Skip to content
Politică

Cioloș și Prună încearcă să cosmetizeze ordonanța care a dat peste cap codurile

rfi.ro

Foștii guvernanți tehnocrați Dacian Cioloș și Raluca Prună încearcă să cosmetizeze ordonanța care a dat peste cap codurile (cel Penal și cel de Procedură Penală).

Într-un status publicat miercuri seară pe Facebook, ex-premierul și fostul ministru al Justiției le răspund președinților celor două camere parlamentare (Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu), după ce aceștia i-au acuzat de netransparență în elaborarea vestitei Ordonanțe Prună, cea care a modificat 13 articole din Codul Penal și – atenție! – 101 articole din Codul de Procedură Penală, unele dintre ele afectând drepturile omului. (Găsiți AICI textul integral al OUG 18/2016.)

În altă ordine de idei: iată mesajul integral al tandemului Cioloș-Prună, așa cum a fost el postat pe pagina de Facebook a Platformei România 100:

„Reacție la scrisoarea președinților celor două camere ale Parlamentului României către Comisia Europeană

În scrisoarea trimisă azi Președintelui și Prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, președinții celor doua Camere ale Parlamentului României, domnii Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu îndrăznesc să compare modificările pe care le fac ei in domeniul justitiei cu cele făcute de Guvernul tehnocrat. Șefii PSD-ALDE ignoră avize ale CSM care se găsesc chiar pe site-ul Camerei Deputaților.

Mai mult, liderii PSD-ALDE continuă să justifice modul nedemocratic în care modifică legile justitiei, luând ca referință fostul guvern tehnocrat.

Pentru buna informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

În guvernul tehnocrat nu a existat niciun conflict de interese personal, în sensul în care nimeni din guvern nu avea interesul să modifice legile pentru a-și apăra propria piele în fața justiției.

Modificările operate de guvernul tehnocrat au vizat aspecte necontroversate ale Codului Penal și Codului de procedura penală care au fost discutate în prealabil în comisiile juridice ale Parlamentului, multe fiind deja adoptate de Senat, și care puneau în acord legislația cu decizii ale Curții Constituționale. Aceasta după întârzieri considerabile, unele chiar de doi ani, cauzate exclusiv de inacțiunea parlamentară.

Modificările operate atunci au survenit cererilor magistraților, au avut toate avizele legale, inclusiv avizul Consiliului Superior al Magistraturii, și nu au stârnit controverse în magistratură.

Nu în ultimul rând, guvernul tehnocrat a adoptat modificările cu respectarea procedurilor legale în vigoare, fără a se deroba de răspundere ascunzându-se în spatele vreunei comisii parlamentare extraordinare.

În ceea ce privește propunerile de modificare a legilor justiției, spiritul în care s-a lucrat în anul 2016 a fost acela al transparenței și consultării largi, cu toate părțile interesate din societate și din sistemul judiciar. Textul proiectului a fost discutat vreme de peste 10 luni, atât la sediul Ministerului Justiției, cât și în dezbateri organizate în mari centre universitare. Un mod de lucru deschis, complet opus stilului intempestiv, în forță, afișat de actuala coaliție de guvernare.

Modificările guvernului tehnocrat nu au provocat ieșirea în stradă a zeci și sute de mii de cetățeni, pentru că spiritul în care guvernul tehnocrat a lucrat, de deplin respect față de cetățean și față de instituțiile legitime ale statului, lipsește din păcate guvernării PSD/ALDE.

Dacian Cioloș, fost Prim-Ministru al Guvernului României
Raluca Prună, fost ministru al Justiției
_______
Avizele CSM din 2016:
http://www.cdep.ro/proiecte/2016/400/10/4/csm625.pdf
http://www.cdep.ro/proiecte/2017/000/10/0/csm795.pdf

Dezbaterea publică privind legile justiției în 2016:
http://www.just.ro/proiect-de-modificare-si-completare-a-l…/”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *