Skip to content
Politică

Cioloș dă raportul în Parlament pentru legea electorală și răspunde tranșant presiunilor PNL

Prim-ministrul României, Dacian Cioloș, a participat, luni, la Camera Deputaților, la ora premierului, în care a fost programată dezbaterea privind legislaţia electorală, după ce liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat că aşteaptă ca şeful Executivului să explice cum se face democraţia reală cu un singur tur.

În acest context, Cioloș a declarat că „din discuția cu partidele nu a reieșit o poziție fermă cu privire la alegerile locale în două tururi”, subliniind faptul că „cei care vor să modifice legea trebuie să își asume această dezbatere și să o conducă, nu să culpabilizeze Guvernul”.

„Decizia privind alegerile locale a fost luata de Parlament acum un an, decizie care a inclus mai multe aspect privind alegerile. Subiectul a fost repus in discutie dupa ce in noiembrie o parte din societate a cerut revenirea la doua tururi, element ce ar putea contribui la reinnoirea clasei politice. Atunci, partidele nu au dat semne ca doresc redeschiderea discutiei.

Consideram ca aici in Parlament e locul dezbaterilor si deciziilor pentru modificarea legislatiei privind alegerile. Am organizat consultarea cu partidele pentru a vedea daca exista majoritate. Pentru ca in cele din urma, fie ca e vorba de ordonanta de urgenta sau asumarea raspunderii Guvernului, ambele instrumente aduc Guvernul in fata Parlamentului. Guvernul, oricum singur, nu poate sa intervina si sa modifice definitiv o legislatie fara acordul Parlamentului.

Din discutia cu partidele nu a reiesit o pozitie ferma cu privire la alegerile locale in doua tururi. S-au exprimat in schimb pareri diferite la oportunitatea modificarii legislatiei acum, in acest moment. Daca e sau nu oportuna modificarea acum, pentru ca o majoritate din partidele cu care am discutat n-am avut impresia ca au exprimat opinii ferme contrare.

Partidul, sau partidele care isi doresc asta trebuie sa isi si asume aceasta dezbatere si sa o conduca, nu culpabilizand Guvernul”, a declarat ferm Dacian Cioloș.

În același timp, Cioloș a vorbit despre votul prin corespondență.

„In ceea ce priveste votul prin corespondenta, Guvernul e preocupat de organizarea votului in diaspora pentru ca sunt introduse numeroase noutati. AEP capata responsabilitati semnificativ marite si mi se pare important sa subliniez acest lucru, pentru ca responsabilitatea e impartita intre Guvern si AEP. Preocuparea noastra vizeaza si elementele de noutate aduse votului in strainatate. (…)

In incheiere, Guvernul e in masura sa puna la dispozitia Parlamentului un plan de masuri mai detaliat privind votul prin corespondenta pentru a putea urmari toate etapele pe care ne propunem sa le implementam. Responsabilitatile sunt impartite intre Guvern si AEP, care pentru prima oara are responsabilitati consistente si o discutie a Parlamemtului cu AEP ar putea fi utila in completarea interventiei pe care am avut-o eu astazi”, a subliniat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *