Skip to content
Politică

Cîțu arată acuzator spre Dragnea: A ajuns să nu își respecte programul de guvernare EXCLUSIV

rnews.ro
" "

După ședința de evaluare a guvernului de luni, 17 iulie, Liviu Dragnea  fost cel care a ieșit din sală cu o mină fiartă, pentru a transmite semnalul că premierul Tudose are mână liberă să își stabilească țintele în actul de guvernare.

Cu toate acestea, nu este o victorie a rațiunii  în fața haosului, ci încă un semn clar că social-democrații lucrează pe improvizații cu efecte încă nebănuite pentru economia țării, după cum susține senatorul PNL Florin Cîțu, vicepreședinte al Comisiei de buget finanțe din Camera Superioară a Parlamentului.

" "
" "

Liviu Dragnea l-a demis pe Sorin Grindeanu sub pretextul că nu a respectat programul de guvernare, iar acum a ajuns în postura de a nu-l respecta nici el. E clar că programul de guvernare nu reprezintă nimic, nimeni nu ține cont de el. Sunt niște măsuri care arată disperarea PSD în fața execuției bugetare.

Dacă renunță la măsurile asumate în al doilea program de guvernare, rămâne oricum problema structurală a deficitului bugetar de peste 3%”, remarcă senatorul liberal, într-o analiză făcută pentru PSNews.ro.

Restructurări și  taxe noi

Creșterea salariilor în sectorul public -ar putea să reprezinte doar un moment de bucurie de scurtă durată pentru angajații de la stat, crede Cîțu, care vede măsura de înghețare a posturilor din administrație, deja luată de noul guvern, ca fiind pasul premergător unei ioperațiuni de restructurare.

Câtă vreme există această problem,ă a deficitului, cel mai ușor este să dai oameni afară. Dacă nu aduci venituri la buget și vrei să păstrezi echilibrul bugetar trebuie să tai de undeva. În decembrie vor veni cu prorogări ale legii salarizării unitare, pentru că nu au cum să le susțină.

Au schimbat filosofia din spate și au început să introducă taxe noi ca să facă rost de bani. Discuțiile pe pilonul II de pensii indică faptul că s-ar putea să vedem eliminat articolull 3 din Legea pensiilor care stabilește obligativitatea direcționării a 6% din contribuția la fondul de pensii către acest capitol. Vor face cumva ca acești bani să rămână la buget, iar pilonul II își va pierde orice fel de rațiune. Pe termen scurt aceasta va fi o soluție pentru a face rost de bani”, susține vicepreședinte comisiei de buget-finanțe din Senat.

Să ne pregătim și pentru alte tipuri de taxe. Taxa de solidaritate e una, dar cred că vor pregăti iarăși taxa de mediu sau una pe construcții speciale. Este clar că au nevoie de venituri la buget, iar Dragnea uită că a promis că nu va introduce nicio taxă nouă. Disperarea este mare și vor implementa din ce în ce mai multe astfel de măsuri”, estimează Florin Cîțu.

Senatorl liberal se declară profund nemulțumit de faptul că grupurile liberale din interiorul unor partide precum ALDE sau UDMR nu au reacționat imediat la măsurile extreme adoptate în programul de guvernare al PSD, unele în măsură să lovească direct și extrem de puternic în mediul privat din țară.

Un guvern-alternativ

Șansa unuei rupturi în coaliția PSD-ALDE este privită în mod circumspect de către Cîțu, chiar dacă spre ultimul trimestru al acestui an efectele măsurilor anunțate până în prezent de PSD ar putea să se facă simțite.

Demiterea guvernului PSD este un scenariu posibil. Adevărul este că trebuie să fi pregătt oricând să intri la guvernare. Ideea constituirii unui guvern alternativ PNL este bună. Trebuie să ai 2-3 oameni pentru fiecare poziție. Nici nu cred că se va merge pe o formulă cu 26 de portofolii. Este o structură prea încărcată. Unele ministere actuale ar putea funcționa la fel de bine ca agenții.

Eu mă așteptam ca liberalii, de oriunde sunt ei: ALDE, UDRM, să reacționeze direct în momentul în care s-a anunțat acest program de guvernare creat împreună cu PSD-iștii din BNR. Văd că nu au făcut-o. Deocamdată, motivația de a rămâne la guvernare pare mai puternică decât intenția de a apăra principiile liberale. Nu știu cum vor reacționa până la sfârșitul anului, nu sunt în mintea lor, dar deja atacul la liberalism din partea PSD se face simțit de mai mulți ani și va continua.

Dacă liberalii din partide care susțin majoritatea parlamentară au fost părtași până acum la ceea ce se întâmplă acum, îmi este greu să cred că execuția bugetară îi va face să pece în decembrie”, se declară dezamăgit Florin Cîțu.

Speranțe pentru un divorț între PSD și ALDE rămân însă, câtă vreme mai mulți lideri din tabăra lui Tăriceanu au contestat o parte din măsurile fiscale incluse în forma programului de guvernare adoptată în parlament odată cu învestirea guvernului Tudose. De altfel, Călin Popescu Tăriceanu nici nu s-a prezentat astăzi la ședința comună de evaluare a guvernului, trimițând un grup de emisari mai vocali: Varujan Vosganian, Andrei Gerea și Daniel Chițoiu.

Șansele de construire a unei noi majorități parlamentare în jurul PNL sunt însă destul de reduse, noul lider Ludovic Orban jucând imprudent în fața celor din UDMR și ALDE în mai multe ocazii favorabile partidului său.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *