Skip to content
Politică

Cîțu face calculele și trage linia: Bugetarii primesc o lună liberă cadou

rnews.ro

Bugetarii ar urma să stea pe tușă aproape o lună în cursul acestui an, grație liberelor date cu generozitate de guvernul social-democrat, afirmă senatorul PNL Florin Cîțu.

Acesta reclamă faptul că numărul zilelor libere date pentru personalul din instituțiile publice este îăn măsură să țină țara noastră pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește productivitatea muncii.

Într-o postare de pe contul său de Facebook, senatorul liberal face un calcul simplu din care reiese faptul că instituțiile statului sunt în stare de consevare pentru aproximativ o lună de zile în cursul acestui an.

In Romania, in 2017, avem 14 zile libere legale. Cu doua mai multe ca in 2016. Aproape toate au aparut ca urmare a unor initiative parlamentare. Un calcul simplu pentru 2017 ne arata ca pana in acest moment romanii au avut deja 12 zile libere. O verificare simpla arata insa ca prin “marinimia” guvernelor rosii numarul real de zile libere este mai aproape de 30. Asta pentru ca guvernul in scop electoral asigura ‘punti’ care practic dubleaza numarul zilelor libere stabilite legal”, susține cîțu.

Efectele asupra economiei vor fi resimțite din plin, crede parlamentarul PNL. „Revenind la Romania, PSD ne spune ca in acest an vom produce un PIB de 816 miliarde lei. In primul trimestru am reusit 185 de miliarde. Mai avem 650 de miliarde, in conditiile in care luna August este luna de concedii iar statul ofera ‘punti’ cu nemiluita.

Conform codului muncii din Romania in 30 de zile aceste zile libere, daca sunt lucrate, trebuie compensate sau platite. In practica numai bugetarii beneficiaza de aceste zile libere. Adica cei care nu produc efectiv plus-valoare in economie. Nu va mai spun ce se intampla in institutiile publice in zilele libere cand oamenii spun ca vin la serviciu pentru a fi platiti dublu dar in realitate nu apar niciodata.

Ingrijorarea mea este legata de faptul ca numarul acestor zile se va mari in continuare!”, spune acesta.

Senatorul Cîțu afirmă că numărul zilelor libere acordate de stat ar trebui limitat, pentru ca performanța economică să crească, iar agumentele sale sunt diverse:

– in Romania muncesc 4.8 milioane de oameni din care 1.25 milioane in aparatul bugetar. Adaugati la asta 5 milioane de pensionari. Asta inseamna ca 3.6 milioane produc PIB-ul. Ceilalti beneficiaza de salarii marite, indemnizatii speciale, ajutoare sociale. Iar numarul celei de-a doua categorii creste zilnic.

– Anul acesta Romania are bugetat un PIB de 816 miliarde lei. Asta inseamna o crestere de 6% fata de anul trecut in timp ce cheltuielile publice cresc cu 15%. Pentru ca in urmatoarele 6 luni sa ajungem valoarea PIB-ului bugetat ar trebui sa muncim toti, zilnic, chiar si PSD-istii.

– Luna August in Romania, la fel ca in Europa, este luna concediilor. Si astea platite tot de la stat (unele deja marite).

– conform estimarilor 3.5 milioane de romani lucreaza in strainate, contribuie la producerea PIB-ului altor tari, iar tendinta este ca numarul lor sa creasca. Mai ales dupa primele 7 luni de guvernare PSD.

– Investitiile, publice si private, cele care asigura PIB-ul pe termen lung, dar si cel bugetat, sunt la un minim istoric. Cele publice au fost taiate sa faca loc cresterilor de salarii iar cele private au disparut pentru ca nu mai are nimeni incredere in Romania guvernata de PSD. Jongleriile financiare ale Liviu i-au naucit pe toti.

– datele EUROSTAT arata ca ramanem tara cu cea mai slaba productivitate din UE”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *