Skip to content
Politică

Cîțu răspunde criticilor PSD pe tema OUG pe energie: Dacă ei cred că noi suntem artizanii crizei energetice, pot să stea în Opoziție din nou

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PNL Florin Cîțu le-a răspuns, miercuri, partenerilor de guvernare de la PSD în legătură cu Ordonanța de Urgență adoptată marți de guvern pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze. „Aceste critici puteau fi făcute în ședința de guvern”, spune șeful PNL. Florin Cîțu a mai declarat că ordonanța poate fi modificată când ajunge în Parlament. PSD a transmis într-un comunicat de presă că nu este mulțumit „pe deplin” cu OUG și că partidele de dreapta sunt de vină pentru criza energetică.

„E ciudat să fii într-o coaliție și să fii acuzat de așa ceva. Dacă ei cred că noi suntem artizanii crizei energetice, pot să stea în Opoziție din nou”, a spus Florin Cîțu.

„Aceste critici puteau fi făcute în ședința de guvern, există acolo vicepremier, membri ai PSD în Guvern. Discuția a fost simplă: a fost ședință de guvern, există un act normativ care are un parcurs, au venit avizele, a fost aprobat. Dacă există alte soluții pot fi discutate în Parlament. Dacă doresc să facă amendamente, legea vine în Parlament”, a declarat liderul PNL.

Cîțu spune că Ordonanța de Urgență va putea fi modificată în Parlament dar trebuie să se încadreze în limitele constituționale. Acesta s-a referit la solicitarea PSD ca noile plafoane și compensări să se aplice și pentru luna ianuarie.

„Dacă se poate, cu siguranță se va face în Parlamentul României. Eu sunt de acord, cu condiția să fie legal și nu după să atace cineva la CCR și să trebuiască să dăm banii înapoi. Sunt de acord să meargă și în noiembrie dacă se poate, dar avem o Constituție care spune că e mai complicat să te duci retroactiv”, a spus Florin Cîțu.

Acesta a precizat că a discutat marți cu liderul PSD Marcel Ciolacu „ce se poate face în viitor”, în condițiile în care PSD cere reglementarea prețurilor de la 1 aprilie.

„Prefer să vin cu soluțiile în Coaliție și apoi să discutăm. Nu sunt tensiuni în Coaliție. Eu v-am spus îngrijorările mele despre ceea ce se întâmplă pe piața financiară cu dobânzile. Acolo e o problemă pentru că anul trecut ne împrumutam la 3 și ceva acum la 5. Sunt îngrijorat de o perspectivă negativă a agențiilor. Nu vreau să ajungem la mâna instituțiilor internaționale să ne finanțăm. Dobânzi mai mari înseamnă și rate mai mari ai românilor la bănci”, a mai declarat liderul PNL.

Partidul Social Democrat a transmis miercuri, într-un comunicat de presă, că nu este mulțumit „pe deplin” cu Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze și că aceasta este „un pansament pus peste rana adâncă” a sectorului energetic. PSD cere revenirea la piața reglementată de la 1 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *