Skip to content
Politică

Cioloș păstrează misterul privind candidatura la președinție: Noi am folosit niște instrumente

nineoclock.ro

Fostul prim-ministru Dacian Cioloș păstrează misterul privind propria candidatură la președinția României.

Ex-premierul a declarat marţi în Timişoara că nu a decis dacă va candida la Preşedinţie, atât timp cât nu a lansat programul politic al Platformei România 100. Totodată, Cioloş și-a exprimat speranța că nu se va ajunge la alegerile viitoare cu actuala majoritate parlamentară şi cu guvernul din prezent, transmite News.ro.

„Nu am discutat lucrurile acestea în partid, nu am decis nicio candidatură, atâta timp cât nu am lansat programul politic şi nu am finalizat structurarea partidului. Nu am discutat despre strategia de candidaturi. Când vom lua decizia, o să anunţăm.

Eu sper să nu ajungem la alegeri cu actuala majoritate parlamentară sau cu actualul guvern. Noi, la alegerile din 2016, am pus la punct şi am folosit nişte instrumente care ar trebui să elimine multe din riscurile de a vicia alegerile, instrumente care să asigure transparenţa procesului şi care să evite votul multiplu. Dacă acele instrumente vor fi menţinute, în mod normal nu ar trebui să fim în situaţia asta. Şi nu văd motive pentru care să nu fie menţinute. De exemplu, utilizarea tabletelor care au şi o cameră de luat vederi şi care permit înregistrarea în timp real a fiecărui votant, ca să se evite votul multiplu, plus tabletele care au camere de luat vederi şi care permit să se filmeze procesul de numărare a voturilor după ce s-au închis secţiile de votare, deja aceste instrumente dacă sunt folosite pot să elimine multe din riscurile de viciere a alegerilor”, a spus Cioloş.

Întrebat dacă în opinia lui actualul guvern va fi schimbat, fostul șef al Executivului a răspuns că speră să existe o majoritate în parlament care să conştientizeze că, aşa cum se derulează lucrurile, România se duce „în prăpastie”.

„Eu cred şi sper să existe o majoritate de oameni politici în Parlament care să conştientizeze faptul că aşa cum se derulează lucrurile în momentul de faţă ne ducem în prăpastie. Nu vorbesc doar de Legile justiţiei, doar de incompetenţa oamenilor care sunt acolo, ci mă gândesc şi la situaţia economică pe care o avem. Situaţie economică care, dacă nu înregistrează un eveniment prin nişte măsuri care să fie luate, riscă să ne ducă nu doar ca această creştere economică să nu se vadă în buzunarul românilor, dar să nu mai avem nici creştere economică.

Eu cred că e esenţial ca ceea ce a început deja cu discuţiile privind această moţiune de cenzură să continue în toamnă şi să găsim o soluţie prin care să avem un guvern care nu doar să asigure în condiţii bune responsabilitatea României în calitate de preşedinte în exerciţiu al Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru de anul viitor, dar şi care să fie în măsură să ia nişte decizii prin care să oprească degringolada din domeniul economic. Pentru că se vorbeşte puţin de economie, dar vedeţi că inflaţia continuă să crească, deci puterea de cumpărare a românilor scade, datoria publică creşte, investiţiile private sunt din ce în ce mai reduse. Deci sunt nişte măsuri care trebuie luate”, a detaliat Dacian Cioloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *