Circulaţia trenurilor în Franţa va reveni la normalitate luni

Sursă foto: Wikipedia

Circulaţia trenurilor de mare viteză (TGV) în Franţa, care a fost vineri dimineaţa perturbată de o serie de sabotaje coordonate, a fost restabilită semnificativ sâmbătă, dar revenirea la normalitate este prevăzută pentru luni, relatează agenţia EFE.

Acest anunţ a fost făcut de Societatea Naţională de Căi Ferate (SNCF), care, prin intermediul unui comunicat, a subliniat că va garanta transportul pentru toate echipele care participă la Jocurile Olimpice de la Paris, precum şi pentru personalul acreditat.

Tronsonul Est, care acoperă liniile de la Paris în direcţiile Luxemburg şi Strasbourg, funcţionează normal începând cu ora locală 6:30 (4:30 GMT).

Nu acelaşi lucru se întâmplă cu alte două tronsoane, al Atlanticului şi de Nord, care, de asemenea, au fost afectate de atacuri ce au constat în incendierea echipamentelor de semnalizare a liniilor TGV în trei puncte strategice.

În Nord, tronson ce acoperă liniile de la Paris spre Lille, Londra, Bruxelles, Ţările de Jos şi nordul Germaniei, circulă circa 70% din trenurile aflate în grafic, dar cu întârzieri între una şi două ore, deoarece trebuie deviate de pe linia convenţională. Sâmbătă circulau pe aici doar o treime din trenurile programate.

De asemenea, sunt în circulaţie 70% din TGV-urile de pe linia Atlanticului, cele care merg de la Paris în Bretania şi alte destinaţii din sud-vestul Franţei, precum Burdeos, Toulouse sau frontiera spaniolă a Ţării Bascilor. Această linie a fost cea mai afectată vineri şi nu a putut fi repusă în funcţiune până după-amiaza şi în foarte mică măsură.

Un purtător de cuvânt al SNCF a declarat pentru EFE că se estimează „o revenire la normalitate luni”.

Al patrulea mare coridor al TGV francez, cel din sud-est, care merge de la Paris spre Lyon, Marsilia sau Barcelona, nu a fost perturbat de sabotaje, deşi a fost descoperită şi acolo o tentativă. Angajaţi de la SNCF au surprins un grup de indivizi, care au fugit cu o camionetă, care încercau să incendieze o altă infrastructură de semnalizare.

Autorităţile nu au dat detalii privind mersul anchetei, acestea fiind centralizate de Parchetul din Paris şi coordonate de sub-direcţia Antitero a Poliţiei (SDAT).

Nici membrii Guvernului nu au dorit să facă speculaţii în legătură cu pista despre care se vorbeşte cel mai mult în presă privind atribuirea atacurilor unui grup de ultra-stânga.

Ministrul Transporturilor, Patrice Vergriete, şi preşedintele SNCF, Jean-Pierre Farandou, intenţionează să facă declaraţii pentru presă duminică, pentru a oferi mai multe detalii despre măsurile luate pentru a restabili complet serviciul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: