Skip to content
Politică

Marea ciudățenie a campaniilor electorale din România

Ultimele dosare instrumentate de către procurori scot la iveală un fel de practică generalizată la nivelul clasei politice: finanțarea campaniei din bani dubioși. Întâi a fost dosarul Mită la PSD, apoi declarațiile lui Gabriel Sandu și ale altor confrați din fostul PDL, au scos la iveală probleme legate de finanțările partidelor la campania prezidențială din 2009.

Însă, se pare că nu numai la prezidențiale se practica acest sport al finanțării din bani puși sub semnul întrebării. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis extinderea urmăririi penale, în cazul Elenei Udrea, pentru spălare de bani, în dosarul Gala Bute, informează un comunicat de presă remis de DNA. Procurorii suspectează că banii din geanta cu bani a lui Nastasia ar fi fost duși în alegerile locale din 2012. Acești bani s-ar fi folosit în campania organizației PDL București, pe care Elena Udrea o conducea în 2012.

Candidatul de la acea vreme al PDL pentru Primăria Capitalei a fost Silviu Prigoană. Acesta nu a reușit să câștige, fiind învins de Sorin Oprescu, însă candidatura sa a fost o pată de culoare pentru politica bucureșteană. La 3 ani distanță, se pune întrebarea dacă știa sau nu de banii care finanțau campania sa. Surprinzător, acesta nu știe nimic pentru că nu el se ocupa de finanțare, ci partidul trebuia să se ocupe de acest lucru.

Într-o intervenție în emisiunea lui Cătălin Striblea de la B1, Prigoană a spus că el nu știe de banii folosiți în campanie, deoarece el a fost doar candidatul PDL, iar pentru mai multe informații trebuie întrebat trezorierul sau cel care a gestionat banii. Mai mult, fostul candidat a afirmat că PDL ar fi trebuit să îi mai dea niște bani pentru benzina consumată în campanie.

Prigoană nu este singurul politician care, deși a candidat, habar nu are de finanțarea campaniei. Asemeni altor doi politicieni de renume în politica românească, Silviu Prigoană nu a fost interesat de unde proveneau banii partidului care îi sponsoriza campania.

După acuzațiile lui Gabriel Sandu cu privire la banii ajunși din mita din dosarul Microsoft în campania lui Traian Băsescu din 2009, fostul președinte a spus că „nu am cunoştinţă de acest lucru, pentru că nu mi-am gestionat niciodată campaniile şi mai ales în 2009 fiind preşedinte, în 2004 am făcut campania în sediul PDL. În 2009 fiind preşedinte în funcţie n-am putut să utilizez infrastructura de campanie a PDL. Sunt convins că cei responsabili de gestionarea campaniei vor da răspunsurile adecvate”.

El a spus că nu s-a ocupat niciodată de finanţarea campaniilor sale, nici cele de la Primăria Capitalei, nici cele de la prezidenţiale. „Un candidat nu se poate ocupa de finanţarea campaniilor”, a adăugat Băsescu

Într-adevăr, un candidat nu se poate ocupa de finanțare, dar nici măcar să nu se intereseze da unde are partidul atâția bani?

Însă nu numai la PDL au fost ridicate semne de întrebare cu privire la campaniile efectuate. La PSD este deja celebru dosarul „Mită la PSD”, în care Gheorghe Bunea Stancu și Ioan Nicolae au fost condamnați. Acest dosar se referă la finanțarea campaniei lui Mircea Geoană din 2009. Și în acest caz cel care a candidat habar nu are de banii care au intrat în conturile campaniei.

„Candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2009 nu s-a ocupat de finanțarea campaniei electorale. Dl Hrebenciuc a fost director de campanie in 2009. Dacă dl Hrebenciuc a făcut astfel de solicitări, ele au fost făcute din proprie inițiativă și fără să mă fi pus la curent cu astfel de demersuri”, a susţinut Mircea Geoană după ce Hrebenciuc a spus că ar fi avut cunoștință de ce se întâmpla în campanie.

Asistăm la un fel de sindrom al candidaților în România – candidez, dar nu mă interesează de unde vin banii. Nu vorbim de vreo culpă a acestora, însă măcar la nivel de moralitate ar trebui să își pună niște semne de întrebare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *