Skip to content
Politică

Cioloş, la o grădiniţă cu copii săraci. Ce le-a promis

Prim-ministrul Dacian Cioloş a vizitat, marţi, o grădiniţă la care învaţă numeroşi copii săraci. Ce le-a promis şeful Executivului.

Într-un comunicat trimis PSnews.ro, Guvernul anunţă că premierul s-a deplasat la grădinița din Podu Cristinii, comuna Potlogi, județul Dâmbovița, unitate de învățământ cu 14 copii înscriși. 11 dintre aceștia sunt eligibili pentru a beneficia de tichete sociale prin programul Fiecare Copil în Grădiniţă (FCG).

Vizita are loc în contextul în care, tot marţi, Ministerul Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a lansat în dezbatere publică, pentru 10 zile, normele de implementare a Legii 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

Puteţi consulta documentul ministerial AICI.

”Mi se pare important să vedem cum putem aborda în mod integrat această problemă a dificultăților din comunitățile mai sărace, mai ales din mediul rural, să tratăm și problema sărăciei împreună cu accesul la educație, la serviciile medicale și la alte tipuri de servicii sociale. Mi se pare că programul Fiecare Copil în Grădiniţă (FCG) este o piesă din acest puzzle pe care trebuie să vedem cum îl construim”, a declarat Dacian Cioloș.

Premierul a fost însoțit, în vizita efectuată la grădinița din Podu Cristinii, de ministrul Muncii, Ana Costea, și ministrul Educației, Adrian Curaj.

Legea 248/2015, adoptată de Parlament și promulgată de președintele României, transformă în program național programul-pilot Fiecare Copil în Grădiniță, inițiat în 2010 de Asociația OvidiuRo, în parteneriat cu Ministerul Educației.

Obiectivele programului sunt reducerea abandonului școlar și a numărului de persoane care riscă să sufere de pe urma sărăciei şi excluziunii sociale.

În mod concret, Fiecare Copil în Grădiniță încurajează participarea la învățământul preșcolar al copiilor cu vârste între 3 și 6 ani, proveniți din familii cu venituri lunare mai mici de 284 de lei/membru de familie, prin acordarea unui tichet social de 50 de lei/lună pentru fiecare copil înscris la grădiniță.

Potrivit unei estimări preliminare a Ministerului Muncii, 111.000 de copii din familii defavorizare vor putea beneficia de tichete sociale, condiţionate de prezenţa la grădiniţă.

La elaborarea normelor de implementare a actului normativ menționat, care ar putea fi adoptate prin hotărâre de guvern, au colaborat Ministerul de Finanțe, Ministerul Muncii și cel al Educației, cu participarea  reprezentanților Asociației Ovidiu Ro, grupul de lucru fiind moderat de Cancelaria Primului-Ministru.

Normele supuse dezbaterii publice încearcă să reproducă fidel mecanismul de funcționare a programului-pilot: acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența copiilor la grădiniță, educatorii vor ține prezența, iar copii elgibili vor fi identificați de primării. Întreg procesul a fost gândit cât mai simplu și flexibil, cu scopul de a facilita accesul copiilor la grădiniță, se mai arată în comunicat.

1 comentariu la “Cioloş, la o grădiniţă cu copii săraci. Ce le-a promis

  1. … ”Mi se pare important să vedem cum putem aborda în mod integrat această problemă a dificultăților din comunitățile mai sărace, mai ales din mediul rural, să tratăm și problema sărăciei împreună cu accesul la educație, la serviciile medicale și la alte tipuri de servicii sociale …
    Cata ipocrizie si impertinenta la acest domn Ciolos ! Le-a spus copiilor aia ca unul din secretarii lui de stat ne-a explicat noua, tuturor, cum parintii lor, fara serviciu cel mai probabil, vor trebui sa plateasca de unde stiu ei, nu conteaza daca fura sau talharesc pentru asta, contributiile la Casa de Sanatate, ca altfel sunt lasati sa moara cu zile, sunt executati silit, adica evacuati din amarata lor de casa, sau sunt condamnati la puscarie ? Spune nene adevarul pana la capat, ca sa stie copii aia pe cine au in fata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *