Ciucă mizează pe mobilizare. Cifrele arată că este singurul care mai poate crește

Sursa foto: Facebook Partidul Național Liberal

PNL și-a încheiat Consiliul Național cu oficializarea în unanimitate a candidaturii lui Nicolae Ciucă pentru Președinția României. Cei dornici de surprize și scandal n-au avut parte de așa ceva. Liberalii au arătat ca o armată unită și pregătită de luptă în jurul generalului Ciucă. De abia de acum încolo PNL își va tura motoarele de campanie, iar miile de primari și aleși locali liberali vor începe munca de teren în susținerea lui Ciucă.

Din acest punct de vedere, Nicolae Ciucă are un mare avantaj, iar mobilizarea vizibilă ieri la PNL înseamnă, în practică, potențial de creștere.

Dintre cei care se bat pentru turul doi Ciucă este, de altfel, singurul care mai poate crește, matematic. Lasconi și Geoană sunt pe o traiectorie opusă. Ambii și-au atins maximul, consumându-și deja potențialul de creștere. De acum încolo pot numai să scadă.

Să explicăm de ce. Geoană a fost pe val în urmă cu multe luni, când peisajul politic era neclar și când era singurul care își făcea campanie electorală, chiar dacă neoficial. (Geoană a umblat peste tot prin țară aproape un an sub pretextul lansării cărții sale). Procentele mari ale lui Geoană din iarnă-primăvară erau mai mult expresia unei himere decât a unei realități electorale. Pe măsură ce peisajul politic a început să se așeze și partidele să-și anunțe candidații, aparenta simpatie pentru o candidatură a lui Geoană s-a disipat. Așa se explică faptul că lansarea oficială a candidaturii nu i-a adus nimic în plus lui Geoană, aflat deja pe trend descrescător. Dimpotrivă, gafele succesive făcute în doar câteva zile cimentează acest trend.

La fel și candidatura lui Lasconi a fost o gogoașă umflată, așa cum a fost în primăvară cea a lui Piedone la Primăria Capitalei. Lasconi a beneficiat de o tresărire procentuală după înlocuirea lui Drulă de la șefia USR pentru că venea cu un așa-zis aer de noutate. Și asta tot într-o perioadă de vară, când lumea era mai puțin atentă la nuanțe, iar cele două mari partide PSD și PNL nu își desemnaseră oficial candidații. Dar de atunci și până acum ecuația s-a schimbat, știm cine sunt toți candidații, iar prestația Elenei Lasconi lasă de dorit. Cu cât alegătorii o vor vedea și cunoaște mai bine, cu atât își vor da seama că este total neadecvată pentru funcția de președinte.

Pe măsură ce ne vom apropia de intrarea în campanie, alegătorii liberali și cei de dreapta, care nu vor un președinte PSD, vor începe să vină, în mod pragmatic, în spatele candidatului care are suficientă forță în spate pentru a duce o campanie și pentru a câștiga. Or, acesta nu poate fi altul decât candidatul PNL, Nicolae Ciucă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: