Skip to content
Economie Politică

Cîțu lămurește situația bugetului: Este o frică imensă! Guvernanții știu că încalcă legea și vor să ocolească Parlamentul

Agerpres.ro

Ședința de guvern în timpul căreia urma să se adopte ordonanța de urgență privind plafoanele bugetare, care trebuia să se desfășoare luni, a fost amânată pentru marți. De precizat că proiectul OUG, publicat de ministerul de Finanțe, prin care se stabilesc plafoanele și indicatorii stabiliți în cadrul fiscal-bugetar pentru anul 2019, prevede deficit și cheltuieli bugetare cu 2 miliarde de lei mai mari, decât în versiunea bugetului 2019 cu care s-a venit inițial în Parlament.

Pentru lămuriri suplimentare în privința bugetului pe 2019, a plafoanelor cuprinse în buget, dar și a procedurii de adoptare a acestuia, PSNews a luat legătura cu vicepreședintele PNL, senatorul Florin Cîțu.

Este exact varianta pe care PSD-ul a votat-o noaptea în Parlament, cea cu deficitul bugetar de 2,76% din PIB, și împotriva căreia Președintele Iohanis a sesizat CCR, privind aspecte neconstituționale. Acum, că au acceptul CCR, vor să meargă mai departe cu ea”, a declarat Florin Cîțu, în exclusivitate pentru PSNews.

Pe fond, nu au schimbat nimic și merg mai departe cu varianta în care deficitul și cheltuielile bugetare sunt mari mari, decât în forma în care au prezentat inițial bugetul în Parlament.

Din start se încalcă articolul 17 din Legea Finanțelor Publice, care spune că, în timpul dezbaterilor din Parlament, amendamentele depuse nu au voie să mărească deficitul bugetar”, a adăugat el.

Ocolirea Parlamentului

Din punctul meu de vedere, este clar că Guvenul nu vrea să mai aducă legea privind plafoanele prevăzute în buget la dezbaterile din Parlament.

Este o frică imensă, pentru poate fi atacată imediat după dezbaterile din Parlament la Curtea Constituțională.

În continuare se încalcă Tratatul de stabilitate, ratificat prin Legea 83 din 2012, articolul 148 din Constituție, privind Integrarea în Uniune Europeană, precum și foarte multe articole din legea Finanțelor publice și din legea Responsabilității fiscale.

De frica unei noi contestări la CCR și pentru a se proteja, Guvernul înaintează această Ordonanță de urgență, pe care o vor adopta tacit la Senat, fără dezbateri, apoi o îngroapă la Camera Deputaților și nu mai avem cum să o atacăm anul acesta.

Ei știu foarte bine că legea aceasta a plafoanelor este neconstituțională și ilegală, așa că adoptă această strategie lașă, a Ordonanței de urgență”, a adăugat senatorul liberal.

Nimeni nu își asumă responsabilitatea

Guvernanții știu foarte bine că, atunci când vor să adopte bugetul în acest mod, comit ilegalități pentru care le va veni nota de plată. Nici acum nu avem acele declarații pe propria răspundere ale Ministrului de Finanțe și ale Primului Ministru, care să ateste corectitudinea datelor din buget și din legea plafoanelor.

Amânarea adoptării bugetului convine guvernului PSD doar prin prisma execuției bugetare, pentru a masca dezastrul din economie.

Dar fără un buget adoptat Guvernul nu se poate finanța și nu poate asigura salarii și investiții.

Toți românii au dreptul să beneficieze de un buget pentru 2019 adoptat legal și constituțional, nu plimbat prin Parlament doar de ochii lumii”, apreciază Florin Cîțu.

O nouă contestare la CCR?

E momentul ca toți să le cerem celor de la PSD să vină în Parlament cu legi constituționale și care să respecte legislația în vigoare.

Eu voi propune colegilor mei de la PNL să contestăm la Curtea Constituțională bugetul pe 2019, până când acesta va respecta Tratatul de stabilitate și articolul 148 din Constituție, dar este o decizie poilitică și rămâne de văzut ce se va hotărî în cadrul partidului.

Eu sper să îi conving de faptul că trebuie să avem legi care să respecte Constituția, în România”, încheie vicepreședintele PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *