Skip to content
Politică

Ciutacu arată ce NU s-a spus despre ipoteza „Băsescu premier”. Riscul unei tiranii accentuate şi asemănarea cu Vadim EXCLUSIV

Jurnalistul Victor Ciutacu arată ce NU s-a spus despre ipoteza în care fostul preşedinte Traian Băsescu ar deveni premier. Riscul unei tiranii accentuate şi asemănarea cu Corneliu Vadim Tudor.

Realizatorul de la România TV a oferit, vineri, pentru PSnews.ro o declaraţie în care a subliniat meritul pe care Traian Băsescu l-a avut dintotdeauna: acela de a crede în propriile şanse, în ciuda îndoielilor exprimate de alţii.

„Traian Băsescu a avut întotdeauna meritul că a crezut în şansele lui, chiar şi atunci când nimeni nu-i dădea nici măcar o şansă. Iar el a considerat că are mai multe şi le-a şi fructificat: şi pe vremea când a preluat un PD aflat într-o prăbuşire dramatică (a crezut şi i-a ieşit), şi pe vremea când lumea nu mai credea că se scoală de jos şi va pierde alegerile prezidenţiale în 2009 (s-a ridicat şi le-a câştigat). Deci, una peste alta, trecut are. Problema la Băsescu este tocmai că are trecut, pentru că efectele prezenţei sale pe scena politică s-au văzut şi le-au trăit românii pe pielea lor atâţia ani de zile. Nu mi se pare că ar mai fi acum un entuziasm – cu excepţia zonei nostalgicilor lui. (Băsescu, ca Vadim, are nostalgicii lui şi oamenii care, orice ar fi, votează cu el.)”, a afirmat Ciutacu.

Pe de altă parte, Victor Ciutacu s-a arătat sceptic că Traian Băsescu ar putea deveni a treia forţă politică, subliniind, în schimb, că balanţa înclină mai degrabă spre situaţia în care PMP şi Băsescu ar putea constitui a treia forţă parlamentară, după alegerile legislative din toamnă.

„Nu mi se pare că ar atrage un mare procentaj, deşi Băsescu, la ora actuală, spune nişte lucruri de regulă extrem de adevărate şi de valabile; numai că aici îl citez pe domnul Tudor Octavian (invitatul meu permanent): Traian Băsescu ar avea un viitor ilustru, dacă nu ar avea un trecut mizerabil. Problema lui e de trecut. Altminteri, este un politician experimentat, dispus să facă orice (dar absolut orice) ca să rămână în centrul atenţiei şi la vârful puterii (oricare ar fi ea puterea aia). Băsescu a fost, cumva, la putere chiar şi când era în opoziţie – a fost unul dintre puţinii care au reuşit performanţa asta. Acum, omul face tot ce-i stă în putinţă. Din toamnă încolo, va începe să conteze în Parlament – şi acum îl citez (ca să nu mă acuze ăştia de plagiat, ca pe Ponta), citez din profesorul Cristian Pîrvulescu: «El (Băsescu – n.r.), deocamdată, e a treia forţă parlamentară, nu a treia forţă politică». Ca forţă politică a ţării, are 3,3 (la sută – n.r.) – sau cât păcatele mele are – plus – hai să zicem – a UNPR-ului: 1 şi ceva (la sută – n.r.). Doi – treacă de la mine! Forţă parlamentară, însă, are, pentru că a luat parlamentari la bucată mulţi de la UNPR (şi nu numai) şi, din toamnă, va conta în Parlament. El, ca să devină a treia forţă politică, trebuie să fie validat prin alegeri parlamentare: în primul rând, să intre în Parlament şi, în al doilea rând, să ia mai mult decât ALDE, în cazul în care intră şi ALDE în Parlament. Plus că mai există şi UDMR-ul, care, încă, n-a murit. Dar, dacă i se va ivi cea mai mică şansă, o va fructifica – n-am nici cel mai mic dubiu din punctul ăsta de vedere”, a detaliat ziaristul.

În continuare, Victor Ciutacu s-a referit la procesul de rebranding politic în care se află acum ex-preşedintele României.

„O arde pe drepturile omului acum. A şi spus (inclusiv la mine în interviu) că el s-a ocupat de justiţie numai pe partea aia represivă: a întărit procuraturile (magistratura, în general), dar nu s-a ocupat şi de drepturile omului. Şi (ca să vezi surpriză), după ce n-a mai fost preşedinte şi au început ai lui să pice pe capete (de la frate până la Udrea şi alţii din familie), şi-a dat seama că nu s-a ocupat de respectarea drepturilor omului. Deci probabil că ar mai fi avut nevoie de un mandat (pe lângă cele două pe care le-a exercitat), ca să se ocupe şi de asta – ca să fiu uşor ironic. Deşi – dacă mă-ntrebi pe mine – nu l-ar fi încurcat cu nimic: dacă i-ar fi dat prevederile constituţionale încă un mandat, acolo era – pe el!” a subliniat Ciutacu.

Cu toate acestea, Ciutacu a estimat că există şanse considerabile ca Băsescu să NU îşi păstreze discursul pro-drepturi ale omului în cazul în care va ajunge prim-ministru.

„Am serioase îndoieli (cunoscându-l şi ca mod de gândire). Dar este singura funcţie care i-a scăpat, dintre astea înalte. Un Băsescu premier ar fi, probabil, mai tiranic decât a fost ca preşedinte, având şi banii pe mână”, a încheiat realizatorul TV.

1 comentariu la “Ciutacu arată ce NU s-a spus despre ipoteza „Băsescu premier”. Riscul unei tiranii accentuate şi asemănarea cu Vadim EXCLUSIV

  1. Traian Basescu a propus romanilor sa munceasca si sa nu cheltuie mai mult decit cistiga.Intr-adevar daca romanilor le propui bani fara munca,asa cum au propus PSD si PNL si romanii te vor vota,dar asta nu inseamna ca propunerea de a munci este gresita.Dupa parerea mea Romania poate fi condusa NUMAI DE O MANA DE FIER,asa cum este Traian Basescu.Dar de acest om se tem al naibii tot felul de analisti si pseudo-savanti si doctori in diverse discipline.De 10 ani urla analisti ca Tudor Octavian,Bogdan Chirieac,Ciuvica,s.a.si spun ca Traian Basescu o sa fie arestat si condamnat.A trecut un an jumate si s-ar parea ca cei care-i platesc pe acesti comentatori au diverse probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *