Skip to content
Politică

Ciutacu pune sub lupă candidaţii la Primăria Capitalei. Fantomele din trecutul PSD-iştilor şi PNL-iştilor / EXCLUSIV

Jurnalistul Victor Ciutacu pune sub lupă candidaţii la Primăria Capitalei. Vezi ce fantome bântuie trecutul PSD-iştilor şi PNL-iştilor.

Ziaristul a reacţionat la informaţia obţinută, luni, de PSnews.ro, potrivit căreia fosta coaliţie guvernamentală PSD-UNPR-ALDE intenţionează să arunce un fost ministru în lupta electorală din Bucureşti.

CITEŞTE ŞI: PSD schimbă strategia pe sectoare. Paradă de forţă în Bucureşti / EXCLUSIVSURSE

În opinia lui Victor Ciutacu, un fost ministru are avantajul (în măsura în care va candida) că are asigurat, încă din start, un grad de notorietate ridicată.

„Îl ştie lumea că, pe vremea lui Ponta, a fost ministru. Ceea ce e un câştig, una peste alta, spre deosebire de alţii – că am văzut pe la PNL nişte candidaţi sau propuneri de candidaţi pe care nu-i cunosc nici măcar vecinii de scară. Deci a pornit de la un avantaj. Mai departe, însă, rămâne de văzut în ce măsură poate un fost ministru să-şi transforme capitalul de imagine în voturi”, a continuat Ciutacu.

În acest context, realizatorul TV a făcut o paralelă între cele mai importante nume vehiculate până acum că ar putea candida din partea PSD: senatorii Eugen Teodorovici (fost ministru de Finanţe) şi Gabriela Firea (purtătorul de cuvânt al partidului).

„De exemplu, aud voci din ce în ce mai multe că Orlando Teodorovici ar putea candida la Primăria Capitalei. OK: una peste alta, de domnul Teodorovici s-a lipit – din nefericire pentru domnia sa – eticheta de «discotecar» pe care i-a pus-o domnul preşedinte Băsescu şi, probabil, care va fi exploatată la greu în campania electorală. În rest, dânsul o să spună că a făcut marele Cod Fiscal, care e minunat. Eu nu ştiu câţi dintre alegătorii Capitalei sunt extraordinar de încântaţi de noul Cod Fiscal, adică nu ştiu în ce măsură îi atinge noul Cod Fiscal, cu excepţia reducerii de TVA, care favorizează orice cumpărător. Dar poate fi o idee, în măsura în care – repet: spre deosebire de nişte candidaţi necunoscuţi (cum sunt mulţi dintre ce ai liberalilor, dintre numele vehiculate), ăştia au pornit de la avantajul notorietăţii.

De asemenea, la Capitală, dacă Gabi Firea este cea mai potrivită alegere, nu că n-ar avea calităţi (har Domnului: are o sumedenie!), dar Gabi Firea, în primul rând, e femeie. Şi hai să fim serioşi: femeile (cu excepţia Olguţei Vasilescu) – mai uşor cu performanţa electorală pe cont propriu (mă refer la alegeri dintr-ăstea, care-pe-care). Şi, pe de altă parte, Gabi Firea a avut acele episoade urâte cu Klaus Iohannis în campania prezidenţială. Ălea cu copiii, cu casele şi aşa mai departe. Iar asta riscă să se întoarcă împotriva ei, într-un oraş care l-a votat covârşitor pe Iohannis în detrimentul lui Ponta. Şi e evident că îşi vor aminti, în gura mare, episoadele neplăcute ale doamnei Firea cu domnul Iohannis. Repet: nu că Gabi Firea n-ar fi avut şi dreptate în multe dintre spusele de atunci, dar modul în care a făcut-o şi, ulterior, reacţiile propagandei adverse nu ştiu dacă o recomandă pentru candidatură într-un oraş care l-a preferat pe Iohannis net în defavoarea lui Ponta. Dar nu ştiu în ce măsură înlocuirea lui Gabi Firea cu Orlando Teodorovici va asigura un mare flux. Bun: Orlando e bărbat, a fost ministru de Finanţe, arată bine (e chiparos, aşa), dar nici nu este prototipul PSD-istului-standard. Credeţi că electoratul lui Vanghelie va vota cu Orlando Teodorovici? Eu am serioase îndoieli”, a detaliat Ciutacu.

Întrebat cine crede că ar fi prototipul PSD-istului, jurnalistul l-a indicat pe preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

„Iliescu, dacă vreţi, dar, din moment ce Iliescu nu poate nici să se multiplice, nici să întinerească, nici s-o ia de la capăt cu cariera politică, trebuie găsite tot soiul de surogate care să aducă din ce în ce mai mult cu originalul. În ce măsură se găsesc şi în ce măsură au şi de gând să câştige alegerile ăstea (în contextul în care liderul lor este prizonierul procesului în care este inculpat), mi-e foarte greu să vă spun. PSD-ul (sau, cel puţin, domnul Dragnea) pare că se străduieşte din răsputeri să NU câştige alegerile: şi prin ce tip de candidaţi pune… Mie mi se pare că Dragnea s-a predat de mult şi face tot posibilul ca partidul pe care îl conduce să nu deranjeze eventualii adversari politici, nu să-i domine, ceea ce ar trebui să facă PSD-ul (pentru că este, totuşi, cel mai mare partid din ţară)”, a afirmat ziaristul.

Nu în ultimul rând, Victor Ciutacu a făcut o previziune asupra posibilului aspect – în linii mari – al campaniei electorale din Bucureşti, ironizându-l, cu această ocazie, pe candidatul PNL, Ludovic Orban.

„Probabil că o să fie o campanie urâtă, dar neinteresantă sau interesantă doar prin urâţenia ei, pentru că, într-o astfel de campanie electorală, este foarte greu să atragi altfel de personaje decât dintr-astea, despre care zici că-s scoase din incubator, din nişte experimente nefericite de laborator. Mă uit la toţi: au nişte candidaţi de te apucă groaza. Eu mă gândesc că, în măsura în care alegerile se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin, probabil că se va câştiga cu 15 procente – habar n-am! Adică nu văd unul care să facă singur 20% dintre toţi. Dumnezeule! Nu ştiu: poate că asta ar putea fi şi şansa lui Orban – mă gândesc. Că, altfel,  şi Ludovic este un individ puţin charismatic, dar experimentat şi călit în bătăliile electorale, iar asta ar putea fi şansa lui: în nişte alegeri neinteresante, un personaj ca el ar putea ieşi, oarecum, în evidenţă”, a încheiat Ciutacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *