Skip to content
Politică

Cîţu, dat în gât de un consilier liberal. Premierul, acuzat voalat că foloseşte banii românilor ca să fie ales şef al PNL

Inquam Photos/Octav Ganea

În perspectiva congresului PNL din luna septembrie, tot mai multe voci din partid lansează îndemnuri de susţinere sau critici la adresa celor doi aspiranţi la postul suprem de conducere în tabăra liberală: Florin Cîţu şi Ludovic Orban.

Iar taberelor susţinătorilor/contestatarilor aduc diverse argumente pro sau contra, inclusiv informaţii care demască strategii de campanie din fonduri publice. Este şi cazul liberalului Alin Ignat, fost secretar de stat la Ministerul Muncii în perioada în care ministerul era condus de Violeta Alexandru şi numit ulterior consilier de stat la Cancelaria primului ministru.

Luat sub aripa sa protectoare de Florin Cîţu, Ignat are o tentativa furtunoasă de a mobiliza electoratul liberal în favoarea mentorului său, însă dă de fapt de înţeles că actualul premier, în cazul în care va fi ales preşedinte al PNL, va da banii promişi autorităţilor locale şi sugerează că o eventuală victorie al lui Ludovic Orban nu ar aduce beneficii concrete liberalilor din teritoriu.

Şi asta în condiţiile în care actualul lider al PNL este „doar” al Camerei Deputaţilor şi nu are acces la banii publici, spre deosebire de şeful Guvernului, Florin Cîţu, care deţine codul de la seiful cu fonduri pentru proiecte de investiţii şi alte promisiuni de campanie.

Propun colegilor liberali un exercițiu de imaginație, în perspectiva Congresului din 25 septembrie. Parcurgerea lui va genera automat și logic concluzia.

În această campanie internă, cei doi candidați la președinția PNL își prezintă viziunea pentru viitorul mandat de 4 ani. Temele abordate sunt investițiile, fondurile (europene sau naționale) care vor merge către primării și Consilii Județene, reformele marilor sisteme publice etc., în general aspecte ce țin de guvernarea României și, în cea mai mare parte, de atribuțiile Prim-ministrului.

Așadar, câteva întrebări vin legitim în mintea celor 5000 de delegați de bună credință (majoritatea, aleși locali):

1. Dacă Ludovic Orban ar câștiga în septembrie, cum și-ar îndeplini angajamentele/promisiunile asumate în fața aleșilor locali, în campania internă, nefiind Prim-ministru?

2. Având în vedere că respectarea angajamentelor/promisiunilor presupune preluarea funcției de Prim-ministru, cum va proceda Ludovic Orban pentru a deveni Prim-ministru?

3. Va depune PNL moțiune de cenzură împotriva propriului guvern? Va vota o moțiune de cenzură depusă de PSD împotriva guvernului PNL? Dacă da, va mai fi propus Ludovic Orban premier, de către Președintele Iohannis? Își permit România și administrațiile liberale câteva luni de incertitudini și întârzieri în implementarea proiectelor, în încercarea de a asigura cuiva o schimbare de funcție și o sporire a prerogativelor?

4. Înțelegând, de la colegii din echipa președintelui, că nu se pune problema ca PNL să își dărâme propriul guvern, întrebarea firească este: ce oferă de fapt echipa respectivă primarilor, președinților de CJ-uri, comunităților și cum va îndeplini ceea ce promite? Pentru că din declarațiile actuale, contradicția e evidentă.

Cu Florin Cîțu președinte PNL, din 26 septembrie, avem certitudini: proiectele asumate în campanie merg înainte, fără întârziere și cu toată forța. Începem munca pentru 8 ani de guvernare liberală.
Întrebarea finală este: ce începem în cealaltă variantă, plină de variabile și necunoscute (“dacă..”, “dacă..” etc.), în a doua zi după Congres?

Încă 3 luni de zile până atunci. Răspunsul e limpede deja. România și PNL nu mai au timp pentru incertitudini.
Avem treabă de făcut!”, este mesajul postat pe Facebook de liberalul Alin Ignat, finul lui Florin Roman.

2 comentarii la “Cîţu, dat în gât de un consilier liberal. Premierul, acuzat voalat că foloseşte banii românilor ca să fie ales şef al PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *