Skip to content
Politică

Cîţu: Una dintre companiile româneşti va fi evaluată de Comisia Europeană pentru etapa de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19

news.ro

România este reprezentată de 9 companii şi două institute în cadrul grupului de lucru al Comisiei Europene pentru creşterea producţiei de vaccinuri împotriva COVID-19, anunţă sâmbătă prim-ministrul Florin Cîţu, care precizează că astfel România este reaşezată ”pe drumul cel bun” şi sunt reparate ”catastrofele făcute în timpul guvernării PSD, când institutul Cantacuzino a fost desfiinţat şi îngropat, iar compresoarele de răcire din sala de pregătire au fost vândute efectiv la fier vechi”.

Veşti bune pentru România! România este reprezentată de 9 companii şi două institute în cadrul grupului de lucru al Comisiei Europene pentru creşterea producţiei de vaccinuri împotriva COVID-19. Acestea participă în procesele de selecţie în vedere implementării a 4 faze strategice: producţie de vaccin, îmbuteliere, finisare, distribuire şi consumabile”, transmite premierul Florin Cîţu.

El afirmă că, pentru producţia nanoparticulelor lipidice solide, folosite în vaccinurile ARNm – Pfizer- BioNtech şi Moderna ca vehicul de livrare, România este prezentă cu 11 participanţi în procesul de selecţie şi stăm, de departe, cel mai bine din Europa de Est: Bulgaria este prezentă doar cu 3 companii, Ungaria cu 3 şi Slovenia cu 1.

Acest lucru confirmă că suntem în proces de selecţie pentru partea de PRODUCŢIE. Una dintre companii va fi evaluată de grupul operativ al Comisiei Europene pentru etapa de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Reaşezăm România pe drumul cel bun şi reparăm catastrofele făcute în timpul guvernării PSD, când institutul Cantacuzino a fost desfiinţat şi îngropat, iar compresoarele de răcire din sala de pregătire au fost vândute efectiv la fier vechi”, precizează premierul.

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, la ceremonia de aniversare a 100 de ani de la înfiinţarea Institutului Cantacuzino, unde a fost împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, că această instituţie a fost la un pas de colaps din cauza subfinanţării, a frecventelor schimbări manageriale şi a ingerinţei politicului, iar aceasta trebuie să fie o lecţie care să nu fie uitată.

În replică, reprezentanţii PSD au transmis că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu trebuiau primiţi „cu colivă şi lumânări la Institutul Cantacuzino” şi nu cu fanfară şi covor roşu. Social-democraţii au adăugat că cei doi „nici nu s-au sinchisit să răspundă Comisiei Europene de a identifica potenţiale capacităţi de producţie pentru vaccinuri”.

Iohannis şi Cîţu trebuiau primiţi cu colivă şi lumânări la Institutul Cantacuzino, nu cu fanfară şi covor roşu! În pandemie, România a ajuns din producător, un simplu depozitar de vaccinuri. Nici nu s-au sinchisit să răspundă Comisiei Europene de a identifica potenţiale capacităţi de producţie pentru vaccinuri!

Pur şi simplu nu le-a păsat! Pe modelul măştilor-fantomă de la Romarm, guvernarea Cîţu-Iohannis n-a fost în stare să producă la “Cantacuzino” altceva în afara unui banal supliment alimentar! Atât s-a putut! În schimb, tare le place să ambaleze frumos coliva şi să spună că e cozonac”, au scris social-democraţii joi, pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *