Skip to content
Politică

Ciucă, mesaj de Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România: Prin jertfa lor ne-au redat libertatea

facebook

Premierul Nicolae Ciucă a adus, în mesajul de Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, un omagiu celor care, prin jertfa lor, ne-au redat libertatea.

El a afirmat că locul lor în istorie este printre eroi şi că datorită lor trăim astăzi într-o societate democratică la care românii au sperat timp de patru decenii şi jumătate, în care comunismul a încălcat cu brutalitate drepturi fundamentale.

Mesjul integral al premierului:

Să ne gândim astăzi, cu tot respectul cuvenit, la toţi cei care au pus umărul, cu mult curaj şi asumare, mulţi dintre ei cu preţul vieţii, la înlăturarea dictaturii totalitare în România.

Locul lor în istorie este printre eroi. Datorită lor trăim astăzi într-o societate democratică la care românii au sperat timp de patru decenii şi jumătate, în care comunismul a încălcat cu brutalitate drepturi fundamentale. Atrocităţile şi abuzurile sistemului comunist din perioada 1945-1989 au curmat şi au distrus vieţi pentru care prea puţini dintre cei vinovaţi au plătit.

Vă îndemn astăzi, dragi români, să păstrăm fiecare un moment de reculegere în memoria tuturor celor au pierit în temniţele comuniste sau au avut de suferit din cauza atrocităţilor şi abuzurilor regimului totalitar din perioada 1945-1989.

Cuvintele par prea mici să exprime pe măsură recunoştinţa faţă de victimele comunismului în România, care au crezut până la capăt în visul lor de libertate şi democraţie. Ceea ce noi, generaţiile de astăzi, putem şi suntem datori să facem este să le păstrăm vie amintirea şi să le omagiem curajul, suferinţele prin care au trecut şi sacrificiul propriu în numele libertăţii tuturor.

Mă înclin cu deosebit respect în faţa acestor adevăraţi eroi. În calitate de prim-ministru, susţin materializarea proiectelor de construcţie a unor muzee dedicate memoriei victimelor comunismului, la Bucureşti, Râmnicu Sărat şi Timişoara, obiectiv asumat de Guvern şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care vor arăta şi generaţiilor noi cât rău a însemnat comunismul pentru acest popor.

Un cald omagiu celor  care, prin jertfa lor, ne-au redat libertatea!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *