Skip to content
Politică

Ciucă taie din nou elanul PSD pentru impozitarea progresivă. Ce spune premierul despre schimbările fiscale

Inquam Photos / Octav Ganea

Insistența PSD privind introducerea impozitării progresive este temperată de premierul Nicolae Ciucă. Șeful guvernului susține că politica fiscală nu trebuie schimbată atunci când a căpătat stabilitate și eficiență în timp.

Statul liberal este un stat care asigură stabilitatea economică. În societățile contemporane, liberalismul economic garantează și promovează competiția în economie. Totodată, în societățile contemporane, statul liberal trebuie să asigure predictibilitate fiscală și investiții. Predictibilitatea fiscală garantează că agenții economici (de la cel mai mic antreprenor la o companie multinațională) pot prevedea acțiunea economică pe termen mediu și lung. Așteptările lor legitime sunt protejate de încrederea că institutuțiile statului nu își modifică politica fiscală atunci când aceasta a căpătat stabilitate și eficiență în timp”, a declarat marți premierul Ciucă, într-un discurs cu ocazia zilei PNL.

Cu câteva zile în urmă, șeful Guvernului declara că „PNL continuă să susțină cota unică” și nu susține introducerea de taxe și impozite noi, ci „optimizarea fiscală”.

Luni, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat este necesară o discuţie în coaliţie pe tema cotei unice şi a impozitării progresive şi totodată discuţii cu partenerii sociali şi cu reprezentanţii oamenilor de afaceri.

Tot luni, în ședința Coaliției s-au convenit o serie de măsuri privind consolidarea fiscală, a anunțat guvernul, între acestea nefigurând vreo modificare de taxe sau impozite.

Măsurile anunțate vizează diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;suspendarea angajărilor la stat; creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei; accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *