Skip to content
Politică

Cioloș îi dă motive de neliniște premierului: Dăncilă este vizată de o nouă plângere penală

Constanta de Azi

Partidul înființat de Dacian Cioloș, Mișcarea România Împreună, blamează Premierul României, Viorica Dăncilă, pentru modul în care guvernul a schimbat, de pe o zi pe alta, componența Consiliului Economic și Social (CES). Premierul României ar putea fi vizat de o nouă plângere penală.

Partidul Mișcarea România Împreună susține că Viorica Dăncilă a ”mutilat” CES-ul și că ”reduce” democrația. Premierul a schimbat 13 din cei 15 membri din partea societății civile ai CES, deși mandatul este de 5 ani și ei au fost aleși în 2015.

Spre stupefacția Guvernului, oamenii ăia chiar voiau să citească actele normative și să-și exprime opinii conform rolului constituțional pe care îl are CES. Revocarea printr-un act administrativ nu mai e posibilă, odată ce mandatul este stipulat în lege că este de 4 ani. Prin urmare, există foarte multe considerente care indică un abuz în serviciu din partea primului-ministru și lucrurile nu o să rămână în aer. (…) Luăm în calcul o acțiune în instanță”, a afirmat Dragoș Pâslaru, fostul ministru al Muncii din guvernul tehnocrat, pentru News.ro.

Comunicatul transmis de Mișcarea România Împreună:

„Mișcarea România Împreună (RO+) condamnă cu fermitate modul în care Guvernul PSD-ALDE a decis să mutileze Consiliul Economic și Social (CES).

Doamna prim-ministru Dăncilă declara, cu profesionalismul caracteristic, că „reduce” democrația în mai. Se dovedește a fi, practic, singura promisiune pe care Guvernul PSD-ALDE pare hotărât să o respecte. Joi, 11 octombrie, prin Decizia prim-ministrului Nr. 273, au fost schimbați 13 din cei 15 reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Economic și Social (CES).

Fără nicio justificare sau evaluare, fără nicio consultare prealabilă, fără o minimă transparență, experți cunoscuți și în marea lor majoritate respectați au fost înlocuiți pentru că au îndrăznit să dezbată și să aibă opinii critice valide cu privire la actele promovate de Guvern. Adică să își îndeplinească rolul în cadrul CES.

„Consiliul Economic și Social (CES) este o instituție publică de interes național, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel național dintre organizațiile patronale, organizațiile sindicale și reprezentanți ai societății civile.

România devine rapid una dintre cele mai nedemocrate țări ale Uniunii Europene. Din păcate, devine din ce în ce mai clar că nepotismul și sinecurile sunt «valorile» prioritare ale coaliției de guvernare.

Eurosceptic, corupt, măcinat de scandaluri interne, condus de oameni cu probleme uriașe cu justiția și incompetenți, PSD ne conduce rapid și sigur către iliberalism.

România are nevoie de decență, profesionalism, meritocrație și cinste. Ieri a fost o dovadă că valorile acestea sunt incompatibile cu guvernarea actuală“, a declarat cofondatorul Mișcării România Împreună (RO+) Dragoș Pîslaru.

În anul 2016, Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a contribuit direct la deblocarea activității CES și la intrarea în normalitate a dialogului social după o lungă perioadă de provizorat legislativ, informează Digi24.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *