Skip to content
Politică

Cioloş, coleg la Bruxelles cu europarlamentari cehi din partidul premierului Babis, inculpat pentru fraudă cu fonduri europene

Alianţa USR-PLUS a reuşit să fie surpriza acestor alegerile europarlamentare, obţinând un scor nesperat după ce au făcut o campanie în care au mizat pe un mesaj precum „fără penali în funcţii publice”, pedepsirea aspră a faptelor de corupţie şi poziţionarea în funcţii importante doar a policienilor fără probleme de integritate.

Ironic sau nu, cei 8 europarlamentari care au ajuns în Parlamentul European vor fi colegi în noul grup Renew Europe cu 6 reprezentanţi ai partidului ceh ANO 2011, partidul premierului Andrej Babis, inculpat pentru fraudarea unor subvenţii europene în sumă de două milioane de euro.

Dacă în România aceştia au protestat vehement împotriva lui Liviu Dragnea, urmărit penal pentru fraudă cu fonduri europene în dosarul Tel Drum, acum aleşii USR-PLUS vor fi colegi cu reprezentanţii unui politician împotriva căruia au ieşit pe străzile din Praga circa 250.000 de de persoane, în cel mai mare protest din Cehia de la căderea comunismului.

Mai mult, Dacian Cioloş va conduce delegaţia celor 6 europarlamentari care în Cehia îl apară pe premierul Andrej Babis, scrie B1 TV.

Andrej Babis, un miliardar implicat în lumea afacerilor înainte de a intra în politică, este subiectul unei investigaţii pentru un presupus conflict de interese privind compania pe care a fondat-o Agrofert, conform BBC.

Această companie a beneficiat de subvenţii europene în timpul mandatului de comisar european pentru Agricultură a lui Dacian Cioloş.

Conform BBC, deşi a cedat conducerea acestei companii odată cu venierea la putere în 2017, Babis încă beneficiază de rezultatele obţinute de aceasta.

În faţa acuzaţiilor aduse de Uniunea Europeană, Babis a negat orice răspundere şi a refuzat să returneze fondurile europene numind totul „un atac la adresa Republici Cehe”. Dacă este să ne uităm atent, putem vedea că discursul este unul pe care îl cunoaştem deja de la Liviu Dragnea.

Momentan, aleşii USR-PLUS nu au luat nicio poziţie privind faptul că vor fi colegii cu reprezentanţii ANO 2011. B1.ro i-a contactat pe europarlamentarii Clotilde Armand şi Dragoş Pâslaru dar niciunul nu a răspuns pentru a explica cum pot fi colegi la nivel european cu reprezentanţii unui partid condus de un „penal” căruia cetăţenii îi cer demisia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *