Skip to content
Politică

Ciprian Tănăsescu, apel insistent pentru ca UE să ajute Institutul Cantacuzino

paginaeuropeana.ro

Eurodeputatul PSD Ciprian Tănăsescu a făcut un apel insistent pentru ca Uniunea Europeană să ajute Institutul Cantacuzino.

Astfel, într-o alocuțiune ținută luni seară în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, Claudiu Ciprian Tănăsescu le-a cerut colegilor săi europeni să îl susțină într-un proiect legislativ european, prin care finanțarea dotărilor și funcționării Institutul de seruri si vaccinuri „Ioan Cantacuzino”, precum și a instituțiilor similare din statele membre ale Uniunii Europene să fie făcută direct de la bugetul european, informează un comunicat trimis marți PSnews.ro.

Practic, conform organizării Uniunii Europene, aceste institute reprezintă principala unitate de răspuns în cazul unei epidemii generalizate, dar sunt total neglijate în managementul Uniunii Europene, iar dotarea, pregătirea angajaților și funcționarea lor sunt  lăsate in seama statelor membre, a explicat Tănăsescu.

Europarlamentarul român și-a exprimat convongerea că, așa stând lucrurile, „în cazul unei crize biologice continentale, instituțiile uniunii, dar și populația vor aștepta un răspuns generalizat de la instituții administrate național, răspuns care nu va fi cu siguranță cel dorit”.

Europarlamentarul român le-a vorbit colegilor din PE și despre intenția Guvernului României de a transforma Institutul de seruri și vaccinuri Ioan Cantacuzino într-un centru regional european de producție a serurilor și vaccinurilor necesare imunizării cetățenilor europeni. În acest context, Ciprian Tănăsescu a salutat intenția premierului Mihai Tudose de a trece institutul din subordinea Ministerului Sănătății în subordinea Ministerului Apărării.

„Personal, militez pentru un proiect legislativ care să aducă finanțarea Institutului Cantacuzino și a institutelor europene similare, de la bugetele naționale la bugetul Uniunii Europene, scopul fiind acela de a oferi un sistem funcțional prin care Europa să poată răspunde eficient în timp real la unul dintre cele mai negre scenarii, indiferent că este vorba de pandemie sau atac biologic”, a punctat eurodeputatul PSD.

Claudiu Ciprian Tănăsescu este și inițiatorul propunerii de relocare a Agenției Europene a Medicamentului de la Londra la București, practic introducând România în cursa pentru găzduirea unei agenții europene de prim rang și importanță, așa cum este calificată Agenția Europeană a Medicamentului.

De profesie medic, Claudiu Ciprian Tănăsescu este membru al Parlamentului European din 15 iunie 2009. Încă de la început, europarlamentarul român a activat în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a înaltului for legislativ continental, scopul activității sale fiind perfecționarea și îmbunătățirea mediului și accesul egal al cetățenilor europeni la resursele medicale și de sănătate ale Uniunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *