Skip to content
Economie Politică

Cîțu: BNR nu poate să mai protejeze leul. Toate băncile comerciale ar da faliment

rnews.ro

Senatorul liberal Forin Cîțu a acuzat miercuri faptul că deprecierea abruptă a monedei naționale, în raport cu euro, vine ca urmare a unui  plan foarte bine pus la punct, în trei paşi, în care autorităţile sunt implicate din plin şi care a pornit odată cu celebra OUG 114 privind măsurile fiscal-bugetare care a inclusiv şi ”taxa pe lăcomie”.

Iar cei care susțin acest plan ar reprezenta de fapt interesele Rusiei și a ar dori să lase România descoperită, fără rezerva valutară.

Pentru mai multe detalii despre acuzele foarte grave pe care le-a formulat, la adresa actualilor guvernanți, PSNews a luat legătura cu Florin Cîțu.

Este clar că avem de-a face cu un plan bine pus la punct, legat de destabilizarea nu numai a monedei naționale, dar și a economiei.

Este o coincidență stranie, dar totul pare că a început după escala făcută de Eugen Teodorovici la Moscova, în drum spre Havana.

A apărut OUG 114 care a pus pe butuci tot ce înseamnă industria energiei – bizar, pentru că tocmai acolo interesele rusești sunt foarte mari, de a cumpăra companiile românești foarte ieftin”, a declarat Florin Cîțu, în exclusivitate pentru PSNews.

BNR nu poate interveni

Și mai este și problema sistemului financiar-bancar.

Eu, ca liberal, sunt de principiu împotriva taxelor.

Dar în cazul OUG 114 problema este că această taxă a fost gândită astfel încât să anihileze instrumentele politicii monetare a BNR.

Cei care au impus taxa intervin politic asupra independenței politicii monetare a Băncii Centrale.

În ceea ce privește deprecierea leului, pentru mine este clar că este orchestrată din afară. Am văzut și alte comentarii – se pare că foarte multe dintre tranzacții se fac la Moscova și în partea de Est, deci sunt foarte mulți de acolo care vând lei și cumpără euro.

În același timp, este clar că speculatorii au înțeles că BNR este legată de mâini și picioare și nu poate să intervină.

Ca o consecință a OUG 114/2018, dacă Banca Centrală intervine vânzând valută și cumpărând lei, automat crește dobânda din piață, deci implicit crește și ROBOR-ul.

Crescând ROBOR-ul, crește taxa aplicată pe activele băncilor, care oricum, la 1,2%, Banca Transilvania și CEC au anunțat că au rămas fără bani.

Dacă se duce ROBOR spre 4%, atunci, la 2% taxa pe active, toate băncile din sistemul bancar autohton sunt falimentare.

Din această cauză, BNR nu poate interveni în piață, pentru a proteja leul”, spune senatorul.

Atac la securitatea națională

Putem să ne întrebăm de ce, în același timp, avem acest atac, din partea unor politicieni și a unor persoane publice, împotriva sistemului bancar: pe de o parte se spune că Banca Centrală și băncile comerciale manipulează ratele dobânzilor, iar pe de altă parte se cere să intervină BNR în piața valutară, să manipuleze cursul.

Acest discurs dual este clar făcut pentru a crea panică, pentru că ei știu foarte bine că Banca Centrală nu poate să intervină.

Este clar afectată securitatea națională și de asta am spus că este momentul ca cei ce se ocupă de acest lucru să intervină. Coroborând OUG 114 cu aceste atacuri din presă și cu cerințele ca BNR să intervină pentru a stopa deprecierea cursului, este clar că cineva are interesul ca România să rămână fără rezerva valutară.

Fără rezervă valutară, România va avea o economie în criză și neprotejată militar pentru că, dacă ne aducem aminte, nici în 2018 nu au fost cheltuiți cei 2% din PIB, pentru înzestrarea armatei.

Cineva are interes să pună România pe tavă și eu zic că de la Moscova ni se trage totul dar, sigur, serviciile secrete și cei ce se ocupă de securitatea țării trebuie să confirme informațiile pe care le am eu”, acuză Florin Cîțu.

Manipularea prin retorică

Aici nu mai e vorba de nepricepere, pentru că aceste atacuri, din ultima perioadă, din presă, împotriva sistemului financiar-bancar, manipulează prin retorică, după ce au pus limite Băncii Centrale.

Nu se poate să acuzi BNR să manipulează pentru a crește dobânda, dar să îi ceri, în același timp,să intervină pentru a stopa deprecierea cursului, ceea ce ar crește dobânda.

Dacă BNR va interveni să țină de curs, va avea o hemoragie a rezervei vautare și doar cei de afară vor avea de câștigat.

România are în prezent o rezervă valutară de 30 miliarde euro, ceea ce pare mult, la o primă vedere. Nu înseamnă nimic, însă, atunci când ești atacat de speculatori, la nivel global.

De exemplu, în 2008, s-au vândut 4 miliarde euro din rezervă, în doar câteva zile. Putem deci rămâne într-o săptămână fără bani la rezerva valutară, dacă suntem supuși unor atacuri serioase”, apreciază senatorul liberal.

OUG114, unică în lume

România ar rămâne la mâna celor pentru care lucrează Dragnea și echipa lui, de-asta spun că este un plan foarte bine pus la punct, de destabilizare a țării.

OUG 114 este unică în lume, nu am mai auzit așa ceva, o taxă să fie legată de dobânda de referință, care limitează independența Băncii Centrale.

Toate țările din Europa care au taxat băncile au aplicat taxa pe cifra de afaceri. Au suferit ieșiri masive de active, dar sistemul bancar a funcționat în continuare.

În România avem de-a face cu ceva mult mai periculos, mai perves: legarea taxei de nivelul dobânzii elimină politica monetară a Băncii Centrale din politica economică a României.

Este clar o măsură premeditată pentru a elimina BNR și a lăsa leul să se deprecieze.

Investgația făcută de Consiliul Concurenței în 2008 a spus foarte clar că nu există o manipulare a pieței. Oricum indicele ROBOR a fost introdus în contractele de credite abia în 2010, deci este ilogic, băncile nu ar fi avut niciun interes.

Dar manipularea, cu finanțare de la Est, văd că ține”, a concluzionat Florin Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *