Skip to content
Politică

Cioloș se pregătește să facă un pas înapoi. Capcana întinsă lui Barna și ambițiile pentru Cotroceni

INQUAM Photos / Octav Ganea

Dacian Cioloș se pregătește să facă un pas înapoi în lupta pentru președinția USRPLUS, au precizat surse politice pentru PS News. Din partea USRPLUS ar urma să candideze la Congresul din toamnă, potrivit acelorași surse, Dragoş Tudorache, în prezent europarlamentar și președinte executiv al PLUS.

Dacian Cioloș a încercat zilele trecute să îl convingă pe colegul său de partid Dan Barna, în perspectiva Congresului USR PLUS din toamnă, să nu candideze niciunul pentru șefia partidului și să susțină un alt candidat. Dan Barna a refuzat această propunere, iar Dacian Cioloș s-a văzut nevoit să recurgă la „Planul B”. Mai exact: surse susțin că Cioloș, conștient de faptul că va pierde în fața lui Dan Barna la Congresul din toamnă, va arunca în cursă – de dragul celor din PLUS – un candidat care să nu aibă nici el mari șanse de reușită în lupta cu Dan Barna pentru președinția partidului, asigurându-i vicepremierului victoria de la Congres. O victorie care îi va asigura mai târziu ieșirea răsunătoare din prim-planul politicii românești.

Potrivit surselor, Dacian Cioloș este convins de faptul că Barna va fi nevoit să plece de la șefia formațiunii politice, după ce DNA va porni ancheta penală împotriva sa în dosarul legat de proiectele cu fonduri europene pe care le-a derulat în trecut. Însă, până atunci, Cioloș pregătește obiective „greu de atins” pentru Dan Barna, și profitând de eșecul noului președinte al USRPLUS, precum și de ancheta penală pornită de DNA împotriva lui, Cioloș va începe să pună în aplicare strategia pentru alegerile prezidențiale din 2024 și se va erija în „singurul om care ar mai putea salva” formațiunea politică.

Barna anunță că nu se retrage. Drulă ar putea intra în joc

Amintim că Dan Barna a declarat marți seara că pe data de 2 octombrie va avea loc congresul pentru desemnarea noii conduceri a alianţei. Acesta a reiterat că va candida pentru funcţia de preşedinte și a spus că Dacian Cioloș analizează posibilitatea de a intra în cursă.

„În 2 sau 3 octombrie, în prima sâmbătă din octombrie va avea loc Congresul. (…) O săptămână după liberali, da. A fost o discuţie pe care am avut-o într-adevăr cu Dacian Cioloș şi, analizând diverse scenarii, a fost unul dintre scenarii (nr – despre propunerea de a renunța amândoi la candidatură. (…) Eu am anunţat că pentru mine USR PLUS e un proiect în care mi-am alocat ultimii cinci ani din viaţă, cu toate resursele şi cu toată energia. E un proiect care cred că poată să meargă mai departe şi eu cred că ai noştri colegi de partid, din USR şi PLUS, trebuie să aibă pe masă toate opţiunile, pentru că acest partid, de câte ori s-a întors la înţelepciunea aceasta a membrilor, a luat cele mai inspirate decizii, care, iată, ne-au adus la guvernare. Este o decizie pe care o analizează. Eu îmi doresc ca ai noştri colegi să aibă toate opţiunile, tocmai pentru că acela care va fi ales să aibă legitimitatea reală de a duce mai departe USR PLUS”, a precizat Barna.

PS News a scris zilele trecute despre faptul că ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, este văzut în USR ca un posibil candidat cu șanse mari la Congresul USRPLUS din acest an, în contextul problemelor apărute cu Dan Barna. Întrebat recent despre o astfel de ipoteză, vicepremierul a spus că „va fi o decizie pe care o va lua Cătălin” și că este una dintre „personalitățile politice cu mare ascensiune” în partid.

Alegeri în toate filialele din teritoriu

La Congresul USRPLUS, delegații vor vota componența noului Birou Național și viitorul președinte al USR PLUS. Liderii partidului își doresc un vot cu prezență fizică pentru BN, în timp ce, pentru funcția de președinte al partidului, votul va fi online și se vor putea exprima toți membrii USR PLUS.

În partid au început deja discuțiile despre Congres, iar liderii USR PLUS au cerut ca până la 1 iulie să fie organizate alegeri în toate filialele din teritoriu. Miza pentru controlul filialelor este una mare: în funcție de rezultatul alegerilor din teritoriu, noile birouri județene vor decide delegații care vor vota vota conducerea partidul pentru următorii 4 ani. Fiecare filială va avea un număr de delegați proporțional cu rezultatul obținut la ultimele alegeri. Cel mai probabil, structura de conducere a USR PLUS va avea 24 de membri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *