Skip to content
Societate

Cîţu repară bâlba prefectului Capitalei: Angajaţii vor sta cu mască în birouri

Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu anunţă, după un ordin al ministrului Sănătăţii referitor la purtarea măştii la birou, că autorităţile vor decide după 1 iunie dacă la locul de muncă persoanele vaccinate care lucrează împreună, în spaţii închise, vor purta sau nu masca de protecţie sanitară.

Întrebat sâmbătă seară dacă la locul de muncă persoanele vaccinate trebuie să poate masca de protecţie sanitară sau nu, premierul a răspuns: „Încă nu este o decizie clară în acest moment, după 1 iunie vom lua această decizie”.

El a explicat că Ordinul ministrului Sănătăţii care prevede că acest aspect rămâne la latitudinea angajatorului, cel mai probabil va fi modificat. „Deocamdată, cu mască la locul de muncă, la interior, acest ordin va fi modificat, după 1 iunie discutăm de alte modificări”, a precizat Cîţu.

Ministrul Sănătăţii a emis vineri un ordin, care modifică un alt ordin din mai 2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Una dintre prevederile introduse în urma modificării este că, în funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii de la obligativitatea purtării măştii, una dintre acestea fiind situaţia în care ”angajatul este singur în birou/toate persoanele din birou sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”.

Precizarea vine după ce sâmbătă prefectul Capitalei declara că fiecare angajator poate decide renunțarea la masca sanitară acolo unde toți angajații sunt vaccinați antiCovid. Prevederea ar figura într-un ordin al Ministerului sănătății. Premierul a spus că este posibil să fie vorba despre ”o scăpare”, iar guvernul va discuta aceste chestiuni după 1 iunie.

Citeşte şi: Alin Stoica: Posibilitatea de a nu purta masca într-un birou cu salariaţi vaccinaţi anti-COVID, decisă de angajator

Sâmbătă, a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă modificare, prin care este eliminată varianta în care se poate renunţa la masă dacă toate persoanele dintr-un birou sunt vaccinate, rămânând doar ce în care angajatul este singur în birou.

1 comentariu la “Cîţu repară bâlba prefectului Capitalei: Angajaţii vor sta cu mască în birouri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *