Ciucă: Companiile sud-coreene, interesate să investească în centrala nucleară de la Cernavodă

sursa foto: Nicolae Ciucă

Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a avut, marţi, o întrevedere cu ambasadorul Republicii Coreea Rim Kap-Soo la care a discutat despre posibilitatea aprofundării relaţiilor bilaterale economice şi a altor colaborări de ordin cultural sau ştiinţific. Liderul PNL a adăugat că „interesul companiilor sud-coreene se îndreaptă, în principal, către construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi către proiectul reabilitării primelor două”.

„Am avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Coreea, Excelenţa Sa domnul Rim Kap-Soo, cu care am discutat despre posibilitatea aprofundării relaţiilor economice şi a altor colaborări de ordin cultural sau ştiinţific dintre ţările noastre. Interesul companiilor sud-coreene se îndreaptă, în principal, către construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi către proiectul reabilitării primelor două”, notează Ciucă, marţi, pe pagina sa Facebook.

Ciucă a reamintit că în luna iunie a fost semnat un contract între Nuclearelectrica şi compania sud-coreeană KNPH pentru construirea unui centru de prelucrare a apelor reziduale ale centralei atomo-electrice de la Cernavodă.

„În acest domeniu, în luna iunie a acestui an a fost semnat un contract între Nuclearelectrica şi compania sud-coreeană KNPH pentru construirea unui centru de prelucrare a apelor reziduale ale centralei atomo-electrice de la Cernavodă. De asemenea, partea asiatică şi-a manifestat interesul pentru dezvoltarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR). Întărirea cooperării cu Coreea de Sud are loc în cadrul Parteneriatului Strategic pe care România îl are de 15 ani cu această ţară. Acesta este cadrul în care putem amplifica relaţiile comerciale, culturale şi putem face schimburi tehnologice şi de experienţă. În domeniul transporturilor, partea sud-coreeană este interesată de o colaborare între porturile Constanţa şi Busan. Avem nevoie de experienţa autorităţilor sud-coreene în domeniul logisticii şi administrării portuare, pentru a mări capacitatea şi rapiditatea fluxului mărfurilor în portul Constanţa. Acest demers este atât de necesar în contextul sprijinirii Ucrainei în tranzitul cerealelor, dar şi în mărirea capacităţii României de export pe cale maritimă”, a conchis fostul premier.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: