Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a declarat, joi la un panel la Dublin care face parte din Conferinţei Europene a preşedinţilor de parlamente din statele membre ale Consiliului Europei, că „este în interesul Vestului şi al României ca Ucraina să devină, în timp, stat membru al UE şi NATO”.
„Aş fi sperat ca acest eveniment să aibă loc într-un context în care nu aveam război, dar după cum bine ştiţi, acum an şi 7 luni, Rusia a invadat Ucraina dezlănţuind un război ilegal şi teribil pe teritoriul acestei ţări, atacând suveranitatea şi independenţa Ucrainei, într-un mod revoltător. România a fost alături de Ucraina, încă din prima zi a agresiunii ruse şi rămâne complet angajată să ofere sprijin total atâta timp cât este necesar pentru a încheia războiul şi a restaura integritatea teritorială a acestui stat. Am oferit constant asistenţă refugiaţilor ucraineni şi vom continua să facem acest lucru. România a reuşit la toate nivelurile societăţii să furnizeze asistenţă umanitară milioanelor de refugiaţi ucraineni care ne-au trecut graniţele, în ultimul an şi jumătate”, a afirmat Nicolae Ciucă, joi la panelul „Consecinţele războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi rolul parlamentelor naţionale în reconstrucţia Ucrainei” din cadrul Conferinţei Europene a preşedinţilor de parlamente din statele membre ale Consiliului Europei, care se desfăşoară la Dublin.
El a amintit despre numărul refugiaţilor ucraineni cărora România le-a oferit asistenţă.
„Copiii ucraineni au primit educaţie, părinţii ucraineni au găsit protecţie. Dintre toate tipurile de sprijin oferite Ucrainei şi ucrainenilor de către România două au un impact special şi importanţă şi anume ajutorul acordat celor 5,3 milioane de refugiaţi ucraineni care au tranzitat România şi aproximativ 100.000 dintre aceştia au decis să rămână în ţara noastră. A doua a constant în facilitarea tranzitării a peste 2 milioane de tone de cereale ucrainene. România rămâne angajată să crească această capacitate de tranzitare a cerealelor peste Dunăre şi porturile de la Marea Neagră. Cu toate acestea, Rusia continuă să ţintească infrastructura ucraineană foarte aproape de granita româno-ucraineană”, a mai spus Ciucă.
Fostul premier a adăugat că „Ucraina nu doar că trebuie să se recupereze complet în urma agresiunii ruse, dar trebuie să şi consolideze libertăţile şi valorile democratice şi să urmeze procesul de reformare, să facă progrese către o societate cooperantă şi incluzivă”.
„Vreau să subliniez că este în interesul Vestului şi este în interesul României ca Ucraina să devină în timp stat membru al UE şi NATO. Mizele sunt foarte mari. Puterea şi credibilitatea Vestului sunt în joc. De aceea nu trebuie să ne abatem de la a urmari scopul asigurării securităţii, democraţiei şi libertăţii Ucrainei şi sunt încrezător că lumea democratică şi viziunea democratică vor avea sorţi de izbândă, în cele din urmă”, a continuat Nicolae Ciucă.
Acesta a mai precizat că, în calitate de preşedinte al Senatului României, crede ferm în diplomaţia parlamentară.
„Parlamentele naţionale reprezintă democratic poporul şi acţionează pentru a se asigura că procesul legislativ le reflectă nevoile, iar instituţiile executive le implementează într-o manieră justă. De aceea, parlamentele naţionale pot juca un rol constructiv în sprijinirea sustenabilităţii procesului de reconstruire al Ucrainei, conforme cu principiile democratice. România rămâne fermă în poziţia ei – toţi cei care se fac vinovaţi de crime împotriva Ucrainei trebuie şi vor fi aduşi în faţa justiţiei. Aceasta este responsabilitatea noastră colectivă şi solicitarea legitimă a Ucrainei şi a poporului ucrainean”, a conchis Ciucă.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News