Skip to content
Europa

Cipuri pentru Europa: Eurodeputații Comisiei pentru industrie, cercetare și energie sprijină planurile menite să asigure aprovizionarea UE cu cipuri prin stimularea producției și a inovației

news.ro

Eurodeputații din Comisia pentru industrie, cercetare și energie au adoptat marți două proiecte de lege menite să asigure aprovizionarea UE cu cipuri prin stimularea producției și a inovației și prin instituirea unor măsuri de urgență împotriva penuriei, potrivit caleaeuropeana.

Conform unui comunicat, primul proiect de lege face referire la Actul privind cipurile vizează consolidarea capacității tehnologice și a inovației în ecosistemul cipurilor din UE, în vreme ce la doilea face trimitere la Întreprinderea comună pentru cipuri, care vizează creșterea investițiilor pentru dezvoltarea acestui tip de ecosistem european.

În amendamentele lor la Actul privind cipurile, eurodeputații s-au concentrat mai mult pe următoarea generație de semiconductori și cipuri cuantice. Ar urma să fie creată o rețea de centre de competență pentru a aborda deficitul de competențe și pentru a atrage noi talente în domeniul cercetării, proiectării și producției. Legislația ar sprijini, de asemenea, proiectele care vizează sporirea securității aprovizionării UE prin atragerea de investiții și consolidarea capacității de producție.

Măsuri pentru a răspunde la viitoarele penurii

Conform proiectelor, ar urma să fie instituit un mecanism de răspuns la criză, în cadrul căruia Comisia va evalua riscurile pentru aprovizionarea UE cu semiconductori și indicatorii de avertizare timpurie din statele membre care ar putea declanșa o alertă la nivelul UE. Acest lucru ar permite Comisiei să pună în aplicare măsuri de urgență, cum ar fi prioritizarea aprovizionării cu produse deosebit de afectate sau efectuarea de achiziții comune pentru statele membre.

Eurodeputații subliniază că lanțul de aprovizionare cu cipuri ar trebui să fie cartografiat pentru a identifica posibilele blocaje.

Aceștia subliniază, de asemenea, importanța cooperării internaționale cu parteneri precum SUA, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Comisia ar trebui să stabilească o inițiativă diplomatică în domeniul cipurilor pentru a aborda orice viitoare perturbare a lanțurilor de aprovizionare.

Raportul legislativ privind Legea cipurilor a fost adoptat cu 67 de voturi pentru, un vot împotrivă și patru abțineri. De asemenea, comisia a votat cu 70 de voturi pentru, un vot împotrivă și o abținere asupra mandatului de a iniția negocieri interinstituționale.

Inițiativa ”Cipuri pentru Europa”

Într-un vot separat, eurodeputații au adoptat, cu 68 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și patru abțineri, propunerea de Întreprindere comună pentru cipuri, care pune în aplicare măsurile prevăzute în cadrul inițiativei “Cipuri pentru Europa”.

Inițiativa are ca scop sprijinirea consolidării capacităților pe scară largă prin investiții în infrastructura de cercetare, dezvoltare și inovare la nivel european și accesibilă în mod deschis.

De asemenea, ar permite dezvoltarea tehnologiilor de ultimă generație și de ultimă oră în domeniul semiconductorilor.

Europarlamentarii subliniază că, pentru a stimula inovarea, vor fi necesari bani noi, precum și o realocare a fondurilor de la Orizont Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *