Skip to content
Politică

Cioloș pune tunurile pe Firea: Spitalele nu se construiesc din vorbe!

hotnews.ro

Fostul premier al României, Dacian Cioloș, joi, într-o postare pe pagina personală de Facebook, a reacționat după ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, a cerut Guvernului un teren TVR din Pipera pentru a construi acolo spitalul metropolitan.

”Spitalele nu se construiesc din vorbe.

Nu e un secret că spitalele României sunt vechi, prost construite și neîngrijite. Problema infecțiilor nosocomiale la fel ca altele din domeniul sănătății au fost ascunse ani de zile sub preș cu bună știință de politicieni și de cei care au administrat sistemul.

România are nevoie de spitale moderne dar, înainte de toate, România are nevoie de adevăr.

De adevăr și nu de declarații goale, politicianiste.

Din păcate, întâmplările trăite și povestite de Vlad Voiculescu arată de ce această infrastructură critică pentru sănătatea românilor nu se modernizează”, scrie Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Fostul premier face trimitere la o postare ampla de pe Facebook a fostului sau ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu.

Voiculescu reaminteste ca, in august anul trecut, primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, a anuntat intr-o conferinta de presa, tinuta dupa o discutie cu el, construirea unui „spital nou pentru arsi”, sustinand ca are deja terenul necesar.

”Schița pe care o vedeți reprezintă tot ce are PSD pentru spitalul #municipal care s-a transformat in spital #republican și acum în spital #metropolitan.

Restul sunt declarații.


O să vă spun o poveste de anul trecut, cam de pe vremea asta.

#August2016

ÎNTÂLNIREA CU PRIMARUL TUDORACHE
Mă văd anul trecut pe vremea asta cu Primarul PSD al Sectorului 1, domnul Tudorache pentru a vorbi despre renovarea secției ATI a Spitalului de Arși. Stabilim cine va face ce și avem o discuție generală despre problemele spitalului de arși. Domnul primar ascultă și rar scoate câte un cuvânt.

CONFERINȚA DE DUPĂ
În conferința de presă de după scurta întâlnire, domnul Primar bombează însă pieptul și surprinde pe toată lumea. Domnul primar anunţă construirea unui „spital nou pentru arși”.

Ba mai mult, anunță că are deja un teren, despre care declară cu precizia specialistului în domeniu: „Mie îmi place ca și locație, are și un teren de fotbal sau rugby în apropiere, deci se poate folosi și pentru urgențe”.

Primarul Tudorache – m-am gândit eu atunci – este, iată, puțin vorbitor în întâlniri, dar poate un om de acțiune, și cu siguranță repede ieșitor la declarații!

MICĂ SCHIMBARE
La câteva săptămâni mai târziu, domnul Primar Tudorache mă sună și îmi spune glorios: „Am un teren pe strada Bucureşti-Târgovişte nr. 10. E zonă bună, lângă restaurantul #DoiCocoşi„. Îmi cere părerea imediat. Îi spun că nu îmi pot da cu părerea pe loc, îl rog să îmi trimită detaliile amplasamentului și să ne întâlnim într-una dintre zilele următoare pentru a discuta împreună cu specialiștii, eventual chiar la fața locului.

PAC-PAC
La nici o oră după telefonul primit, cineva din echipa mea îmi aduce zâmbind un articol tocmai apărut în media online: domnul primar se produsese deja într-un interviu.

Greșeala mea… uitasem deja că domnul primar este repede ieșitor la declarații!

În vâltoarea evenimentelor, spitalul nu mai era de arși – cum însuși dom’ primar declarase (fără mult sens) mai devreme -, acum era „de de toate” și se numea #SpitalMunicipal.

„În perioada următoare voi declanşa, împreună cu Primăria Capitalei, toate procedurile pentru a putea să intrăm în linie dreaptă cu acest proiect. Voi demara un concurs internaţional de arhitectură şi voi chema la licitaţii constructori cu experienţă în ridicarea spitalelor. Voi face totul pentru ca spitalul să fie gata în acest mandat”.

Ce s-a întâmplat de atunci până astăzi? 
Nimic. Poate niște exproprieri, anunțate și ele…
Domnul primar a fost doar repede ieșitor la declarații…
Dar să vedem ce s-a întâmplat mai departe:

#Noiembrie2016

TABLELE LEGII, IN POWERPOINT
Șeful și profetul PSD citește pentru prima dată „tablele legii” (aka Programul de Guvernare) și ne spune așa: „Un #SpitalRepublican la Bucuresti, care sa fie mai mare decat AKH din Viena si Anadolu din Istanbul. Va fi un complex medical, care va cuprinde un spital mare, de peste 2.500 de paturi, Universitatea de Medicina, centre de cercetare, clinici, campusuri pentru studenti, campusuri pentru personalul medicale si cel putin 24 de porti de primire urgenta.” Costul prevăzut pentru acest spital este de 1,1 miliarde euro.


#Iulie2017

PAC-PAC-PAC (de 3 ori peste cap, și spitalul s-a transformat)

Ieri doamna primar Firea surprinde pe toată lumea, inclusiv pe domnul ministru Bodog, colegul (mai mic) de partid al dânsei, spunând doct la TV că vrea să construiască un #SpitalMetropolitan – tot în Nordul Bucureștiului, tot de de toate, de data asta cu vreo 2000 paturi. O investiţie de vreo 300 de milioane de euro, ne spune doamna primar PSD, și menționează și câteva specialități ca să sune bine.

De unde vin sumele, specialitățile, numarul de paturi de maj sus? Vreun studiu, ceva? Vreo discuție cu Ministerul Sănătății care a cheltuit în anii de glorie zeci de milioane de euro pe studii de fezabilitate și tocmai și-a asumat anul trecut față de Comisia Europeană un plan de dezvoltare a infrastructurii spitalicești în toată țara?

Bineînțeles că nu.
Dar după cum știm deja, și doamna primar este repede ieșitoare la declarații!

Avem deci declarații… cele de mai sus sunt doar din ultimele 12 luni.

Măcar domnul primar Tudorache desena frumos…

#AvântulPrăbușirea
#SpitalePSD”, scria Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *