Skip to content
Politică

Ciutacu nu e entuziasmat de trecerea de la un tur de scrutin la două: Dacă ai de băgat bani de la scorbură… EXCLUSIV

Pe jurnalistul Victor Ciutacu nu îl entuziasmează trecerea de la un singur tur de scrutin la două, în cazul în care Curtea Constituţională a României (CCR) se va pronunţa în acest sens, pe 4 mai, în urma demersului întreprins de către Liviu Avram, redactor-şef adjunct la Adevărul.

CITIŢI MAI MULTE DETALII AICI: Ce NU s-a spus despre locale. Cristoiu indică adevăratul beneficiar al alegerilor în două tururi EXCLUSIV

Realizatorul de la România TV a comentat, joi, pentru PSnews.ro, într-o notă sceptică străduinţa lui Avram de a readuce alegerile locale în două tururi, asociind-o cu doleanţele similare ale PNL.

„Dacă mă-ntrebi pe mine şi dată fiind lejeritatea cu care acţiunile lui Liviu Avram (care numai civice nu sunt) au fost acceptate şi trimise de urgenţă la Curtea Constituţională, probabil că va fi aşa-zisa mare surpriză cu alegerile în două tururi de scrutin, mai ales că Guvernul a şi anunţat, prin vocea doamnei Dragu, că a şi găsit finanţarea pentru cel de-al doilea tur de scrutin. Deci, în esenţă, eu cred că da, se va ajunge la două tururi”, ne-a declarat Ciutacu.

Întrebat ce crede că a stat în spatele acţiunii, ziaristul a răspuns: „Este vorba despre un interes politic evident! Eu nu mă topesc de dragul lui Liviu Avram; ba dimpotrivă. Şi mi se pare că e clar ghidonat politic. După părerea mea, PNL-ul a făcut-o ca să iasă bine prin intermediul lui Liviu Avram şi, evident, cu complicitatea instituţiilor statului. Dar nici măcar nu poţi să îi înjuri, în esenţă, pentru că alegerile în două tururi de scrutin sunt mai legitime decât ălea într-un singur tur de scrutin. Că aici e o întreagă discuţie, că liberalii s-au sucit când şi-au dat seama că n-au şanse la locale şi, brusc, i-a lovit nevoia de democraţie, asta e partea a doua a discuţiei. Altfel, evident că, ales din două tururi de scrutin, orice primar e infinit mai legitim decât ales dintr-un singur tur de scrutin. Dar e clar o acţiune politică. Iar Liviu Avram este un om care şi-a făcut treaba sub aparenţe democratice. Cel puţin aşa mi se pare mie – asta nu înseamnă că trebuie să am întotdeauna dreptate. Dar asta e! Nu cred c-o să fie vreo dramă din punct de vedere al organizării campaniei electorale, fiindcă ori că-ţi faci campanie electorală pentru un tur, ori că-ţi faci campanie electorală pentru două, până la urmă tot banii ăia ai dreptul să îi cheltuieşti de la stat, dacă e să-i cheltuieşti legal. Dacă ai de băgat de la scorbură, asta e altă poveste, că trebuie să mai faci rost şi pentru turul doi (în cazul în care intri) şi trebuie să faci politică de alianţe pentru turul doi, că asta-i viaţa!”

De asemenea, Victor Ciutacu a apreciat că PNL va fi marele câştigător în cazul revenirii la două tururi de scrutin.

„PNL-ul va fi marele câştigător – fără discuţie! Adică, în marea majoritate a localităţilor unde există – de bine, de rău – nişte organizaţii serioase de partid, o să fie clar pe primele două locuri PSD-iştii şi PNL-iştii, că n-ai cum! Doar să zic c-o fi vreo localitate mică, în care candidează vreun popular local din partea lui însuşi sau a unui partid mic. Dar, în rest, regula asta este: probabil PSD-iştii pe locul 1 şi PNL-iştii pe 2, că PNL-ul a reuşit performanţa să unească două partide, dar să scoată un scor mai mic decât obţinuseră pe vremea lui Crin Antonescu – ceea ce mi se pare că e o realizare politică. Iar pe vremea lui Crin Antonescu nu obţinuseră mult, că de-aia a plecat ăla”, a detaliat gazetarul.

Nu în ultimul rând, solicitat să comenteze apropierea temporală dintre termenul stabilit de către CCR (4 mai) şi începerea campaniei electorale (6 mai), Victor Ciutacu a afirmat: „Evident că e nefiresc să schimbi regulile în timpul jocului, dar cum în România am avut grijă în mandatele lui Băsescu să transformăm Curtea Constituţională în ceva de neatins şi în ceva din care pogoară Duhul Sfânt asupra noastră, n-avem de făcut altceva decât să luăm act şi să ne supunem”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *