Skip to content
Politică

Cioloş a prezentat noul buget aprobat de guvern. Care sunt noutăţile şi unde au loc tăieri

Miercuri seară, la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă, premierul Dacian Cioloş a prezentat principalele direcţii ale bugetului de stat pe anul viitor.

Transparenta, prudenta şi predictibilitate sunt criteriile dupa care guvernul a construit şi a adoptat proiectul de buget de stat pe 2016.

„As vrea sa va spun cateva cuvinte legate de bugetul pe 2016 care a fost astazi aprobat in guvern si trimis in Parlament. Aceasta construcţie bugetară s-a derulat sub un set de constrangeri impuse de legislatia din parlament sub anul 2015, legislaţie care a dus la o majorare a cheltuielilor buetare cu circa 12,6 mld lei. Au existat aceste zile opinii legate de modul in care guvernul ar fi trebuit sa abordeze…opinii cum ca guvernul ar fi fost timorat, ca a dat dovada de lasitate ca nu a reusit sa respinga anumite propuneri, eventual prin OUG. Eu am spus si la instalarea acestui guvern, ca in respectul echilibrului puterilor in stat, guvernul a decis sa respecte aceasta legislatie adoptata in Parlament. Am preferat sa acceptam aceste lucruri si sa venim cu propuneri care sa ne permita sa mentinem aceste limite. In acelasi timp, bugetul a fost construit tinand cont de un deficit de max 3% stabiilit la UE. Obiectivul bugetar pe termen mediu, MTO, aici guvernul este hotarat ca pe parcursul 2016 a creeye premisele pt o realiniere a def structurat pe aceste limite. Pe termen mediu sa ne incadram in limitele de 1% deficit structural. Aceeasi abordare au alte state din UE care au ca obiectiv respectarea acestui principiu si sa-si stimuleze economia. Implementarea bugetului se bazeaza pe cateva principii: prioritizarea, vrem sa concentram resursele pe un numar limitat de propuneri, nu pe un shopping list. Sa ne concentram pe un numar limitat de proiecte. Al 2-lea obiectiv: transparentizarea. Sa publicam contractele de achizitii publice pentru fiecare minister. Nu doar pentru cetateni si pentru noi, pentru guvern, pentru a avea o urmarire la zi a modului in care se realizează constructia bugetara. Dat fiind faptul ca resursele sunt deja limitate, sa putem sa realocam pe acele proiecte… Eficienta in utilizarea resurselor este o alta prioritate. Un al 4-lea principiu este prudenta. In construcţia bugetară, am prevazut un plafon de blocare a cheltuielilor publice cu bunuri si serviivii. Acest plafon va fi folosit ca un buffer pentru a evita derapajele.  5: Predictibilitatea: Pe de-o parte continuam investitii care au fost incepute pentru a da predictibilitate mediului economic si a stimula investititiile.”

Permierul a prezentat, apoi, o serie de proiecte, investiţii şi alocări suplimentare de fonduri pentru principalele ministere: „Am venit cu alocari suplimentare pentru sanatate, educaţie si cercetare. Pentru educatie avem cateva obiective prioritare. Ele vizeaza alocari bugetare pentru universitati, atat pentru oferirea de subvenţii studentilor pentru camine, cantine, burse, cat si pentru investitii si modernizari. In domeniul educcaţiei, investitiii in infrastructura educatiei scolare. Dincolo de alocarea de la Ministerul Educaţiei, vor mai fi bani pentru investitii in scoli, aducerea la normele care sa le permită deschiderea lor in mediul rural. Avem o alocare importantă la MDRAP.

La cercetare: investitii pentru  a finaliza Laserul de la Magurele, o alocare de aproape 400 milioane de lei pentru anul viitor. Obiectivul mediu este si dezvoltarea unui concept integrat de dezvoltare teritoriala de tip Laser Valley.

Un al 2-lea obiectiv prioritare este sanatatea. Aici, principiul este acela de a duce la imbunatatirea investitiilor medicale: un program national pentru arsi in 4 medii universitare. In cadrul programului national de oncologie, un subprogram de oncologie pediatrica si un program pentru asistenta medicală adresata nou nascutului prematur. Totodata, avem ca obiectiv sa continuam intitiativele deja incepute de investitii tip greenfiled a 3 spitale regionale pentru care sunt alocate fonduri europene de 320 milioane euro.

Pe partea de Transporturi, alocarea bugetară vizeaza cateva proiecte pe care vrem sa le continuam: Autostrada Lugoj-Deva, Sebeş-Sibiu, Câmpia Turzii, Autostrada Transvilvania. Modernizarea cailor ferate. Pe partea de metrou in Bucuresti avem ca prioritati magistrala M 5 Drumul Taberei-Eroilor, Magistrala Parc Straulesti şi Magistrala M 6. Pe aceste proiecte putem executa lucrari si avea deci alocari bugetare consistente.
Am vrea pe anumite proiecte sa putem finaliza toata partea pregatitoare asa incat la inceptul lui 2017 sa fie tot proiectul pentru a putea fi demarat. Pentru proiectele de infrastructură, am prevazut un mecanism construit cu Ministerul de Finante care sa permita alocari bugetare suplimentare in fuctie de modul in care proiectele avanseaza (…) Avem alocari superioare pe partea de dezvoltare locala undevrem sa venim in complement cu ceea ce se poate finanta pe proiectele de dezvoltare rurala si europene. Vrem sa venim cu o serie de criterii a acestor proiecte si cu transparenta a executiei bugetare pe aceste proiecte. Principalul obiectiv este sa investim acolo unde e nevoie. As vrea sa inchei spunand ca acest bugest este si o premisa de baza a constructie bugetare care are in vedere o colaborare mai stransa cu sectorul privat. Noi speram ca prin masurile pe care intentionam sa le luam pe partea economică, sa atragem cat mai mult din acesti bani pe investitii care sa duca la crestere ec. E vorba de modul in care putem incuraja sectorul privat care sa contribuie la acest proiect.”

Nu în ultimul rând, premierul Dacian Cioloş a mai făcut câteva precizări legate de ce a hotarat guvernul în privinţa alocărilor bugetare petru biserici: „Lacasele de cult nu au alocare bugetara in bugetul de stat. Pe de-o parte pentru ca avem alocari pentru cultre si cheltuielile cu salarii. Pe de alta parte, faptul ca nu avem alocari bugetare nu inseamna ca investitiile nu sunt importante. Cred ca aici e importanta implicarea enoriaselor si a autoritatilor locale. Cel putin in momentul de fata nu ne-am putut permite aceste alocari.

Am spus si in discutiile cu Parintele Patriarh, cred ca putem mobiliza o implicare si a cultelor in proiectele cu caracter social, legate de sanatate, educatie. Aici proiectele pe care le avem la dispozitie le avem deschise si pentru culte. A fost un subiect controversat si am trait sentim in aceste zile cand a fost vorba de finantarea lacaselor de cult, am simtit si o tensiune foarte mare in societate legata de aceste lucruri. Trebuie sa vedem cu depasim aceste tensiuni si conflicte care nu fac bine. Nu cred ca in felul acesta putem sa ne clarificam, sa ajungem la o stare de incredere. I-am spus si Parintelui Patriarh ca eu raman deschis sa vedem cum putem colabora in viitor cu toate cultele.”, a conchis prim-ministrul Cioloş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *