Ciucă: Odată cu aniversarea a 20 de ani de NATO, România încheie o etapă. E momentul să deschidem alt capitol istoric

Sursa foto: Facebook / Nicolae Ionel Ciucă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri că odată cu aniversarea a 20 de ani de NATO, România încheie o etapă şi este momentul să deschidem un alt capitol istoric, iar România are nevoie de un nou proiect de ţară, care să răspundă provocărilor prezentului şi să definească viitorul.

”România este o ţară sigură! Da – asta spunem astăzi datorită Armatei României şi datorită Alianţei la care am aderat în urmă cu 20 de ani. Aceasta este una dintre cele mai mari realizări pe care România le-a făcut în ultimele decenii”, a declarat Nicolae Ciucă la evenimentul „ROMÂNIA-NATO, 20 de ani” .

Preşedintele Senatului a subliniat că ”România a arătat lumii întregi cum o ţară trecută prin decenii de comunism şi de tranziţie dificilă a reuşit să se transforme într-o democraţie consolidată şi într-un aliat de încredere al NATO”.

” În drumul postcomunist al României au fost până acum două mari etape în raport cu apartenenţa la NATO – una de tranziţie şi aspiraţie la aderare, înainte de 2 aprilie 2004; cea de-a doua de consolidare a poziţiei de stat membru al Alianţei în cei 20 de ani care s-au scurs de atunci. Aderarea la NATO nu a fost destinaţia noastră – a fost un început pentru noi. Începutul transformării şi al efortului întregii societăţi de a deveni mai bună şi mai dreaptă. Mă simt mândru când privesc în urmă la ultimii 20 de ani şi văd diferenţele semnificative, care se datorează şi efortului a zeci de mii de oameni, din care am avut onoarea să fac parte şi eu”, a ţinut să precizeze preşedintele Senatului.

Nicolae Ciucă a subliniat că ”ţara noastră a pornit pe drumul integrării euro-atlantice, imediat după 1990, cu neobosită determinare”.

”Am fost primii care am semnat în 1994 Parteneriatul pentru Pace. Iar atunci când a fost nevoie, nu am ezitat să participăm cu trupe în teatrele de operaţii alături de aliaţi. Exact în urmă cu 20 de ani, mă aflam în Irak, la comanda unui batalion de infanterie, ca parte a coaliţiei internaţionale. După intrarea în Alianţa Nord Atlantică, România a asumat obiective ambiţioase. Ţara noastră nu a rămas la statutul de simplu beneficiar, ci a devenit o sursă de securitate în regiune, un pilon esenţial al Alianţei Nord-Atlantice la Marea Neagră”, a arătat el.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”România a fost printre primele state ale Alianţei care s-a angajat să aloce 2% din PIB pentru Apărare şi să respecte promisiunea făcută la Summitul din Ţara Galilor din 2014”.

”Pentru aceasta, vă mulţumim domnule preşedinte, căci în 2015, alături de ceilalţi decidenţi politici, aţi acordat atenţia cuvenită nevoii de bugetare pentru înzestrarea Armatei Române! Ca Şef al Statului Major al Apărării, începând cu 2015, am participat la implementarea deciziei politice de a creşte bugetul Apărării şi de a investi în dotarea şi modernizarea Armatei României. O democraţie puternică are nevoie de o armată puternică. Iar o armată puternică, oricând pregătită să îşi apere cetăţenii, este cea mai bună cale de a preveni ameninţările”, a afirmat Ciucă.

Preşedintele Senatului a mai spus că astăzi, suntem într-un moment în care democraţia are nevoie de o Alianţă Nord-Atlantică puternică.

”România este în prima linie a sprijinului pentru Ucraina. La doar câteva sute de kilometri de locul în care ne aflăm, bombele ruseşti cad peste case, peste şcoli, peste pieţe ucigând oameni nevinovaţi. Nu departe de aici, soldaţi ucraineni luptă cu mijloacele de care mai dispun, dar cu neobosit curaj, pentru a-şi apăra ţara şi pentru a apăra libertatea şi democraţia. Ca fost militar, ştiu ce înseamnă să pleci la război şi să-ţi laşi familia în urmă, ştiind că s-ar putea să nu te mai întorci. Sunt mândru că România contribuie la apărarea Ucrainei şi dă dovadă de solidaritate. Este un lucru corect”, a declarat Nicolae Ciucă. El a menţionat că acţiunile sunt cele care arată adevărata faţă a aliaţilor, iar în acest caz acţiunile vorbesc pentru România. ”Dacă vrem ca pacea să revină pe continentul nostru, dacă vrem să lăsăm generaţiilor următoare o lume mai sigură, bazată pe respect pentru regulile internaţionale, avem datoria să sprijinim Ucraina să câştige războiul împotriva Rusiei. Trebuie să dăm Ucrainei tot ce are nevoie, nu doar să se apere, ci să câştige. De victoria Ucrainei depinde spre ce fel de viitor ne îndreptăm”, a spus Ciucă.

Preşedintele Senatului a mai afirmat că odată cu aniversarea a 20 de ani de NATO, România încheie o etapă.

”Este momentul să deschidem un alt capitol istoric. România are nevoie de un nou proiect de ţară, care să răspundă provocărilor prezentului şi să definească viitorul. Trebuie să ne întrebăm: cum vrem să arate România peste 10 sau peste 20 de ani? În interiorul acestui proiect de ţară putem să ne gândim următorii 10 ani ca un „deceniu al siguranţei” pentru România şi pentru români. Nu includ aici doar creşterea capacităţii de apărare şi investiţia în industria de apărare, ci toate elementele care fac o societate puternică. Cred că România viitorului este una cu instituţii democratice solide, capabilă să ofere siguranţă la nivelul întregii societăţi. România viitorului este un pol de independenţă energetică, excelează în inovaţie şi tehnologie, pune accentul pe educaţie şi pe combaterea dezinformării şi mai ales investeşte în oameni şi în potenţialul lor”, a afirmat Ciucă.

El a mai spus că a stat de vorbă în ultimele luni cu mulţi români iar cetăţenii noştri înţeleg foarte bine contextul de securitate în care ne aflăm.

”România este astăzi puternică în NATO şi datorită cetăţenilor noştri şi susţinerii lor pentru Alianţa Nord-Atlantică. Bătălia acestor ani este una între democraţie şi autoritarism, între o ordine mondială bazată de principii şi reguli, pe de o parte şi cei care vor să o schimbe prin forţă, de cealaltă parte. Cu Alianţa Nord-Atlantică, suntem astăzi mai puternici ca niciodată iar pentru aceasta vreau să păstrăm vie memoria celor care şi-au pierdut viaţa în misiunile internaţionale în ultimii 20 de ani şi, de asemenea, să lşe mulţuumesc tuituror celor care au avut o contribuţie esenţială la ceea ce a însemnat parcursul României spre NATO şi existenţa celor 20 de ani de când România este membră a Alianţei Nord-Atlantice”, a spus preşedintele Senatului în final.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: