Skip to content
Politică

Circul din Parlament continuă: protestatarii, comparați cu Iliescu și minerii

cotidianul.ro

După evenimentele tensionate de miercuri din Parlament, se pare că nici joi nu avem o zi mai liniștită, circul parlamentar continuând.

Deputatul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Marton Arpad, a declarat joi în cadrul Comisiei speciale privind Legile Justiției că evenimentele din ziua precedentă i-au adus aminte de momentul în care fostul președinte Ion Iliescu le-a mulțumit minerilor care au devastat Capitala în sângeroasele evenimente din 1990.

Mai precis, deputatul făcea aluzie la comportamentul parlamentarilor Uniunii Salvați România, ce le-au mulțumit protestatarilor adunați în fața Parlamentului.

„Să nu fiţi duplicitari. Am ajuns acasă, am pornit televizorul, am văzut imaginea în care vine grupul USR cu telefoane aprinse, apoi intervenţia unui lider al acestui grup care a mulţumit protestatarilor. Eu mi-am adus aminte de iunie ’90 când, deşi nu i-a chemat, Iliescu le-a mulţumit minerilor că au venit să apere statul de drept”, a spus Arpad, conform Evz.ro.

Deputatul UDMR se referă la evenimentele din iunie 1990, când Ion Iliescu, președintele din acea vreme, le mulțumea, la Romexpo, minerilor care devastaseră centrul Capitalei, sediile partidelor de opoziție și bătuseră sute de oameni nevinovați.

La aceste remarci, deputatul USR Stelian Ion a replicat că nu partidul din care face parte i-a chemat pe manifestanți în stradă. Mai mult decât atât, vis-a-vis de comparația făcută de membrul UDMR, acesta crede că este ”inimaginabilă”.

„Referitor la ce a spus domnul Marton, noi nu am chemat oameni în stradă, deşi consider că aceasta este o manifestare de civism şi cred că este ultima redută a democraţiei noastre şi mi se pare o manifestare pozitivă a protesta atunci când nu eşti de acord cu ceea ce se întâmplă în Parlament, oriunde. E un drept fundamental acesta de a protesta. Să fim comparaţi cu Ion Iliescu în ’90, care a chemat minerii şi după aceea le-a mulţumit, adică să comparaţi oamenii care protestează în faţa Parlamentului, paşnic, cu minerii care au venit cu bâtele şi au ras tot Bucureştiul, este inimaginabil”, a mai spus deputatul Stelian Ion.

La rândul său, Arpad spune că gestul parlamentarilor Uniunii Salvați România este interpretabil și că el nu susține violența fizică.

„Analogia pe care am făcut-o eu era tocmai cu declaraţia că nu noi i-am chemat şi cu asemănarea celor trei elemente, din momentul de începere, a primirii acestor mesaje, inclusiv că aţi făcut o concurenţă neloială camerelor de luat vederi pentru că dumneavoastră aţi transmis de acolo de unde dânşii nu aveau voie să transmită live. Şi au venit mesajele. După care aţi spus că nu i-aţi chemat, după care le-aţi mulţumit. Atât am spus. Eu într-adevăr eram şi în ’90 aici, în Bucureşti, şi eram în stradă. Unii dintre colegii noştri au şi fost loviţi. Mai eram în Camera Deputaţilor când minerii, tot ai acelui preşedinte care a dărâmat Guvernul Roman, au intrat în Parlament, eu eram în Parlament şi ieri a trebuit să cobor, şi am mers pe jos printre aceşti protestatari paşnici care bâte într-adevăr nu aveau, dar nici paşnici nu au fost. Agresivitatea comparabilă cu un comportament necivilizat pentru mine a dus la acelaşi sentiment”, a arătat Marton Arpad.  Acesta a mai argumentat că legislația privind protestele există în România și nu ar trebui încălcată sub nicio formă. „Pentru mine este de neconceput ca atunci când unii la Târgu Mureş, care în loc să meargă pe trotuar merg şi pe o parte a carosabilului sunt penalizaţi, iar alţii, seară de seară, pot bloca circulaţia rutieră fără să răspundă nimeni. Am fost şi eu de multe ori în stradă şi probabil o să mai ies, dar niciodată nu am mulţumit nimănui în stradă, cine a protestat violent, că a venit lângă mine. Niciodată. Violenţa fizică nu o pot accepta”, a încheiat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *