Skip to content
Politică

Cioloș, la ora bilanțului. Radiografia eșecurilor și a reușitelor DOCUMENT

vrancea24.ro

În urmă cu un an, pe fondul demisiei lui Victor Ponta din fruntea Executivului ca urmare a protestelor declanşate de tragedia de la Colectiv, preşedintele Klaus Iohannis îl nominaliza pe fostul comisar european Dacian Cioloş pentru a forma un nou cabinet, un executiv format din tehnocraţi.

Astăzi, la un an de la evenimentele care au marcat scena politica românească, Executivul a prezentat, într-un document intitulat „Guvernul Cioloş. Un an de mandat”, eșecurile și rezultatele guvernării sale.

„Ne-am asumat o guvernare responsabilă: am pus accentul pe grija faţă de resursele publice, am decuplat clientela politică de la banul public şi am început depolitizarea companiilor de stat. Am promovat transparenţa şi deschiderea statului faţă de cetăţeni, ca pârghii de combatere a corupţiei, am redus birocraţia şi am pus bazele unor proiecte de modernizare şi digitalizare a serviciilor publice”, se arată în documentul citat.

Potrivit bilanţului Executivului, „integritatea este vitală pentru sănătatea societăţii”.

În acest sens, sunt amintite măsuri precum operaţionalizarea Agenţii Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi promovarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016-2020, informează Agerpres.ro

Conform documentului, depolitizarea companiilor de stat „a intrat pe un drum ireversibil”.

„Selectarea managerilor, a membrilor consiliilor de administraţie şi de supraveghere se face pe criterii profesionale şi de integritate. Modul în care am definit aceste criterii asigură dezvoltarea sustenabilă a întreprinderilor publice. Indicatorii financiari şi non-financiari (ex: combaterea corupţiei) consolidează încrederea investitorilor şi a consumatorilor în întreprinderile publice. Am decis ca reprezentanţii statului în Adunările Generale ale Acţionarilor să nu mai fie remuneraţi, activitatea lor fiind considerată ca sarcină de serviciu. Am făcut publică situaţia membrilor din Consiliile de Administraţie ale companiilor cu capital majoritar de stat şi beneficiile acestora”, se precizează în bilanţul la un an de guvernare.

De asemenea, în document este statuat şi principiul conform căruia românii au dreptul să ştie ce face guvernanţii cu resursele publice, fiind menţionată ca măsură în acest sens lansarea celei mai mari platforme de transparenţă bugetară din Europa – www.transparenta-bugetara.gov.ro – prin intermediul căreia cetăţenii au acces la veniturile şi cheltuielile a 13.700 de instituţii: Parlament, Guvern, societăţi de stat, grădiniţe, şcoli sau spitale.

„Am publicat proiectele şi contractele de achiziţii pentru programele europene din perioada 2007-2013. Cetăţenii au acces liber la informaţii privind utilizarea fondurilor europene alocate pentru precedentul exerciţiu financiar: proiecte, beneficiari, contracte de achiziţie, furnizori, rambursări – în total peste 16.000 de contracte de finanţare şi aproape 152.000 de contracte de achiziţie din fonduri europene„, se arată în documentul citat.

Totodată, sunt amintite eforturile pentru reducerea birocraţiei, pentru simplificare şi modernizarea relaţiei dintre stat şi cetăţean.

„Am făcut progrese considerabile în simplificarea şi modernizarea relaţiei cetăţeanului cu administraţia, punând în mişcare avantajele tehnologiei. Mai puţin timp pentru plata taxelor şi impozitelor – contribuabilii persoane fizice îşi pot plăti taxele şi impozitele către ANAF prin card bancar. Eliminarea formalităţilor birocratice în relaţia cu ANAF – adeverinţele de venit şi certificatele de atestare fiscală sunt cerute şi transmise în format electronic de şi către instituţii publice, eliminându-se deplasările la ghişeu. Acces mai facil şi mai rapid la serviciile publice – înlocuirea copiilor legalizate notarial, cu cele simple, certificate pe loc; informatizarea transmiterii unor documente, obţinerea actelor de naştere şi de identitate”, se arată în bilanţul Executivului.

 

Puteți vedea AICI întregul bilanț al Guvernului, la un an de mandat.

2 comentarii la “Cioloș, la ora bilanțului. Radiografia eșecurilor și a reușitelor DOCUMENT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *