Skip to content
Politică

Cioloșul lui Dragnea. Premierul integru al PSD / EXCLUSIV

gazetadenavodari.ro

Premierul Dacian Cioloș este cotat cu mari șanse să rămână premier și după alegerile parlamentare din luna decembrie. Opinia publică îl susține atât în mediul online, cât și pe stradă. Nu degeaba vedem în multe zone din București poza lui Dacian Cioloș pe zidurile clădirilor. Totodată, în luna noiembrie este programat un eveniment, organizat de cei care îl susțin pe Dacian Cioloș. Se anunță o întâlnire în fața Guvernului, cu toți fanii premierului.

Electoratul de dreapta devine tot mai sigur că Dacian Cioloș va fi premier și după alegerile parlamentare, indiferent cu ce scor va câștiga PSD. Discursul lui Iohannis din ultima perioadă, în care a precizat că nu-l va desemna pe Dragnea la conducerea Guvernului, oferă și mai multe speranțe celor care îl susțin pe Cioloș.

Momentan, actualul premier nu are niciun rival deoarece PSD nu a lansat numele niciunui politician pe care l-ar susține la conducerea Guvernului. Totuși, social-democrații au resurse să ne surpindă cu o listă de posibili premieri ai României, după alegerile parlamentare. PSD are în grădina sa oameni care pot concura cu imaginea de tehnocrat pe care și-a construit-o Cioloș. Atât timp cât partidele au ajuns la un numitor comun, și anume acela că vom avea un guvern politic, PSD va fi nevoit să ofere o șansă politicienilor din noua generație, cu o imagine curată și cu rezultate remarcabile în anumite domenii.

PSnews.ro vă prezintă o listă scurtă cu posibilii politicieni pe care PSD i-ar putea propune pentru funcția de premier al României, după alegeri:

Mihai Fifor, senator și Președinte al Consiliului Național al PSD, este văzut drept unul dintre cei mai promițători tineri politicieni de pe scena politică și se bucură de sprijinul lui Dragnea. Se află la primul său mandat de senator, însă deja s-a afirmat ca lider de grup. Fifor nu reprezintă deloc tipul de baron pesedist, ci este un licențiat în filosofie, care deține o singură casă în Ișalnița, județul Dolj. De asemenea, acesta se bucură și de mai multe acțiuni la Fondul Proprietatea.

Sorin Moisă poate fi o altă propunere a celor din PSD, deoarece are o imagine foarte bună la nivel european. În 2013 a câștigat mandatul de europarlamentar, din partea PSD, iar în prezent este unul dintre cei mai influenți parlamentari europeni. Un detaliu interesant este acela că Moisă a ocupat funcția de director adjunct al Cabinetului Comisarului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș. Până în 2016, europarlamentarul a fost un raportor din umbră pentru tratatul de liber schimb Canada-UE, transmite hotnews.ro.

Moisă are șanse foarte mari să concureze de la egal la egal cu imaginea lui Dacian Cioloș  și poate fi o variantă agreată de opinia publică, mai ales că electoratul își dorește un politician din noua generație, care să aibă o viziune pro-Europa.

Vasile Dîncu a anunțat recent că ar putea să se întoarcă la catedră după alegerile parlamentare, însă rămâne în cărți pentru funcția de premier, la propunerea celor din PSD. Sociologul Dîncu are o imagine bună în ochii opiniei publice, dar nu este agreat printre social-democrați, care nu-l văd ca pe un om de partid. Iohannis poate miza pe desemnarea acestuia ca premier al României, dar cu siguranță vor exista liberali care se vor opune acestei intenții. Dîncu este considerat în continuare un pesedist și un apropiat al lui Liviu Dragnea.

Vasile Pușcaș este asul din mâneca celor de la PSD. Nimeni nu poate contesta calitățile sale de diplomat și de negociator. Acesta a fost ministru al Integrării europene și negociator-șef al României cu Uniunea Europeană. După 89, într-o perioadă în care România era instabilă din punct de vedere politic, Pușcaș a negociat, cu autoritățile americane, reobținerea Clauzei Națiunii celei mai Favorizate pentru țara noastră.

Pușcaș a condus negocierile pentru aderarea României la Uniunea Europeană și în urma rezultatelor sale a fost posibilă semnarea Tratatului de Aderare. Pe lângă acest lucru, diplomatul a știut să negocieze astfel încât România să aibă, în momentul aderării, mai multe avantaje chiar și decât Polonia.

Fostul ministru a avut și două mandate de deputat, între 2000 și 2008, ambele câștigate cu PSD. Dacă Liviu Dragnea va veni cu această propunere, președintele Iohannis nu poate să refuze desemnarea lui Pușcaș, care ține în mână un CV plin de rezultate remarcabile.

Se vorbește tot mai intens în spațiul public că Florin Georgescu ar putea fi o altă propunere a celor din PSD pentru funcția de premier. Trebuie să reamintim că în 2014, Victor Ponta se visa președintele României, iar la Palatul Victoria îl trimitea în locul său pe Georgescu.

În acest moment, Georgescu este prim-viceguvernator BNR și sunt șanse foarte mici să renunțe la funcție pentru Palatul Victoria, unde lucrurile sunt mereu incerte. Pe de altă parte, acesta i-ar putea face loc lui Vasile Iuga, fostul CEO PricewaterhouseCoopers România şi managing partner al Pricewaterhouse Coopers pentru regiunea Europa de Sud-Est.

În mediul de afaceri din România, Iuga este văzut drept unul dintre cei mai admirați CEO. Rezultatele sale în consultanță sunt remarcabile, contribuind la fuziunea subsidiarelor din străinătate ale BCR, respectiv Banca Anglo-Română, Banca Franco-Română sau Frankfurt Bucharest Bank, transmite businessmagazin.ro.

Georgescu se află în relații foarte bune cu cei din PSD, iar sfaturile sale pot fi utile pentru Dragnea, dacă Iuga se va dovedi a fi un om care trage partidul după el.

*

Deși Liviu Dragnea evită să dea o listă cu posibilii politicieni pe care i-ar putea propune PSD pentru funcția de premier, social-democrații au de unde alege, în timp ce Dacian Cioloș se bucură de aprecierea opiniei publice.

Scos din cărți de Iohannis, Dragnea trebuie să găsească o persoană care să-l înlocuiască, cu o imagine foarte bună la nivel internațional, cu rezultate remarcabile, fără probleme cu justiția, însă președintele social-democraților are nevoie de un politician care să asculte ordinele primite din partid.

PSD poate câștiga parlamentarele doar dacă va avea curajul să joace pe mâna unuia dintre oamenii de mai sus, abandonând strategia tăcerii care i-a adus câstigul în alegerile locale. Acum, PSD, dacă vrea să obțină victoria, va trebui să vorbească și să iasă din antiteza Cioloș-Dragnea, opunându-i actualului premier un personaj la fel de competent, de european și de nepenal ca acesta.

1 comentariu la “Cioloșul lui Dragnea. Premierul integru al PSD / EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *