Skip to content
Politică

Cioloş, nonşalant faţă de moţiunea simplă şi revolta judecătorilor. Motivele uluitoare pentru păstrarea lui Irimescu şi Prună

Premierul Dacian Cioloş se dovedeşte nonşalant faţă de moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii şi de revolta judecătorilor contra ministrului Justiţiei. Vezi motivele uluitoare pentru care şeful Executivului i-a păstrat în Guvern pe miniştrii Achim Irimescu, respectiv Raluca Prună.

Şeful Executivului a explicat, miercuri seară, la TVR, că nu și-a pus niciodată problema remanierii ministrului Justiției, Raluca Prună, despre care a afirmat că o susține pentru că „își face bine treaba”.

„Doamna Raluca Prună… nu mi-am pus niciodată problema unei remanieri. Eu consider că dânsa își asumă cu curaj responsabilitatea pe care o are în calitate de ministru al Justiției. Este o poziție complicată, mai ales la noi în România, unde avem atâtea păreri legate despre modul în care Justiția trebuie sau nu să își facă treaba. Dânsa are acolo niște responsabilități să asigure respectarea legii, să asigure existența unei legislații bune și consistente. Din punctul meu de vedere, dânsa își face foarte bine treaba și o susțin”, a declarat Cioloș la Telejurnal.

În ceea ce îl privește pe ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a fost obiectul unei moțiuni simple în Parlament, premierul a afirmat că a avut o discuție cu acesta după moțiune și i-a „pus foarte clar în vedere ce are de făcut”.

„La Agricultură a fost o moțiune simplă care a fost votată și am luat foarte în serios conținutul acelei moțiuni, în ciuda faptului că au fost întârzieri încă de anul trecut în pregătirea sistemului software pentru plata subvențiilor. S-au luat niște decizii cu întârziere pentru că, sigur, fostul ministru al Agriculturii a vrut să aibă mai multe consultări cu agricultorii, dar asta a dus la anumite întârzieri în deciziile privind schemele de subvenții pentru agricultori și apoi decizii și întârzieri în lanț în realizarea softului. S-au accelerat lucrurile, plățile directe la hectar au fost realizate deja în proporție de peste 95%, peste 1,4 miliarde de euro au fost plătite și sunt acum în curs de plată și celelalte subvenții pe diferite sectoare, mai ales pe domeniul animal unde vrem să accelerăm lucrurile. Deci domnul ministru știe foarte bine ce are de făcut. Pe mine mă interesează acolo în primul rând performanța. Am avut o discuție cu dânsul după această moțiune. I-am pus foarte clar în vedere ce are de făcut și i-am cerut să și comunice pe măsură ce apar progrese”, a mai precizat prim ministrul.

Premierul Cioloș a subliniat că nu a negociat schimbarea  celor patru miniștri și că i-a anunțat pe liderii celor două mari partide de intenția sa cu puțin timp înainte de a face anunțul.  „N-am negociat aceste schimbări. […] Conform Constituției, schimbările de miniștrii sunt responsabilitatea primului ministru care face aceste propuneri și pe care președintele trebuie să le accepte pentru ca ele să devină operaționale. Eu m-am consultat, într-adevăr, cu liderii celor două mari partide — și cu liderul PSD și cu liderii PNL. Nu m-am consultat legat de aceste numiri, ci i-am informat. Am vrut să afle de la mine și nu din presă de aceste numiri și cu câteva minute înainte de a anunța și de a face acea declarație am avut aceste discuții telefonice în care i-am informat despre deciziile pe care le-am luat. Eu deciziile le iau în funcție de performanța miniștrilor, pe care eu o măsor în funcție de obiectivele pe care le fixez”, a spus premierul.

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, cel al Comunicațiilor, Marius Bostan, ministrul Educației, Adrian Curaj, și ministrul delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu au fost schimbați marți din funcție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *