Skip to content
Politică

Ciutacu, reacție incomodă după revocarea lui Kovesi. DNA, contraatac la Iohannis? EXCLUSIV

aktual24.ro

Jurnalistul Victor Ciutacu a oferit luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a evidențiat principalele implicații ale gestului din această dimineață al președintelui Klaus Iohannis, de a o revoca pe Laura Kovesi de la conducerea DNA.

Pentru început, realizatorul de la România TV și-a exprimat nemulțumirea că șeful statului a tras de timp până aproape în ultima clipă și că același Iohannis nu a ieșit în persoană să anunțe revocarea Codruței Kovesi, ci și-a trimis purtătoarea de cuvânt (Mădălina Dobrovolschi, fostă pușcalău), aflată în concediu de maternitate.

„Chestiunea comportă mai multe aspecte. Mutarea propriu-zisă e legală și trebuia să se întâmple de acum 31 de zile. Deciziile Curții Constituționale au aplicabilitate imediată și sunt general valabile. Domnul președinte n-a făcut altceva decât să tragă de timp și să găsească o cale de a ieși cât mai bine din povestea asta în fața propriului electorat, care în marea lui majoritate o susține pe doamna Kovesi.

Procedura prin care a anunțat e penibilă. A ajuns s-o cheme pe biata Pușcalău din concediul de maternitate, pentru a reduce presiunea constantă asupra domniei sale, care a anunțat că citește, ba că n-a terminat de înțeles, ba că n-a terminat de aprofundat, ba că are treabă cu bicicliștii și așa mai departe. Politic e de-nțeles, pentru că a căutat și domnia sa să scape de povestea asta urâtă și s-o anunțe prin gura altcuiva. Sunt curios care va fi reacția doamnei Kovesi”, a afirmat Ciutacu.

În altă ordine de idei: Victor Ciutacu le-a bătut obrazul celor care se vor repezi să își aroge merite în legătură cu revocarea Laurei Codruța Kovesi (chiar dacă până acum nu și-au făcut auzită vocea) și a atras atenția asupra riscului ca la conducerea Direcției Naționale Anticorupție să vină „un om cel puțin la fel de zelos” sau „imprudent” precum proaspăt demisul procuror-șef.

În rest, victoria are mulți părinți. Toată lumea va crede c-a dat-o jos pe Kovesi. E bine. Nu știu pe unde erau oamenii ăștia care exultă astăzi în toți anii din urmă, în care Kovesi a împărățit țara românească. Dar mă rog: toți sunt niște eroi, toți au dat-o jos pe Kovesi – datorită eforturilor lor conjugate, Ghionoaia a plecat.

Să nu existe acum reversul! Evident că sistemul nu va sta degeaba și va căuta să-și impună la conducerea DNA un om cel puțin la fel de zelos – dacă nu la fel de imprudent – ca doamna Kovesi.

Una peste alta, este o decizie firească, una care trebuia să se întâmple de mult timp. Într-o lume normală, doamna Kovesi n-ar fi avut ce să caute în fruntea respectivei instituții, iar respectiva instituție n-ar fi trebuit să se comporte în halul s-a comportat. E un exemplu de contraperformanță managerială uriașă: 250 de achitări de la începutul anului înseamnă foarte multe lucruri. Vorbim despre 250 de oameni ale căror vieți au fost distruse degeaba”, a detaliat ziaristul.

Întrebat dacă se așteaptă ca acum DNA să contraatace și să anunțe începerea urmăririi penale în dosarul în care Lumeajustiției.ro i-a făcut plângere penală președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește casa obținută prin acte false, Victor Ciutacu s-a arătat sceptic, mizând pe lipsa de solidaritate a magistraților cu Laura Kovesi.

„Nu m-aștept și nu știu dacă sunt atât de curajoși procurorii de sub doamna Kovesi, încât să-și asume ei un astfel de risc: s-o apere cu pieptul dezgolit pe doamna Kovesi, care oricum pleacă. Plus că hai să fim serioși: nici în DNA nu e un nivel uriaș de entuziasm la adresa doamnei Kovesi. Poate doar ăia pe care i-a adus de la diverse parchete de judecătorii de prin țară și i-a făcut procurori de rang înalt în curte (gen Uncheșelu și toți țuțării); dar și ăia sunt suficient de oportuniști, că altfel n-ajungeau unde au ajuns”, a opinat gazetarul.

În încheiere, Victor Ciutacu a argumentat că nici scenariul în care Codruța Kovesi va fi numită într-un post de la Cotroceni (eventual unul de consilier prezidențial) nu ar avea prea mari șanse, date fiind „orgoliile” fostei șefe a DNA. În schimb, Ciutacu a mizat mai degrabă pe accederea lui Kovesi la un post din străinătate, „unde să fie și bine așezată, și uitată de opinia publică românească”.

În încheiere, realizatorul TV a luat în calcul varianta în care Laura Codruța Kovesi va beneficia de „un uriaș capital politic de imagine” și va deveni ținta unor presiuni din partea fanilor ca să intre în lupta politică.

„Nu știu dacă orgoliile doamnei Kovesi i-ar permite asta și dacă există o înțelegere în sensul ăsta, ca doamna Kovesi să-și sporească rangul (consilierul prezidențial are rang de ministru). Poate doar ca o haltă în vederea unei plecări în străinătate sau în altă parte, unde să fie și bine așezată, și uitată de opinia publică românească. Nu cred că doamna Kovesi și-a propus o carieră – chiar dacă cu rang de demnitar – la Palatul Cotroceni. Plus că domnia sa beneficiază acum și va beneficia, prin translație, de un uriaș capital politic de imagine, pentru că mulți dintre dezamăgiții de domnul Iohannis probabil vor face presiuni asupra doamnei Kovesi să intre în arena politică”, a conchis Victor Ciutacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *