Skip to content
Politică

Ciucă: Comunismul a venit în România prin violenţă. Luptăm împotriva oricăror forme de politică iliberală

Inquam Photos / Octav Ganea

Regimul comunist din România a fost unul ”criminal”, un ”călău” al poporului român, care a condus la distrugerea morală şi politică a naţiunii, a afirmat, joi, premierul Nicolae Ciucă, punctând că nu este permisă naşterea şi dezvoltarea germenilor unor noi regimuri autoritare sau totalitare şi trebuie luptat „cu toată forţa” împotriva oricăror forme de politică iliberală, populistă, revizionistă sau naţional-extremistă.

Prim-ministrul a participat la lucrările celei de a XI-a conferinţe naţionale „Comunismul românesc”.

„Prezenţa mea în cadrul acestui eveniment reflectă două calităţi oficiale, pe de o parte, mă aflu alături de dumneavoastră în calitate de prim-ministru al Guvernului României, un stat european care a trecut prin tranziţia de la regimul totalitar comunist la regimul democratic de tip occidental, care este pregătit acum pentru a fi parte integrantă din marea familie a democraţiilor occidentale.

Mesajul pe care trebuie să-l ducem mai departe este că instituţiile statului român sunt instituţii democratice, ancorate ferm în parcursul european şi transatlantic al României, singurul drum către pacea socială şi bunăstarea economică”, a transmis Ciucă, conform Digi24.

El a adăugat că PNL este singurul partid istoric care a supravieţuit ororilor regimurilor totalitare din România, s-a reînfiinţat imediat după căderea regimului comunist şi s-a dezvoltat pe parcursul ultimelor trei decenii prin participarea constantă la guvernarea ţării.

„Viziunea liberală este opusul viziunii totalitare asupra societăţii. Între democraţia liberală şi totalitarism este o diferenţă de esenţă, în schimb, între liberalism şi democraţie există o legătură indisolubilă, iar viziunea pe care o propune democraţia de tip liberal coincide cu viziunea strategică a apartenenţei noastre la spaţiul european şi transatlantic. Mesajul pe care trebuie să-l ducem mai departe este că istoria nu poate fi uitată. Istoria este parte din identitatea noastră şi istoria ne învaţă ce trebuie să facem pentru a păstra libertatea fiinţei umane, ca fundament al existenţei noastre în cadrul unei societăţi democratice şi a unui stat european”, a susţinut prim-ministrul. Potrivit acestuia, regimul comunist din România a fost unul „criminal”.

„Comunismul a venit în România prin violenţă, odată cu tancurile sovietice. A fost un regim fără fundament în cadrul structurii sociale, care nu avea nimic în comun cu structura culturii tradiţionale şi cu aspiraţiile societăţii româneşti. Regimul comunist a fost un implant sovietic străin societăţii româneşti. Comunismul a fost impus şi plasat ca o expresie a ocupaţiei sovietice până în anul 1958, ulterior ca marcă a dominaţiei URSS asupra societăţii româneşti. Ca orice regim totalitar bazat pe o ideologie care se fundamentează pe un conflict esenţial imaginar, regimul comunist din România a fost un regim criminal, a urmărit disoluţia şi uniformizarea în mediocritate a comunităţilor tradiţionale româneşti, a aplatizat societatea, a lăsat-o fără elită şi intelectualitate”, a explicat premierul.

El a amintit că elita politică, economică şi intelectuală a naţiunii a fost desfiinţată şi mutată în închisori politice, deportată în Bărăgan şi în lagăre de muncă sau direct în Siberia.

„Timp de 44 de ani, comunismul a distrus în mod sistematic fibra neamului românesc, a încercat să distrugă credinţa strămoşească, a limitat şi dirijat elitele nou-create, a construit regimuri represive succesive şi dictaturi unipersonale. Trebuie repetat cu putere şi convingere, ca să audă şi să înţeleagă întreaga societate românească: regimul comunist din România a fost un regim criminal, pentru că a urmărit să distrugă libertatea şi demnitatea unei naţiuni prin opresiune, suspiciune şi violenţă. Regimul comunist din România a fost un călău şi poporul român a fost victima sa. Să nu uităm acest lucru niciodată”, a evidenţiat Nicolae Ciucă.

În opinia sa, există riscul ca urmele şi memoria comunismului din România să se estompeze, iar efectele ar fi „dezastruoase”, deoarece „uitarea răului face ca răul să triumfe din nou”.

„Trebuie să fim atenţi să nu permitem naşterea şi dezvoltarea germenilor unor noi regimuri autoritare sau totalitare în chiar sânul democraţiei occidentale, pe care dorim să o consolidăm. De aceea, prin astfel de activităţi precum cele pe care le organizaţi dumneavoastră, prin astfel de discursuri asumate la nivelul oficial şi prin acţiuni concrete de consolidare a democraţiei, trebuie să arătăm de unde vine pericolul într-o societate şi să luptăm cu toată forţa noastră împotriva oricăror forme de politică iliberală, populistă, revizionistă sau naţional-extremistă. Trebuie să ţinem vie memoria perioadei regimului comunist din România, este parte din istoria noastră contemporană pe care o împărtăşim cu toţii şi cei care s-au născut şi au trăit în acel regim şi cei care s-au născut în libertate şi nu au cunoscut niciodată ororile unui asemenea regim opresiv şi distructiv”, a spus premierul Ciucă.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *