PSnews

Ultima Oră

Cîțu dezvăluie adevărul din spatele creșterii economice: Doar în buzunarele lui Dragnea!

rnews.ro

Economistul Florin Cîțu a comentat, pe pagina personală de Facebook, datele publicate de Institutul Național de Statistică  legate de creșterea economică de 5,7% din primul trimestru în condițiile în care BNR anunța cu doar o zi mai devreme o ușoară stopare a creșterii economice în T1, bazându-se pe datete Eurostat.

Citiți și Veste bună pentru economia României. Reacția premierului

Astfel, senatorul PNL a solicitat oficial o audiere a conducerii INS în Parlament care să lămurească „această dilemă” a creșterii record. Suspiciunea pe care Cîțu o face publică este că era nevoie de această cifră să se facă loc creșterilor salariale în 2017 pentru a nu se depăși deficitul bugetar de 3%.

Redăm mai jos mesajul lui Cîțu de pe Facebook:

„Ministerul de Finanțe nu susține creșterea economică din primul trimestru

Toată România s-a oprit azi preț de câteva minute siderată de datele publicate de INS. Chiar și PSD-ul, credeți-mă. În afară de Dragnea și Ponta, nu s-a bucurat nimeni. Nu vă întrebați de ce?

Să va explic.

INS a publicat azi datele semnal pentru creșterea economică pentru primul trimestru al anului 2017. Cifrele avansată, 5.7% , date brute, și 5.6%, date ajustate sezonier.

Trebuie să recunosc că am fost puțin surprins. Ieri citeam minută ședinței de politică monetară a BNR unde „membrii Consiliului au apreciat că datele statistice disponibile prefigurează o usoară decelerare a creșterii PIB în trimestrul I 2017”. Asta după ce Comisia Europeană și FMI au spus acleasi lucru dar pe un ton mai ferm. BNR, CE și FMI au datele de la Eurostat și INS. Este că ceva nu e în regulă aici?

Astăzi în Comisia de Finanțe, Buget …din Senat am solicitat oficial o audiere a conducerii INS care să lămurească această dilema. Surpriză. Deși nu avem majoritate în această comisie, PSD a fost pentru. O pun pe seamă faptului că și ei vor să afle adevărul.

Argumentele pe care mă bazez sunt:
– veniturile fiscale mai mici în comparație cu anul trecut
– 1 miliard de lei nerambursati din TVA de ANAF
– fonduri europene zero
– investițiile la minim istoric că procent din PIB.
– importurile cresc mult mai rapid decât exporturile, asta înseamnă deficit comercial în creștere și contribuție negativă la creșterea economică
– monedă națională nu s-a depreciat.

Chiar dacă acceptăm că în creșterea economică există anumită inerție, și după un an foarte bun că 2016 lucrurile nu se pot deteriora imediat, este greu de crezut că luând în considerare argumentele de mai sus economia ar „exploda” doar pentru că citește programul lui Dragnea.

Suspiciunea mea, care în acest moment este doar o presupunere, este că este nevoie de această cifră să se facă loc creșterilor salariale în 2017 pentru a nu se depăși deficitul bugetar de 3%. După cum v-am spus, în acest moment creșterile salariale duc deficitul bugetar în 2017 la 4% și ar alerta Comisia Europeană.

De această data sper să se prezinte cineva, să nu alergăm după clarificări așa cum alergăm după ministrul de finanțe.

Datele ministerului de finanțe, până acum, îmi dau mie dreptate. Exact că în cazul legii salarizării unitare.

#romaniitrebuiesastie

P.S. Nu va pipăiți buzunarele. Creșterea economică publicată azi s-a dus doar în buzunarele lui Dragnea”, a scris Cîțu pe Facebook.

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi