Ciucă sărbătorește printre români. Mesaj puternic înainte de alegeri

Nicolae Ciuca
Foto: INQUAM Photos Casian_Mitu

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat în discursul susţinut în Piaţa Unirii din Iaşi, cu ocazia celebrării a 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, că este nevoie de unitate pentru apărarea României de populism şi oportunişti pentru ca destinul său să fie parte din lumea liberă.

„Ne regăsim aici pentru a sărbători împreună 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, la 24 ianuarie 1859. Atunci când a avut obiective clare şi un plan de ţară, România a avut doar de câştigat. De aceea, cine înţelege cu adevărat istoria unui popor înţelege ce are de făcut în continuare. Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor din 1859, formarea României Mari de la 1918 şi Revoluţia din 1989 sunt momente ale unui singur destin istoric. Acest destin istoric înseamnă România occidentală, România europeană, România suverană şi independentă”, a declarat preşedintele Senatului.

Nicolae Ciucă a afirmat şi că România îşi îndeplineşte datoria istorică fiind parte din „lumea occidentală liberă”.

„Prin efortul nostru, al tuturor, suntem stat membru al Uniunii Europene, suntem un aliat respectat în NATO, şi putem să ne apărăm cetăţenii într-o lume în care conflictele armate şi economice se înmulţesc”, a spus Nicolae Ciucă.

Fostul premier liberal a susţinut că „în faţa unui destin istoric, conflictele politice mărunte, disputele personale, orgoliul populiştilor şi falsul patriotism al demagogilor dispar fără urmă”. În acest sens, a menţionat că „istoria se scrie în contexte favorabile, prin fapte mari de curaj şi prin voinţa de a depăşi toate greutăţile”.

Preşedintele Senatului a subliniat că România şi întreaga lume liberă se află într-un moment de răscruce.

„Războiul din Ucraina, conflictul militar din Orientul Mijlociu, toate acestea au avut şi au în continuare un impact asupra vieţilor noastre de zi cu zi. Pacea, bunăstarea oamenilor şi întreaga ordine regională şi mondială au fost puse sub semnul întrebării. Cu toate acestea, România a reuşit un lucru remarcabil. A rămas un pol de stabilitate şi un pol al democraţiei în regiunea noastră”, a afirmat Nicolae Ciucă în discursul său.

El a subliniat că prioritatea este de asigura stabilitate, nu accentuarea crizelor şi conflictelor din societate.

„În faţa crizelor, prioritatea noastră a fost să asigure stabilitatea ţării, nu să accentuăm conflictele din societate. Ştiu că mulţi români sunt nemulţumiţi şi trebuie să vorbim deschis despre aceste nemulţumiri. Ştiu că mulţi oameni sunt dezamăgiţi şi aşteaptă mai mult de la clasa politică. Vor să vadă soluţii pentru preţurile în creştere. Vor să vadă soluţii pentru venituri mai mari. Vor să vadă soluţii pentru finalizarea marilor proiecte de infrastructură. Vor să vadă soluţii pentru o fiscalitate echitabilă, pentru şcoli mai bune şi spitale mai performante. Pentru oameni, contează cum trăiesc zi cu zi. Pentru oameni, contează cum sunt trataţi de instituţiile statului atunci când au nevoie de ele. Pentru oameni, contează ce facem în mod concret pentru a avea o viaţa mai bună în comunitatea lor. Românii ştiu care este adevărul şi românii au mereu dreptate. Pentru ei şi binele lor, statul şi instituţiile trebuie să lucreze”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Acesta a subliniat că încă este actual îndemnul lui Simion Bărnuţiu: „Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi!”. Dacă nesocotim acest adevăr, înseamnă că nu ne facem cum se cuvine datoria”.

El a transmis şi că ţara noastră „nu va ajunge pe mâna demagogilor şi a populiştilor pentru că destinul României este să fie parte din lumea liberă, din lumea occidentală, din lumea celor puternici”.

„Drumul pe care mergem astăzi, deşi este greu, este cel corect. Adevărata soluţie este să continuăm dezvoltarea pe care am generat-o în aceşti ani prin efortul nostru, al tuturor. Obiectivul nostru pentru viitor este România – pol de dezvoltare regională. Ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de cei mai buni administratori în fruntea ţării, în fruntea judeţelor şi a localităţilor. Avem nevoie de adevăraţi gospodari ai banilor europeni şi ai banilor de la bugetul naţional şi de la bugetele locale. Atunci când ne-am gospodărit bine şi am avut un obiectiv comun, am reuşit să facem lucruri cu impact major pentru viaţa oamenilor la nivel local şi naţional”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Preşedintele Senatului a amintit de proiectele finanţate cu bani europeni pentru dezvoltarea Iaşi şi a Moldovei, cât şi conectarea regiunilor prin intermediul autostrăzilor.

„Toate aceste proiecte nu se puteau face fără bani europeni şi banii europeni nu ar exista fără un regim democratic stabil. Aşadar, dezvoltarea României nu se poate face în absenţa democraţiei şi a banilor europeni. Democraţia înseamnă încredere şi banii europeni înseamnă dezvoltare”, a spus Ciucă.

La finalul discursului, fostul premier liberal a menţionat că „trebuie să avem încredere în forţele noastre şi să ne unim pentru a apăra România de oportunişti, de populişti şi de toţi cei care vor să ne deturneze destinul nostru istoric”, întrucât „cel mai frumos cadou pe care putem să îl facem României de Ziua Unirii Principatelor este încrederea noastră în viitorul ei”.

După mesajele transmise de pe scena din Piaţa Unirii, participarea la oficierea serviciului religios şi depunerea de coroane, Nicolae Ciucă şi celelalte autorităţi locale şi centrale nu au mai dansat celebra Horă a Unirii. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Florentina Peia, editor online: Irina Giurgiu)

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: