Skip to content
Politică

Cioloș: Dacă e nevoie de instalarea unui guvern până la alegerile la termen, obiectivul USR-PLUS este să fie parte a acestui guvern

INQUAM Photos / Octav Ganea

Strategia PSD de blocare a alegerilor anticipate este „antisocială” pentru că menține „blocajul” actual, a declarat vineri la Digi 24 liderul PLUS Dacian Cioloș, adăugând că PSD nu a vrut nici alegeri locale în două tururi pentru că „baronii locali pesediști știu că până aici le-a fost și că se termină cu dominația lor la nivel local”. Cioloș mai afirmă că Alianța USR-PLUS „are ca obiectiv și intrarea la guvernare pentru a putea susține reformele de care România are nevoie” în cazul în care nu se va ajunge la anticipate.

„Alianța USR-PLUS a susținut încă de anul trecut ideea alegerilor parlamentare anticipate ca fiind singura soluție pentru a putea readuce stabilitatea politică în România. Stabilitate politică nu înseamnă să ai un guvern minoritar, un guvern care nu poate să treacă proiecte de legi, un guvern care nu are susținere în Parlament. În aceste condiții, după ce am sacrificat alegerile locale în două tururi, acum dacă guvernul Orban a căzut și obiectivul nostru este să susținem procedura care să ne ducă la declanșarea alegerilor anticipate, deci să avem o majoritate care să voteze împotriva instalării guvernului. Să spun altfel: să nu existe o majoritate care să voteze pentru instalarea acestui guvern, să facem același lucru și a doua oară, ca să dăm posibilitatea președintelui Iohannis apoi să dizolve Parlamentul pentru anticipate”, a declarat Dacian Cioloș, vineri, la Digi24.

Întrebat despre la strategia PSD pentru a opri declanșarea alegerilor anticipate, Dacian Cioloș a spus că aceasta este „antisocială și împotriva intereselor generale ale României” pentru că menține blocajul actual.

„PSD ne-a adus în situația economică în care suntem în momentul de față, cu o creștere a datoriei publice, cu o creștere a datoriei externe, cu împrumuturi care au dus România într-o situație economică dificilă, cu un deficit bugetar foarte ridicat. Asta a făcut PSD cât a fost la guvernare și acum dacă blochează rezolvarea crizei politice prin întoarcerea la alegători, asta e este o strategie antisocială și împotriva intereselor României. De asta n-au vrut alegeri în două tururi, pentru că se tem baronii locali pesediști că până aici le-a fost și că se termină cu dominația lor la nivel local. PSD fără baronii locali nu înseamnă mare lucru la nivel național, pentru că am văzut ce miniștri pot să ofere în cele trei guvernări”, a completat copreședintele Alianței USR PLUS.

Chestionat despre nominalizarea sa la funcția de premier și despre declarațiilw lui Dan Barna privind intrarea la guvernare, Dacian Cioloș a răspuns că președintele USR a făcut acea propunere din partea Alianței USR-PLUS.

„Obiectivul Alianței USR PLUS este de a sprijini proiectul de organizare a alegerilor parlamentare anticipate, cât mai repede posibil. Dacă va fi nevoie de instalarea unui guvern care să gestioneze lucrurile până când vor avea ele loc, la termen, atunci obiectivul Alianței este să fim parte a acestui guvern, pentru a ne putea susține obiectivele politice și pentru a putea susține reformele de care România are nevoie. Dan Barna a menționat că noi nu renunțăm la alegeri locale în două tururi pentru primari, în cazul în care nu putem organizare alegeri anticipate acum”, a adăugat Dacian Cioloș.

Dan Barna a declarat marți seară că Alianța USR-PLUS este pregătită să participe, cu miniștri, „la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptarea unei ordonanțe de urgență care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi”, dar numai dacă „majoritatea de sorginte pesedistă din parlament va face imposibilă organizarea anticipatelor”, scrie hotnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *