Skip to content
Politică

Cioloş premier. PSD-iştii încep să mârâie contra lui Dragnea: Trebuie să fim complet tâmpiţi… / EXCLUSIV SURSE

Desemnarea fostului comisar european Dacian Cioloş pentru funcţia de premier nu rămâne fără urmări. PSD-iştii încep să mârâie împotriva preşedintelui Liviu Dragnea. Se încinge atmosfera în partid.

Surse social-democrate au declarat, joi, pentru PSnews.ro, că parlamentarii PSD sunt chitiţi să voteze împotriva oricărei propuneri, alta decât cea înaintată deja de social-democraţi (Liviu Voinea) sau, cel mult, cineva care să aibă susţinerea coaliţiei şi care să continue politicile guvernamentale PSD-UNPR-ALDE.

„Votăm împotrivă aproape în orice variantă. Singura variantă în care noi putem să susţinem un asemenea cabinet ar fi ca el să continue programul de guvernare al PSD-ului şi al aliaţilor noştri, pe care l-am votat deja. Chiar dacă orice guvern are, prin Constituţie, obligaţia de a veni cu un program de guvernare şi cu o propunere de premier, noi ne păstrăm opinia că acelaşi program de guvernare pe care l-am învestit odată cu Ponta şi pe care nu l-am schimbat nici la remaniere (când a ieşit PNL-ul de la guvernare) ne obligă să fim consecvenţi cu aceeaşi opinie”, ne-au spus sursele.

Acestea atrag atenţia că demisia guvernului Ponta nu a intervenit nici pe fondul iresponsabilităţii acţiunii guvernamentale, nici pe fondul unei crize (economie, financiare, interne, externe etc.), ci în contextul asumării răspunderii politice faţă de un eveniment tragic.

PSD-iştii se dovedesc vehemenţi şi refractari la orice altceva în afară de oameni ai coaliţiei. De exemplu, la speculaţiile noastre de premier politic (PNL-ist sau PDL-ist), am primit răspunsuri tranşante: „Nu – exclus! Noi ar fi trebuit să ne angajăm mult mai ferm pe linia continuării guvernării PSD şi a aliaţilor săi, dar poziţia noastră a fost percepută ca una izolată de restul coaliţiei şi s-a speculat pe linia asta. Aici e buba”.

În acelaşi timp, social-democraţii critică dur consultările de faţadă organizate de preşedintele Klaus Iohannis.

„Trebuie să fim complet idioţi să presupunem că au avut vreun rost rost consultările cu Iohannis. Iohannis a făcut consultările la mişto, exact ca Băsescu înainte de referendumul ăla al lui din 2009 – în formatul: «Consideraţi că v-am consultat!». O mascaradă!” spun sursele PSnews.ro.

În PSD, nu este exclusă ipoteza ca preşedintele Klaus Iohannis să fi primit „în plic”, de la Bruxelles, numele lui Dacian Cioloş pentru şefia Executivului.

Mai mult: PSD-iştii deja au început să îl critice pe Dragnea pe la colţuri, apărând din ce în ce mai multe voci care îşi exprimă regretul pentru alegerea deputatului de Teleorman drept preşedinte al partidului, susţin sursele noastre.

„Poate că Iohannis şi l-a dorit premier de mic copil şi au aflat alţii, aşa c-au început să se dea şmecheri că-l ştiu pe Cioloş. Altminteri, e o absurditate să presupunem că Cioloş a rezultat din consultări. Fiecare a zis ce a vrut; oricum, nu conta. Exceptând propunerea liberalilor (cu alegeri anticipate), la care Iohannis a răspuns indirect, că-l vrea pe Cioloş şi că strada (atât cât a consultat-o el, când a mers în piaţă) nu doreşte anticipate, n-a răspuns propunerilor PSD, în special celei cu Liviu Voinea premier. Putea să spună că nu e de acord, că nu-l interesează – orice. Dar a ales să ignore propunerea, ceea ce arată că ori a luat-o ca pe o propunere neserioasă, ori că nu conta şi că decizia era deja luată. N-a zis nimeni nimic: nici Dragnea că a primit vreun răspuns, nici Iohannis, în vreo declaraţie publică, n-a spus ceva despre propunerea cu Liviu Dragnea. Au lăsat-o în coadă de peşte. Vi se pare normal aşa ceva?” au comentat sursele PSnews.ro.

Din informaţiile noastre, PSD-iştii radicali optează pentru “tehnocraţi pursânge, nu reşapaţi, mascaţi, acoperiţi şi aşa mai departe”.

“Dacian Cioloş vine cu o echipă de tehnocraţi pursânge pe riscul lui, pentru că este o imbecilitate să vii cu o echipă de tehnocraţi fără niciun fel de garanţie a armonizării opiniilor lor. Fiecare membru al Guvernului răspunde în solidar cu ceilalţi pentru actele Executivului. Altminteri, o să avem numai crize – fiecare tehnocrat, dacă i se pune pata, poate să-şi ia jucăriile şi să plece. Pentru că nu are niciun vot în spate, niciun electorat în faţa căruia să răspundă. O să fim ţara lui Papură-Vodă!”. Cam aşa sună vocea nemulţumirii din PSD.

În plus, sursele noastre ne-au atras atenţia asupra demisiei anunţate rapid, miercuri, de Dacian Cioloş din funcţia de consilier al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“Asta înseamnă că are garanţia că, după un an, se va întoarce pe postul de la Bruxelles. Şi el, şi cei din posibila lui echipă. Au înţelegere cu Juncker, prin care Comisia Europeană preia controlul asupra guvernării României. Asta e! Ăştia suntem, cu ăştia defilăm!” au mai comentat social-democraţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *