Skip to content
Opinii & Analize

Cioloș, decis să joace în piesa numită „România”. PNL, în șah mat înainte de a începe partida

" "

Nici nu s-a răcit bine „mortul de la parlamentare”, că Dacian Cioloș deja vorbește despre o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale care vor avea loc, atenție!, abia în 2024. Într-un interviu pentru o publicație apropiată, liderul Renew Europe ne dezvăluie, printre rânduri, marele său vis: să preia conducerea alianței USRPLUS și să ajungă președintele României! Că doar d-aia nici n-a vrut vreo funcție la negocierile cu PNL și UDMR. În schimb, nefiind un novice în ale politicii, Cioloș a mers cu strategia înainte și s-a asigurat că-l va ține ocupat pe Barna, atât de ocupat încât să nu mai poată conduce un partid. Cum la Bruxelles nu e prea e multă treabă de făcut, sau cel puțin asta înțelegem din interviu, Cioloș ne-a dat asigurări că n-ar fi un efort prea mare să conducă și USRPLUS, plus că de la Bruxelles la București faci câteva ore, ajungi mai repede la partid decât ajunge Barna de la Parlament. Și Barna iar se trezește singur în curtea școlii, cu mingea tăiată și aruncată peste gard. Dar asta e altă poveste.

Mulți probabil vă veți întreba de ce naiba a adus în discuție Cioloș candidatura la alegerile prezidențiale, dacă acestea vor avea loc peste 3 ani? Multe se pot întâmpla până atunci și asta a zis-o chiar el. De ce s-o fi grăbit Cioloș să facă anunțul, riscând chiar să și-i pună în cap pe toți prietenii lui Barna? Congresul din toamnă. Cioloș știe că USRPLUS, sub conducerea lui Dan Barna, n-are nicio șansă să îl facă președinte, așa că s-a gândit că cel mai bine este să preia el frâiele conducerii alianței cât mai repede, până când nu se vor trezi mai mulți și vor alege să înoate pe lângă barcă. Scopul lui Cioloș este să facă din USRPLUS un rival de temut pentru PNL, asigurându-și astfel victoria la alegerile prezidențiale din 2024. Și are mari șanse dacă PNL nu va începe să gândească pe termen lung.

" "
" "

Atât la PNL, cât și la USRPLUS se anunță schimbări majore în toamnă, la congresele pe care cele două formațiuni politice le pregătesc. Dacă Cioloș va câștiga bătălia din interior cu cei de la USR, liderul Renew Europe va obține un loc la masa celor mai puternici candidați pentru Palatul Cotroceni. Mai ales că are și sprijinul lui Macron. Ce va face, însă, PNL?

În tot acest răstimp, în ograda liberalilor domnește degringolada: grupul de la Cluj e în plină demonstrație a unui experiment eșuat (cel puțin până acum), Cîțu se crede mâna de fier de care PNL avea nevoie, iar Orban se bate pentru propriul partid, însă de această dată din poziția liderului care nu a reușit să aducă formațiunea politică pe primul loc la parlamentare. Iar liberalii își vor aminti. Noul lider al partidului, că va fi Cîțu, Orban, Bolojan sau altul, trebuie să fie liderul care se va bate pentru Cotroceni. Pentru că, în 2024, Iohannis nu va mai fi „soluția salvatoare”. Altfel spus, liberalii trebuie să cântărească foarte bine pe cine vor alege să conducă partidul din toamnă. Viitorul președinte al PNL trebuie să fie capabil să câștige bătălia cu Cioloș pentru Palatul Cotroceni, trebuie să fie „mâna de fier” de care liberalii au mare nevoie. Și nu, nu cred că poate fi Cîțu sau Rareș Bogdan. Nici măcar Orban.

Așa cum stau lucrurile acum, putem spune că PNL este în șah mat încă dinainte de a începe meciul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *