Skip to content
Politică

Cioloș s-a întors cu idei de la Bruxelles: vrea ca USRPLUS să propună viitorul premier. Reacţia lui Cîţu

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE.

Premierul Florin Cîțu a declarat vineri că i se pare neserioasă ideea lui Dacian Cioloș ca revenirea USR PLUS la guvernare să fie condiționată de ocuparea funcției de premier.

E o idee neserioasă. Dacă în direcția asta merg negocierile… E neserioasă”, a spus Cîțu.

Europarlamentarul Dacian Cioloș s-a întors cu idei de la Bruxelles. Ex-premier al României, Cioloș a lansat „o idee provocatoare”: USRPLUS să propună viitorul premier. Vineri, la Cluj, într-o dezbatere cu ceilalți candidați la șefia USR PLUS, Dan Barna și Irinel Darău, Cioloș a declarat că aceasta e cea mai bună modalitate prin care USR PLUS se poate asigura că vor fi făcute reforme.  În caz contrar, dacă reformele nu vor fi garantate, USR PLUS ar trebui să treacă în opoziție.

Lansez o ideee care poate părea provocatoare: cea mai bună modalitate prin care să ne asigurăm că putem face reforme e să le spunem celor de la PNL și UDMR să facem noi o propunere de premier care să își asume reformele în numele guvernului. Este putere de împărțit, Parlamentul, Senatul, Camera Deputaților, astfel că poate exista echilibru de putere. Dacă nu vom avea garanția că putem face reforme, decât să fim un partid umbră al PNL care face ce vrea cu noi, mai bine ne gândim la opoziție. Anticipatele nu depind doar de noi.

Noi dacă intrăm din nou la guvernare alături de PNL nu este că recâștigăm încrederea în PNL, ci că facem tot ce ținem de noi să aplicăm agenda de reforme. Dacă putem mergem la guvernare, dacă nu – mergem în opoziție”, a spus Cioloș.

Amintim că PS News a scris AICI despre faptul că europarlamentarul Dacian Cioloș este considerat de către o parte dintre cei din partid „creierul operațiunii ieșirii USRPLUS de la guvernare”, fiind acuzat chiar de către cei din tabăra lui Barna că vrea să prăbușească partidul pentru a se erija lunile viitoare în marele salvator al formațiunii politice, după prăbușirea evidentă din această lună.

Demiterea lui Stelian Ion a dinamitat coaliția de guvernare

Demiterea ministrului justiţiei Stelian Ion (USR-PLUS) a dinamitat coaliția de guvernare. Ședința de guvern începută miercuri, 1 august, a fost întreruptă, după ce premierul Florin Cîțu a vrut să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul de investiții de 50 de miliarde „Anghel Saligny”. Cei de la USR PLUS au amenințat, nervoși, că vor depune o moțiune de cenzură, dacă se adoptă proiectul, acuzând faptul că nu există avizele necesare, între care cel de la Ministerul Justiției.

Ulterior, premierul l-a demis pe ministrul justiției, Stelian Ion, de la USR PLUS, după ce acesta a susținut că proiectul nu a venit la avizare la ministerul său, deși ministrul dezvoltării, Cseke Attila, și premierul Florin Cîțu afirmaseră contrariul. Revocarea lui Stelian Ion, care a declanșat actuala criză politică, a fost motivată de premierul Florin Cîțu de o presupusă opoziție a ministrului față de dezvoltarea României.

„Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, domnul Stelian Ion”, a declarat Florin Cîţu, la câteva minute după ce a amânat ședința de guvern în care ar fi trebuit să discute despre Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

La câteva zile după ce premierul a decis să îl revoce pe ministrul USRPLUS de la Justiție, USRPLUS anunța că își retrage sprijinul politic pentru premierul Florin Cîțu, pe care îl acuza că a aruncat țara în criză politică. Ulterior, partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș a decis să se alieze cu AUR pentru a susține moțiunea de cenzură și mai apoi și-a retras toți miniștrii din Guvern.

Între timp, premierul Florin Cîțu a anunțat, după ședința de guvern, că planul de investiții „Anghel Saligny”, programul care a aruncat în aer coaliția de guvernare, a fost adoptat, întrucât a existat cvorum, în ciuda faptului că miniștrii USR PLUS nu au participat.

Programul „Anghel Saligny”, considerat o continuare a programelor PNDL 1 și 2, prevede alocarea către zona rurală a 50 de miliarde de lei, lucru considerat de USR PLUS ca nefiind o prioritate pentru politica guvernamentală.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *