Skip to content
Opinii & Analize

Ciupelile lui Isărescu din aurul României

Românii (nu politicienii la butoane, Tăriceanu și Dăncilă) au rămas stupefiați când au văzut că Manole Isărescu, Guvernator BNR, încearcă să ciupească și la costul repatrierii aurului.
Curtea Consitituțională a României, prin decizia recentă, îl obligă pe Isărescu să repatrieze aurul, să efectueze un audit fizic și, implicit, pe procurorii fără rude angajate sub Isărescu să se sesizeze pentru prejudiciul adus statului român din 2006 încoace.
Isărescu, în ultima conferință de presă, a anunțat că aducerea în țară a aurului va costa câteva zeci de milioane de euro și că ar vrea să îl trimită înapoi după poze regizate (eventual fără audit fizic).
Românii au înțeles imediat că între suma reală de câteva sute de mii euro cât ar costa aducerea aurului în țară, cu sprijinul Armatei Române, și zecile de milioane de euro propuse de Isărescu este loc de o ciupeală. Că Armata Română a ajutat recent la transportul unui pacient cu arsuri în străinătate.
Desigur, o ciupeală dublă pentru că Isărescu voia să plătească de două ori transportul. Să ajungă la toți oamenii serioși aflați la butoane în România…
Probabil că până acum toată lumea a înțeles ciupelile pe seama aurului României.
Deși Polonia și Bulgaria continuă să primească dobândă pe aurul ținut la Londra, România, prin semnătura lui Isărescu pe un ordin intern BNR dispărut între timp, nu mai primește dobândă începând cu anul 2006.
Înainte de 2006, România primea dobândă.
Sumele nu sunt de neglijat. De exemplu, dobânda la depozite de aur pe două luni este de 0,98%. În trecut a fost mult mai mare.
Pentru ușurinta calculului și dimensionarea prejudiciului lui Isărescu, 1% la 4 miliarde de dolari înseamnă 40 de milioane de dolari dobândă.
Dacă adăugăm că, pentru un motiv de competența procurorilor DNA, Isărescu a împiedicat utilizarea aurului României pentru diminuarea dobânzii de 3,5% de la FMI în perioada 2009-2012, avem un prejudiciu pentru Isărescu de peste 800 de milioane de euro, începând cu 2006 până la repatrierea aurului, mult peste prejudiciul din dosarele EADS și Microsoft.
“Mici” ciupeli ale lui Isărescu pe seama aurului României, cu complicitatea lui Tăriceanu și Dăncilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *