Skip to content
Politică

Cioloș, audiat în Parlament pentru a merge în locul lui Iohannis la Bruxelles

Premierul Dacian Cioloş prezintă, marţi, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, mandatul cu care va participa la Consiliul European din 17-18 decembrie 2015. Cioloş a fost delegat de preşedintele Klaus iohannis să reprezinte România la reuniunea de la Bruxelles.

 

Comisiile pentru Afaceri europene din Camera Deputaților și Senat s-au reunit, marţi, pentru a discuta proiectul de mandat cu care premierul Dacian Cioloș va participa la reuniunea Consiliului European.

Comisiile urmează să dea un aviz proiectului de mandat cu care premierul Cioloș va participa la Consiliu.

Klaus Iohannis l-a delegat pe prim-ministrul Dacian Cioloș să participe la reuniunea Consiliului European, de la Bruxelles, din perioada 17-18 decembrie 2015. Administrația prezidențială a precizat că președintele și-a delegat atribuția de participare la Consiliul European, ca urmare a funcției sale de reprezentare în statul român, dar și în baza principiului cooperării loiale dintre autoritățile statului, așa cum a fost interpretat de Curtea Constituțională.

Birourile reunite permanente ale celor două camere au primit proiectul de mandat de la premierul Cioloș și au decis, la 7 decembrie 2015, să sesizeze comisiile de specialitate pentru a da un aviz, potrivit romaniatv.net.

În cadrul ședinței Birourilor permanente reunite, președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a solicitat să existe și dezbatere în plen a mandatului lui Dacian Cioloș, în cazul în care comisiile reunite de afaceri europene avizează favorabil proiectul de mandat înaintat de premier, însă propunerea sa nu a întrunit majoritatea necesară adoptării.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că decizia Birourilor permanente reunite, potrivit căreia proiectul de mandat cu care premierul Dacian Cioloș urmează să participe la reuniunea Consiliului European este prezentat doar în fața Comisiilor reunite pentru Afaceri europene, și nu în fața plenului Parlamentului, „creează un precedent periculos încălcând o decizie general obligatorie a CCR”.

Potrivit lui Tăriceanu, decizia care a fost luată în ședința de luni a Birourilor permanente reunite „deschide calea abdicării de la principiile statului de drept”.

 

Acesta reamintește faptul că Legea nr. 373/2013 prevede, la articolul 18, că Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, cu minimum zece zile calendaristice înaintea reuniunii Consiliului European, propunerea de mandat pe care delegația României intenționează să o prezinte (alin. 1), iar alin.2 precizează că înaintea reuniunii Consiliului European, Parlamentul poate adopta propuneri privind mandatul. Propunerile adoptate se includ în proiectul de mandat formulat de Guvern.

„Încă și mai grav este faptul că Hotărârea înfrânge jurisprudența Curții Constituționale care a decis în 2013 (Decizia nr. 449, VIII, pct. 4.2.) astfel: Atunci când deleagă atribuția sa la reuniunile Consiliului European, președintele României nu poate formula sau stabili conținutul mandatului, iar primul ministru este dator să se adreseze Parlamentului cu un proiect/propunere de mandat, pentru ca acesta din urmă să îl aprobe. În acest caz, Parlamentul dobândește putere decizională în stabilirea conținutului mandatului datorită relațiilor specifice în care se află cu Guvernul (art. 111 din Constituție)”, precizează Călin Popescu-Tăriceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *