Ciucă: Cooperarea economică la Marea Neagră a fost grav afectată de invadarea Ucrainei de către Rusia

Sursă foto: Nicolae Ionel Ciucă
Sursă foto: Nicolae Ionel Ciucă

România apreciază faptul că asigurarea unei perspective europene pentru R. Moldova, Ucraina şi Georgia va consolida cooperarea economică din jurul Mării Negre, a declarat luni preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu secretarul general al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre, Asaf Hajiyev.

„Cooperarea economică la Marea Neagră a fost grav afectată de invadarea Ucrainei de către Rusia, iar continuarea colaborării dintre statele riverane trebuie să se deruleze pe aceste noi coordonate geopolitice. Aceasta a fost concluzia întâlnirii pe care am avut-o cu domnul Asaf Hajiyev, secretarul general al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre. Nicio discuţie despre regiunea Mării Negre nu mai poate ocoli războiul din ţara vecină. România se află într-o situaţie geografică aparte, fiind ţară membră UE şi NATO, care are graniţă, atât terestră, cât şi maritimă cu Ucraina”, a scris Ciucă pe Facebook.

În context, el a arătat că ţara noastră continuă să ofere Ucrainei un ajutor consistent.

„De la începutul războiului şi până acum, peste 22 milioane tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul românesc în drumul spre ţările importatoare. România apreciază faptul că asigurarea unei perspective europene pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia va consolida cooperarea economică din jurul Mării Negre. Dincolo de aceste aspecte de ordin juridic, este nevoie de îmbunătăţirea infrastructurii de transport din statele riverane, pentru a putea creşte rapiditatea schimburilor şi competitivitatea companiilor din regiune”, a spus Nicolae Ciucă.

Alte subiecte ale discuţiei, a adăugat Ciucă, au vizat reuşitele acestei adunări parlamentare din ultimii săi 30 de ani de existenţă şi coordonatele activităţii ei viitoare.

„Cu această ocazie, secretarul general al Adunării mi-a înmânat medalia de onoare dedicată acestei aniversări, pe care am acceptat-o în numele Senatului României”, a afirmat Ciucă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: