Skip to content
Puterea Știrilor Video

„Ciucă este în acest moment un lider locomotivă!” Cât de mult a schimbat războiul din Ucraina clasamentul partidelor din România

colaj PS News

PNL a recuperat destul de mult la intenția de vot, după pierderile succesive de electorat înregistrate de la mijlocul anului trecut până la finalul anului trecut, spune politologul Remus Ștefureac. Invitat în studioul Puterea Știrilor, directorul INSCOP Research a explicat că Nicolae Ciucă „este un lider locomotivă”, astfel că încrederea în premier este la acest moment mai mare decât intenția de vot pentru PNL.

De cealaltă parte, potrivit politologului, AUR a scăzut mult, astfel că a ajuns la aproximativ 15% intenție de vot în ultimele sondaje. „Știrea esențială în acest caz este că, după o perioadă de creștere continuă, s-a inversat acest trend”, a precizat Ștefureac.

Nu în ultimul rând, directorul INSCOP Research a susținut că USR „este cel mai stabilizat partid”, acesta situându-se undeva la 10% în intenția de vot.

„PSD este partidul cotat pe locul 1 la intenția de vot a românilor. Este urmat de PNL, care a recuperat destul de mult după pierderile succesive de electorat înregistrate de la mijlocul anului trecut până la finalul anului trecut. Stabilizarea politică a României a ajutat PNL. De asemenea, clarificarea la nivelul conducerii – prin alegerea lui Nicolae Ciucă – a stabilizat lucrurile. De exemplu, Nicolae Ciucă este în acest moment un lider locomotivă. Practic, încrederea în Nicolae Ciucă este mai mare decât  intenția de vot pentru PNL.

Pe de altă parte, liberalii au reușit să ajungă la 21%, de la 15-16%, să recupereze cumva propriul electorat. Nucleul de bază al PNL este de 20%. PNL a scăzut sub acest nivel, specific liberalilor, într-un context de criză extremă, în care votanții liberali nu au mai înțeles ruperea coaliției în plină pandemie, probleme cu congresul, pandemie. Pur și simplu a fost o dezamăgire atât de mare încât electoratul fidel al PNL a fugit. Acum au revenit, văzând o stabilizarea atât la nivelul conducerii PNL, cât și o stabilizare din punct de vedere al guvernării. Rămâne de văzut dacă eventuala performanță la guvernare va readuce PNL la 25-27%. Va fi o provocare majoră pentru partid”, a precizat Remus Ștefureac, la Puterea Știrilor.

„AUR a scăzut, în premieră, sub pragul de 20% pe care îl depășise. În acest moment, se plasează între 15-17%. În continuare vorbim de un bazin solid al unui partid care a obținut 9% la alegerile parlamentare, dar evident într-o pierdere. Știrea esențială în acest caz este că, după o perioadă de creștere continuă, s-a inversat acest trend. E un fenomen mai rar pentru partidele care se află în opoziție (…).

Din ce am văzut noi, USR este cumva la cel mai stabilizat partid, la un 10%. Nici nu crește, nici nu scade, a rămas acolo. E în bazinul tradițional al USR. Ei au avut și marea problemă că – în opoziție fiind – și-au ales un președinte de partid într-un congres și după câteva luni l-au dat jos. A fost așa o așteptare față de dl Drulă, însă deocamdată nu este foarte vizibil, nici contextul internațional nu îl ajută foarte mult”, a mai declarat politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *