Skip to content
Politică

Cîțu demască păpușarul care l-a învățat pe Tudose să atace băncile. Următoarea victimă EXCLUSIV

epochtimes-romania.com

Economistul și senatorul PNL Florin Cîțu a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care l-a desființat pe premierul Mihai Tudose, după declarația dură a acestuia referitoare la băncile care activează în România.

CITIȚI ȘI:Tudose continuă atacul asupra băncilor: Pe lângă voi, Terente era copil!

Vicepreședintele Comisiei de buget-finanțe din Senat a calificat declarația lui Tudose de marți seară drept „iresponsabilă” și „populistă”, care nu doar că „pune în pericol stabilitatea financiară a sistemului bancar”, ci și îi alungă pe investitori.

Parlamentarul liberal l-a indicat și pe cel care – în opinia lui – l-a învățat pe Tudose să iasă cu asemenea atacuri: fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov, „creierul” actualului program de guvernare.

„Cel mai grav lucru este că această declarație a fost făcută de prim-ministrul unei țări UE, unei țări care încearcă să intre în zona euro. În primul rând, este o declarație iresponsabilă, care în orice țară dezvoltată (și nu vorbim doar de UE) ar fi atras imediat demisia prim-ministrului, pentru că este o declarație care pune în pericol stabilitatea financiară a sistemului bancar, a banilor din acel sistem financiar-bancar. Vă dați seama că este o declarație pe care o citesc și cei care vor să vină ca să investească în România. Poate că domnul Tudose nu folosește sistemul bancar (este opțiunea domniei sale), dar cei care vin să investească în România îl vor folosi. Și astfel de declarații îi țin departe. În al doilea rând, domnul Tudose pe de o parte atacă băncile, pe de altă parte ar trebui să știe că 20% din activele sistemului financiar-bancar sunt împrumuturi către statul român. Cel mai înalt grat de expunere a unui sistem bancar pe riscul de stat în Uniunea Europeană este în România astăzi. Știți foarte bine de ce face acest circ domnul Tudose: pentru că așa i-a spus Vâlcov, care are biroul lângă premier și care i-a zis că trebuie atacat sistemul bancar, pentru că avem nevoie de bani la buget și trebuie să justificăm o taxă”, a punctat Cîțu.

Confruntat cu faptul că guvernul Victor Ponta a introdus așa-numita „disciplină fiscală” (care prevede ca tranzacțiile de peste un anumit nivel să fie operate numai prin bănci), Florin Cîțu a denunțat „disperarea” actualului cabinet de a strânge bani la buget (ținând cont de cheltuielile iraționale de până acum), bani care vor proveni din suprataxarea băncilor, fapt ce va duce la creșterea dobânzilor.

În continuare, PNL-istul a indicat următoarea victimă a politicii PSD-iste privind suprataxarea: asigurătorii. În altă ordine de idei, parlamentarul liberal a avertizat că primele șapte luni din acest an s-au încheiat cu cheltuieli pentru salarii și asistență socială mai mari decât cele din perioada similară a lui 2016.

„Este adevărat (că guvernul Ponta a introdus disciplina fiscală – n.r.), dar astăzi disperarea este așa de mare pentru bani la buget, încât nu se mai ține cont de nimic. Și acum trebuie justificată această taxă pentru sistemul financiar-bancar. Și nu vorbim aici doar de bănci; vorbim și de asigurători, că ei urmează la rând. Pe lângă banii care nu vor mai fi virați la Pilonul II de Pensii (ci se vor duce la acoperirea deficitului), cu această taxă asupra sistemului financiar-bancar pe care o va anunța în curând guvernul Tudose, Executivul încearcă să rezolve problema deficitului. Nu o va rezolva! Mai rău: taxa asta va crește costul cu împrumuturile de la bănci pentru stat. Și tot noi vom plăti! Este o întreagă morișcă aici. Problema, de fapt, nu este nici la bănci, nici la asigurători, nici la sectorul privat (pe care îl atacă echipa PSD, în frunte cu Dragnea, încă de la începutul anului); problema este la modul iresponsabil și populist de a administra România în ultimele 7 luni de zile. Nu rezolvi problema prin supraimpozitarea sectorului privat, ci prin administrarea eficientă a banilor: nu mai crești cheltuielile nebunești, ca acum! În acest moment, după 7 luni de zile, cheltuielile cu salariile și asistența socială sunt mai mari decât banii pe care îi produceam din taxe, impozite și accize. Deci nu avem bani astăzi! Vă dați seama ce se va întâmpla după ce vor intra în vigoare Legea salarizării unitare și Legea pensiilor, așa cum dorește guvernul Dragnea-Tudose! a exclamat Cîțu.

Totuși, Florin Cîțu a evitat să precizeze dacă toate aceste probleme vor fi incluse în moțiunea de cenzură pe care PNL cel mai probabil o va depune în septembrie. În schimb, senatorul a precizat că „se gândește serios” la o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor Publice, Ionuț Mișa.

„Din ce știu eu, deocamdată sunt niște moțiuni simple pe Justiție și Educație. Mă gândesc serios la o moțiune simplă pentru ministrul Ionuț Mișa, fiindcă problemele se acumulează din ce în ce mai mult la Ministerul de Finanțe. Colapsul României va veni în primul rând de la proasta administrare a economiei”, a încheiat Florin Cîțu.

1 comentariu la “Cîțu demască păpușarul care l-a învățat pe Tudose să atace băncile. Următoarea victimă EXCLUSIV

  1. Ka.ka.ma.ca … zicerile acestui „imens” economist pe.de.laleku pe la bancile care fac o nerusinata evaziune fiscal, aplicand, simultan, tot felul de comisioane mincinoase pentru sporirea profiturilor … Mai lasa-ne pletosule sau explica de ce „stau” in Ro. banci care de 5 (cinci) ani si mai bine NU au nici un profit !?! Le easte tare drag de rrromanika, nu-I asa, bos ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *