Skip to content
Politică

Ciucă, la Congresul PNL: Nu vreau să par ceea ce nu sunt. Sunt pregătit să îmi asum această funcţie. Este nevoie să performăm

news.ro

Candidatul pentru funcţia de preşedinte al PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, în discursul susţinut în cadrul Congresului extraordinar al PNL, că nu vrea să pară ceea ce nu este şi a subliniat că nu are experienţă în politică. dar că este pregătit să îşi asume funcţia de lider al liberalilor.

Nicolae Ciucă a declarat că are încredere în colegii săi mai experimentaţi, pentru a trece ţara prin crizele actuale. ”Eu nu sunt un membru cu vechime în partid, nu am nici experienţa dumneavoastră în politică şi nici nu vreau să par ceea ce nu sunt. Sunt pregătit să îmi asum această funcţie tocmai pentru că am încredere în experienţa dumneavoastră şi în voinţa de a merge mai departe şi nu oricum, ci asumându-ne să trecem ţara prin această criză, să luăm măsurile cele mai potrivite pentru protejarea românilor, a economiei şi a locurilor de muncă, pentru a aduce investiţii noi şi pentru a diminua impactul creşterii preţurilor”, a declarat Nicolae Ciucă.

Candidatul la funcţia de preşedinte PNL este de părere că uniţi, libberalii pot aduce stabilitatea pentru România. ”Sunt convins că nu va fi uşor! Dar, uniţi de un crez comun, cu eficienţă şi competenţă putem crea stabilitate şi putem dezvolta o Românie puternică”, a declarat Ciucă.

Ciucă a afirmat că nu este negociabilă garanţia pentru statul de drept, pentru o justiţie independentă. „Avem nevoie să accelerăm reformele, să reuşim să închidem MCV care nu se mai justifică. De asemenea, asteptăm o decizie pozitivă pentru aderarea la Spaţiul Schengen, iar pentru asta ne bazăm pe srpijinul colegilor noştri din Partidul Popularilor Europeni. Facem parte din marea familie a Popularilor Europeni (…), iar Guvernul României condus de liberali ne plasează în rândul celor mai bine reprezentate ţări în Partidul Popularilor Europeni„, a declarat Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că războiul din Ucraina a creat o criză umanitară pe care autorităţile din ţara noastră o gestionează cum se cuvine, precizând că nu ne-am mai confruntant cu o astfel de provocare, iar “generozitatea şi empatia românilor au impresionat pe toată lumea”.

Ciucă a susţinut, totodată, în discursul său susţinut la congresul PNL, că traversăm o perioadă de doi ani de criză continuă. “Traversăm o situaţie de criză continuă, doi ani de pandemie, creşterea preţurilor la energie şi gaze, la bunurile de consum, la carburanţi, creşterea inflaţiei şi, de parcă nu ar fi fost de ajuns, şi criza de securitate generată de invazia ilegală şi neprovocată a forţelor armate ruse în Ucraina. Războiul din Ucraina a creat o criză umanitară pe care o gestionăm cum se cuvine. Sprijinim cetăţenii ucraineni care au intrat şi încă intră în ţara noastră, pentru ca aceştia să beneficieze de solidaritatea şi ospitalitatea românilor. Nu ne-am mai confruntat cu o astfel de provocare dar generozitatea şi empatia românilor au impresionat pe toată lumea. Dragi români, vă mulţumesc, încă o dată!”, a transmis premierul Ciucă.

El a menţionat că trebuie asigurată stabilitatea economico-socială, respectând valorile democratice. “Am menţionat detaliile acestei crize pentru că avem responsabilitatea de a mobiliza toate resursele noastre pentru a apăra principiile fundamentale ale civilizaţiei occidentale din care facem parte: dreptul la viaţă, respectul demnităţii umane, libertatea. Trebuie să asigurăm stabilitatea economico-socială respectând valorile democratice, trebuie să asigurăm stabilitatea macro-economică investind în economie şi, nu în ultimul rând, trebuie să întărim securitatea naţională, consolidând instituţiile statului”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

El a afirmat că România este condusă de un preşedinte care provine din rândul Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis, precizând că acesta este alături de liberali şi liberalii trebuie să fie alături de el. El a precizat că liberalii trebuie să meargă înainte “mai uniţi, mai competenţi, mai eficienţi”.

Ciucă a mai spus că forţa unui partid nu stă într-un om. “Am scris pe prima pagină a moţiunii că am făcut acest demers conştient că forţa unui partid nu stă într-un om. Forţa partidului e dată de primari, de consilieri, de preşedinţii consililor jdueţene, de senatori şi deputaţi, dar mai ales e dată de toţi membrii PNL şi de votanţii noştri. Nu sunt un membru cu vechime în partid, nu am experienţă politică şi nici nu vreau să par ceea ce nu sunt, dar niciodată nu mă voi lăsa prizonier. (…) Sunt pregătit să îmi asum această funcţie pentru că am încredere în experienţa dumneavoastră”, a transmis Nicolae Ciucă.

El a făcut apel către partidele politice din România să nu tolereze degradarea democraţiei, să nu tolereze atacurile la adresa valorile care au stat la baza succesului pentru aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană şi să respingă incitarea la ură şi la violenţă. El a precizat că liberalii trebuie să meargă înainte mai uniţi, competenţi şi eficienţi. “Trebuie să mergem înainte, dar nu oricum, ci mai uniţi, mai competenţi şi mai eficienţi. Cum facem asta? Prin noi înşine. Împreună trebuie să stabilizăm situaţia şi să modernizăm România”, a precizat Ciucă.

Şeful Guvernului a mai declarat că investiţiile „sunt cel mai puternic medicament pentru o economie în situaţie de criză” şi că trebuie să existe „un sistem de reglementare predictibil, guvernat de domnia legii, nu unul discreţionar, un sistem care să asigure echitate, transparenţă şi dinamism”. „Este nevoie, mai mult ca oricând, să ne asumăm domeniile unde să putem face performanţă cu adevărat şi să performăm. Nu putem merge otova cu toate, iar la final să ajungem nicăieri„, a susţinut el.

„Oglinda partidului nostru este guvernarea. În acest context, investiţiile sunt cel mai puternic medicament pentru o economie în situaţie de criză. De aceea, după mulţi ani, am reuşit ca, la mai puţin de o lună de la preluarea guvernării, până să înceapă anul 2022, să avem bugetul aprobat în Parlament. Prin acest buget am alocat cea mai mare sumă pentru investiţii din ultimii 30 de ani – 88 de miliarde de lei„, a afirmat Ciucă, în discursul ţinut la Congresul extraordinar al PNL.

El a adăugat că România are la dispoziţie aproape 80 de miliarde de euro din fonduri europene, în PNRR şi cadrul financiar multianual. „Cum spuneam, nu vom mai avea nicio scuză dacă nu vom folosi eficient aceste fonduri pentru a duce la capăt marile proiecte din sistemul de învăţământ şi din sistemul medical, marile proiecte de investiţii în infrastructură, energie şi digitalizare. (…) Afirm toate acestea – şi au punctat foarte bine mai devreme colegii mei – pentru că absorbţia fondurilor europene de către România nu a atins acel nivel de performanţă optimă. De aceea politicile liberale trebuie să menţină în centrul lor obiectivul de a creşte capacitatea de absorbţie„, a continuat Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, încă avem fonduri din cadrul financiar 2014-2020, iar aceşti bani trebuie folosiţi, atlfel sunt pierduţi. „Avem PNRR – 30 de miliarde de euro, cadrul financiar multianula 2021-2027 şi PNI Anghel Saligny. Am discutat săptămâna trecută cu toţi cei responsabili în acest domeniu şi le-am cerut să vadă complementaritartea dintre aceste programe, să nu cheltuim banii fără rost, să asigurăm convergenţa astfelînctâ să pute să înlăturăm diferenţa dintre judeţe, dintre regiuni, dintre rural şi urban şi mai ales să diminuăm şi dacă se poate să nu mai existe deloc diferenţa între noi şi ţările din vest”, a susţinut el.

El a adăugat că rolul nostru este să asigurăm adaptarea şi implementarea cadrului de măsuri care să ofere oportunităţi antreprenorilor, locuri de muncă românilor. „Trebuie să avem un sistem de reglementare predictibil, guvernat de domnia legii, nu unul discreţionar, un sistem care să asigure echitate, transparenţă şi dinamism. Este nevoie, mai mult ca oricând, să ne asumăm domeniile unde să putem face performanţă cu adevărat şi să performăm. Nu putem merge otova cu toate şi la final să ajungem nicăieri„, a susţinut Ciucă.

În finalul discursului său, el a precizat că trebuie consolidate principiile şi regulile după care se desfăşoară viaţa politică în PNL.

1 comentariu la “Ciucă, la Congresul PNL: Nu vreau să par ceea ce nu sunt. Sunt pregătit să îmi asum această funcţie. Este nevoie să performăm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *