Skip to content
Politică

Ciutacu face praf noua aventură tehnocrată: Cioloș are charisma bordurii, săracul! EXCLUSIV

psnews.ro

Jurnalistul Victor Ciutacu a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a făcut praf noua aventură tehnocrată – ne referim la intenția fostului prim-ministru Dacian Cioloș de a-și face partid.

CITIȚI ȘI: UPDATE Cioloș, revenire în forță: Se va desprinde un partid politic, suntem hotărâți!

Ziaristul a comentat într-o notă ironică această intenție a ex-premierului, amintind că tehnocratul a mai avut până acum astfel de planuri, dar niciunul nu s-a concretizat.

„Înțeleg că, în situația României și mai ales a Bucureștiului, trebuie să iasă în număr cât mai mare, ca să-l convingă pe domnul Cioloș să-și facă partid – așa pare a fi toată povestea asta. Dar se hotărăște de data asta? Că e deja la a treia încercare. De data asta, chiar face partidul sau mai stă o tură? Și cu ce fonduri face partidul? Cu ălea câteva zeci de mii de euro pe care le-au strâns ei la Platforma România 100? Sau mai contribuie și domnul Vlad Voiculescu din ce strânge de la spitalul ăla privat (MagiCAMP – n.r.) pe care-l face?” a punctat Ciutacu.

Confruntat cu ipoteza unor donații, ca la Cumințenia Pământului, Victor Ciutacu a răbufnit, susținând că această afacere a guvernării Cioloș ar fi trebuit să se lase cu niște dosare penale.

„Păi, la Cumințenia Pământului deocamdată sunt niște oameni care și-au luat o țeapă și pe care nu i-a despăgubit nici măcar guvernul care a urmat (cel al PSD-ului) n-a reușit să dea înapoi. Aici, dacă mă întrebați pe mine, niște oameni ar cam fi trebuit să înfunde pușcăria, dar văd că, dacă e vorba de #rezistenții ăștia, parchetul doamnei Kovesi se autosesizează mai greu sau nu se autosesizează deloc. După părerea mea, înșelăciunea asta masivă trebuia pedepsită. Nu văd care e diferența între asta și FNI-ul domnului Vîntu. Măcar Vîntu le promitea că, în timp ce dorm ei, face el niște bani pentru ei (înșelăciune clasică), dar tehnocrații le-au promis că vor cumpăra o bucată de piatră sculptată de un artist celebru intrată în patrimoniu universal. Piatra e tot acolo (n-a fugit); banii sunt tot acolo (nu s-au plătit) și așa mai departe. Adică țeapa la binefacere sau la caritate mi se pare mai groaznică decât la aia unde urmărești un interes economic”, a opinat vedeta de la România TV.

Întrebat concret ce șanse îi acordă noului partid al lui Dacian Cioloș, Victor Ciutacu l-a comparat pe fostul șef de Guvern cu actualul președinte al Franței, Emmanuel Macron (provenit tot din zona tehnocrată), dar a evidențiat diferența de charismă, în favoarea politicianului francez.

„Hai să fim serioși! Ar trebui să știm cu toții (cei pe care ne interesează fenomenul politic) că partidul domnului Cioloș (sau – mă rog – ce vrea domnia sa să facă) se intenționează a fi un En Marche al francezilor translatat în România – că tot se poartă macronismul: unul venit teoretic de niciunde (cu vagi legături cu politica înainte, dar care să fi fost demnitar în administrația de vârf a statului), care brusc este descoperit de popor ca fiind extrem de charismatic și capabil să se ocupe de destinele nației. Numai că pe domnul Cioloș îl cam încurcă charisma, pentru că, dacă Macron ăla – cu toate problemele lui – are charismă (pentru că l-am văzut vorbind, manifestându-se), domnul Cioloș are charisma bordurii, săracul! Nu poate să rostească 30 de cuvinte legat cu hotărâre și determinare; d-apăi să mai înflăcăreze pe cineva! La Macron, vibra lumea; la Cioloș, nu vibrează nici râul, nici ramul… cred că nici apropiații nu vibrează… Cu excepția – mă rog – a unor foști ziariști care nu și-au mai găsit locul în presă și care par a se îndestula din zona asta a societății civile militante, în rest n-am auzit pe nimeni să spună cuvinte frumoase despre domnul Cioloș, din punctul de vedere al aurei politice. Altminteri, totdeauna se găsește o formațiune nouă – e o poveste care funcționează în mai multe locuri, inclusiv în zona asta central-est-europeană: cu partide făcute peste noapte de câte un cetățean. Dar de obicei ăia care le fac peste noapte sunt miliardari sau oameni de afaceri avuți care intră în politică. Domnul Cioloș nu știu să aibă astfel de calități, în afară de aia de a semăna oarecum la parcursul profesional cu domnul Macron…

Eu am mai rezerve cu privire la acest proiect politic, dar există totdeauna tentația în piață ca oameni nemulțumiți, care nu se duc la vot pentru că nu au cu cine vota, să-și facă ei un partid ca să aibă cu cine vota, dacă sunt dezamăgiți de toți cei de până acum. Dar domnul Cioloș a fost în barcă cu toată lumea când a fost demnitar al statului și ulterior al structurii executive a Uniunii Europene. Așa că domnia sa nu e chiar de niciunde. Bine, nici Macron nu era de niciunde, fiindcă fusese ministru într-un guvern politic. Dar francezii, după niște dezastre de președinți pe care le-au avut, s-au gândit că el ar fi potrivit.

Am serioase îndoieli. Nu că PSD-ul n-are un candidat viabil… PNL-ul stă și se roagă să nu iasă de sub umbrela lui Iohannis. Asta e evident. Probabil e nevoie de un partid nou pe piață, dar – dacă mă întrebați pe mine – piața simte nevoia unui partid nou de-al săracilor, ăia opresați de toate guvernele. Dar Cioloș nu prea se potrivește aici”, a detaliat Ciutacu.

Celălalt subiect discutat cu Victor Ciutacu s-a referit la recenta ieșire a ambasadorului SUA la București, Hans Klemm avertizând în legătură cu pericolul rusesc ce ar paște România în ipoteza slăbirii luptei anticorupție.

VEDEȚI ȘI:România, expusă la amenințări venite din partea Rusiei? Ambasadorul SUA, dezvăluiri ȘOCANTE

Astfel, gazetarul a calificat declarația diplomatului american drept „obraznică, insinuantă și în același stil de stăpân care dă lecții argaților, ca toate declarațiile pe care le-a făcut domnul Klemm până acum”.

„Remarc o noutate: până acum, era că nu putem fi suficient de pro-europeni, pro-americani etc., dacă schimbăm legile făcute de Monica Macovei prin asumarea răspunderii, fără dezbatere publică. Acum a apărut ideea pericolului rusesc. Nu l-am auzit pe domnul Putin să fie foarte preocupat de invadarea României, dar înțeleg că, dacă schimbăm legile Monicăi Macovei, ne ocupă rușii peste noapte sau ceva în genul ăsta. Nu știu exact cum se va petrece – poate știe domnul Klemm și ne spune și nouă. Nu de alta, dar să facem provizii: să ne umplem beciurile și cămările, fiindcă, dacă vine rusul peste noi, măcar să avem ceva în casă”, a conchis Ciutacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *