Skip to content
Politică

Ciutacu ia atitudine în privința condițiilor de detenție: Trebuie să respecte drepturile omului

Jurnalistul Victor Ciutacu a decis să ia atitudine în ceea ce privește situația penitenciarelor din România, solicitând autorităților române să se implice în procesul de modernizare a locurilor de detenție, astfel încât să fie respectate drepturile omului.

Victor Ciutacu remarcă demersurile făcute de Elena Udrea în această cauză și precizează că politicienii nu trebuie să omită drepturile deținuților. Jurnalistul evidențiază că în socieatea românească se manifestă o „ură a omului față de om”, iar persoanele condamnate sunt marginalizate și excluse din cadrul societății.

Redăm mai jos mesajul publicat de Victor Ciutacu pe pagina personală de Facebook:

„Faptul că Udrea trecută pe la beci/pârnaie, a dezvăluit ororile de acolo (da, după, că înainte n-a avut oportunitatea să le simtă pe propria piele) și și-a asumat un proiect politic de modernizare a condițiilor de detenție și de reformare a executării pedepselor în sistemul penitenciar nu înseamnă că tema nu e legitimă. România a aderat, politic și economic, benevol, la un spațiu european ghidat de niște reguli. Printre care, între altele, obligativitatea condiților umane de detenție, fiindcă pedeapsa legală e privarea de libertate, nu umilirea, dezumanizarea și îmbolnăvirea deținutului. Îi tot aud pe diverși politicieni cum își amintesc ei că au stat la cămin, le era frig și aveau gândaci în cameră. Sau ce nasol e-n spitalele prin care au trecut. Așa, și? Am trecut și eu prin astea, ba înainte am dormit într-o cameră cu alți 100 de oameni alături, într-o unitate militară, dar asta nu înseamnă că n-a trecut vremea de atunci și că nu pot gândi ca un om (atât cât pot fi) întreg la minte. Țara asta blestemată, condusă din păcate de ura omului față de om și de frustrări inchizitoriale, trebuie – la dracu’, TREBUIE! – să respecte drepturile omului. Inclusiv cele ale deținuților, alături de (și nu după) ale studenților, bolnavilor sau ale cui mai vreți. Iar doamnele și domnii politicieni, în loc să aibă pusee publice de memorie despre cât de rău le-a fost lor cândva și revelații că întotdeauna alții sunt de vină, au fost aleși/numiți ca să se ocupe de treburile astea.

P.S. Am și (câțiva) prieteni pe care viața și instanțele i-au adus în spatele gratiilor. Nici nu mă dezic de ei, nici nu încerc să le asigur vreo favoare. Dar, fie și pentru că vreau să mă uit în ochii lor fix cum o făceam și înainte să-i lege, îmi permit să gândesc exact cum o făceam și până să fie arestați/condamnați. Și s-o spun în gura mare.”

Printre persoanele care au susținut punctul de vedere al jurnalistului se numără Laura Voicu, avocata Alinei Bica, și Sebastian Bodu, fost europarlamentar și președinte ANAF.

„Astia care fac reality show uri si se duc putin pe jos, cum manageriaza situatia?”, a comentat Laura Voicu la mesajul publicat de Ciutacu.

De asemenea, Sebastian Bodu și-a prezentat punctul de vedere printr-un comentariu: „Am constata de multe ori (pe alte spețe) că isteria ia locul nu numai logicii, dar și dreptului”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *